LPP v Stožicah – enkrat je, drugič ga ni

Veliki dogodki: Jutri in v torek na občini obiskovalce dogodkov v Stožicah vabijo k uporabi javnega prevoza.

Objavljeno
14. november 2014 21.01
Taksisti pred dvorano Stožice 16. Septembra 2013.
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Ob jutrišnjem koncertu v stožiški dvorani in torkovi nogometni tekmi na stadionu bodo v LPP znova zagotovili posebno prometno ureditev in dodatne prevoze z avtobusi. Teh pa ni bilo ob zadnjem večjem koncertu Michaela Bubléja, kar je negativno presenetilo marsikaterega obiskovalca.

Znani postopki

Na spletni strani MOL je mogoče prebrati prometne napotke v času večjih prireditev v Stožicah. Zapisali so, da je občina na podlagi izkušenj in da bi se izognila prometnim zamaškom ter zapletom s parkiranjem ob prireditvah v Centru Stožice, oktobra 2012 pripravila predlog spremenjene prometne ureditve ob športnih in kulturno-zabavnih prireditvah, za katere se predvideva, da jih bo obiskalo več kot pet tisoč obiskovalcev. Postopki so rednim obiskovalcem Stožic že znani: enosmerni promet po Vojkovi, brezplačno parkiranje na mestnih parkiriščih v okolici kompleksa, spremenjene trase nekaterih avtobusov, brezplačna vožnja z LPP za imetnike vozovnic in ob večernih prireditvah odhodi avtobusov 20 minut po končanem dogodku.

Zato je marsikoga presenetilo, da se to ni zgodilo prejšnji teden, ko je v stožiški dvorani gostoval pevec Michael Bublé. Nekateri so za to izvedeli že prej in so na prizorišče namesto z mestnim avtobusom odšli z avtom, druge pa je to presenetilo šele po koncertu, ko so ugotovili, da dodatnih avtobusov ni. Nepričakovane spremembe so se zagotovo najbolj razveselili taksisti.

Če je na spletni strani MOL zapisano, da je meja »velikih dogodkov« pet tisoč obiskovalcev, je v resnici nekoliko višja, smo izvedeli v LPP. Pojasnili so, da se posebna prometna ureditev določa glede na prodane vstopnice in oceno organizatorja, ki poda zahtevek na Mestno občino Ljubljana in LPT, naj vzpostavita prometno ureditev, ki je v skladu s številom prodanih vstopnic. Glede na predpisano prometno ureditev LPP okrepi avtobusni prevoz. »Meja za spremembo prometne ureditve je nad 6000 prodanih vstopnic, kar se v primeru Michaela Bubleja ni zgodilo, v primeru One Republic, ko je bilo prodanih več kot 12.000 vstopnic, pa je posebna prometna ureditev nujna.«

Ob večjih prireditvah brezplačen prevoz

Posebni prevozi se bodo v prihodnje urejali po navedenem primeru, torej nad šest tisoč prodanih vstopnic, dodajajo v LPP. Na koncertu Bubléja naj bi bilo sicer okoli šest tisoč obiskovalcev. V LPP opozarjajo, da o morebitni posebni prometni ureditvi potnike in javnost tudi pravočasno obvestijo. Tako jutri in v torek, ob koncertu One Republic in prijateljski nogometni tekmi med slovensko in kolumbijsko reprezentanco, znova vabijo obiskovalce Stožic, naj se do športnega parka pripeljejo z avtobusi. Vožnja z njimi je ob predložitvi vstopnice tri ure pred prireditvijo in tri ure po njej brezplačna.