Matere z otroki se bodo selile junija

Negotovosti je konec, cena gradnje materinskega doma skupaj z rušenjem stare hiše pa naj se ne bi spremenila.

Objavljeno
07. januar 2016 16.58
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – S triletno zamudo, a vendarle, na Jarški cesti počasi raste nov materinski dom. Po predvidevanju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se bodo lahko matere z otroki v novi dom vselile na začetku junija.

Staro hišo na Jarški 23, ki jo je ministrstvo za delo zamenjalo z ljubljansko občino za namensko zgrajeno hišo na Karunovi, v kateri sta že od leta 2013 dva nova oddelka vrtca Trnovo, so decembra 2014 končno porušili, s triletno zamudo. Ob menjavi so namreč obljubljali, da bo stara hiša porušena decembra 2011, matere z otroki pa bi se lahko v novo vselile dve leti pozneje, kar se ni uresničilo. Po spremenjenih načrtih so na ministrstvu najprej predvideli, da bo nov materinski dom končan februarja letos. Nato so rok podaljšali do 8. aprila, kot so pojasnili, zaradi daljšega postopka pridobitve soglasja Elektra Ljubljana.

V četrti gradbeni fazi

Pravijo, da se rok dokončanja ne bo več spremenil, gradnja doma pa je v četrti fazi. Izvedli bodo še razpis za dobavo in montažo notranje opreme, nato bi se, kot predvidevajo, stanovalci lahko vselili na začetku junija. Nova hiša bo imela štiri etaže, klet, pritličje, prvo nadstropje in mansardo, v katerih bodo vsi potrebni prostori. Poleg sob za osem mater z otroki bodo v njem tudi igralnica, predavalnica, soba, namenjena skupinam za samopomoč in svetovanju, ter vsi servisni prostori, prostori za zaposlene, sanitarije in shrambe. Na ministrstvu pravijo, da dela potekajo skladno s projektom za izvedbo del, tako da sprememb, kljub triletni zamudi, ne bo.

Tudi cena gradnje se menda ne bo spremenila. Za izvajalca del, ki so vključevala rušenje stare hiše in gradnjo nove, je bilo v zapletenem postopku javnega razpisa, med katerim je bil vložen tudi zahtevek za revizijo in izvedeno ponovno ocenjevanje, kot najugodnejši ponudnik izbrano podjetje Adaptacije – Vzdrževanje. Gradnja bo stala dobrih 960.000 evrov. Velja omeniti, da je ministrstvo za delo ta projekt uvrstilo med prednostne, ki naj bi jih financiralo že leta 2014, vlada pa ga je kot novi projekt uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov do leta 2016.

Nadomestni dom je ves čas poln

Ves ta čas program materinskega doma, ki deluje pod okriljem šišenskega centra za socialno delo in je namenjen materam z otroki do štirinajstega leta in nosečnicam, ki so se znašle v trenutni ali dalj časa trajajoči socialni stiski, izvajajo na nadomestni lokaciji na Celovški cesti. Za najemnino plačujejo 2850 evrov na mesec. Tam je prostora za sedem mam in devet otrok, v še enem stanovanju v Šiški pa bivata še dve mami z otroki. Vodja programa materinskega doma Tina Sterle Novak je povedala, da so ves čas polni. Ta teden prispe še ena mama in tako bo skupaj v programu doma devet mam in 13 otrok.

Ob informaciji, da se bodo lahko že junija selili v novi materinski dom, so srečni in zadovoljni, predvsem zato, ker ni več negotovosti. Pri nastajanju novega doma so tudi sodelovali z arhitekti. Ugotavlja, da so materinski domovi po Sloveniji polni, pred kratkim pa se je v Ljubljano iz Višnje Gore preselila tudi enota materinskega doma na Škofljici. V zadnjem času opažajo potrebo po specializiranih domovih, na primer za mame na metadonski terapiji ali z motnjami v duševnem zdravju, ki potrebujejo drugačno obravnavo in pristop. Predvsem te ženske z otroki v domu potrebujejo zatočišče dlje kot leto dni.

Manj donacij in denarja

Kot je povedala Sterle Novakova, je donacij vse manj, prav zdaj sicer pričakujejo eno večjo. Poleg tega se jim konec leta iztečeta petletna pogodba z ministrstvom za delo, pri čemer je bil znesek vsako leto nekoliko nižji, in triletna pogodba z MOL, ki programu namenja po 25.000 evrov; pred tem so od občine prejemali po 35 tisočakov. V zadnjih petih letih je ministrstvo za program materinskega doma prek javnega razpisa za sofinanciranje programov socialnega varstva skupaj namenilo 428.295 evrov. Pravijo, da bo letos za ta program šlo približno 85.000 evrov.