Ljubljansko urgenco bo gradil Kolektor Koling

Če bi teklo vse kot po maslu, bi bila lahko urgenca končana do konca leta 2018, pravi Tomaž Glažar.

Objavljeno
02. junij 2015 15.32
Sandra Hanžič, notranja politika, Ma. F., Delo.si, STA
Sandra Hanžič, notranja politika, Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana − Ministrstvo za zdravje ne bo razveljavilo razpisa za gradnjo druge faze nove ljubljanske urgence, ampak bo posel oddalo podjetju Kolektor Koling, pravi direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu Tomaž Glažar.

Na razpis za gradnjo druge faze ljubljanske urgence je sicer prispelo pet ponudb, najcenejši je bil Kolektor Koling s ponudbo v vrednosti 17,83 milijona evrov (z DDV 21,76 milijona evrov).

A je ministrstvo izbralo podjetje SGP Pomgrad, ki je oddalo drugo najcenejšo ponudbo, ker naj bi bila ponudba Kolektor Kolinga pomanjkljiva v delu, ki opredeljuje podizvajalce. Kolektor Koling se je nato pritožil na Državno revizijsko komisijo.

Ustrezna ponudba

Glažar je v današnji izjavi za medije dejal, da je Državna revizijska komisija ugotovila, da je Kolektor Koling tisti ponudnik, ki je dal ustrezno ponudbo, ter da določba glede podizvajalcev ni razlog za izločitev Kolektor Kolinga.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je, kot pravi Glažar, danes tudi podpisala to odločitev o izbiri Kolektor Kolinga. Ministrstvo tako upa, da bo pogodba čim prej podpisana, »saj se zavedamo slabih pogojev, v katerih deluje sedanja urgenca«, je povedal Glažar.

Ministrstvo je sicer v rebalansu proračuna zagotovilo sredstva za gradnjo druge faze ljubljanske urgence. Rok za izvedbo del je 18 mesecev po podpisu pogodbe. »To odločitev bomo poslali Kolektor Kolingu, zdaj je pa odvisno tudi od njihovega odziva in hitrosti,« je dejal.

Na vprašanje, ali se lahko SGP Pomgrad pritoži na novo odločitev ministrstva, je Glažar dejal, da »se vedno da na kaj pritožiti«. Vendar pa meni, da takšna pritožba ne bi zadržala izvršbe pogodbe med ministrstvom in Kolektor Kolingom.

Priprave za gradnjo tretje faze že potekajo

Po Glažarjevih navedbah že potekajo priprave za gradnjo tretje, zadnje faze gradnje. V kratkem bodo opravili ponovno revizijo projektne dokumentacije, da jo bodo uskladili s spremembami obstoječe investicijske dokumentacije. Poleg tega bodo poskušali še sklestiti določene stroške. Po trenutnih načrtih bi za gradnjo tretje faze potrebovali okoli 34 milijonov evrov, za opremo pa dodatnih 20 milijonov.

Bodo pa po njegovih navedbah naredili vse, da bodo ob zaključku gradnje druge faze že imeli izbranega izvajalca za gradnjo tretje faze. Če bi teklo vse kot po maslu, bi bila lahko urgenca končana do konca leta 2018, pravi Glažar, a dodaja, da ponavadi so zapleti, zato tudi dvomi o tem datumu.

Bolnikom se zahvaljuje za potrpljenje, predvsem pa zdravstvenemu osebju za prizadevno delo v trenutnih razmerah. »Zavzetost zdravstvenega osebja pomembno vpliva na naše prizadevanje, da bo ljubljanska urgenca čim prej dokončana in posodobljena,« je še dejal.