Materinski dom v denarni krizi, vse manj donacij

Predsednik Pahor bo pisal vladi in predsednikom uprav in se zavzel za rešitev razmer.

Objavljeno
22. maj 2013 01.09
Borut Pahor v materinskem domu v Šiški, Ljubljana Slovenija 21.05.2013
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Program materinskega doma v Ljubljani je v čedalje hujši finančni stiski; začelo je zmanjkovati denarja za nemoteno delovanje. Za rešitev razmer se je zavzel predsednik republike Borut Pahor, ki je včeraj popoldne obiskal nadomestne prostore doma na Celovški 195.

Program je namenjen materam z otroki, ki so se zaradi različnih vzrokov znašle v stiski. V domu je trenutno pet mater s sedmimi otroki, pravkar prihajata še dve, ena iz varne hiše in druga od doma, zato bodo zasedene vse postelje; še dve materi s štirimi otroki pa bivata v stanovanjski enoti v Šiški. V njem so zaposlene vodja doma, strokovna delavka, delovna inštruktorica in družinska terapevtka za polovični delovni čas.

Materinski dom v Ljubljani je bil leta 1994 ustanovljen kot samostojni javni socialnovarstveni zavod, od leta 2004 pa je kot program priključen Centru za socialno delo (CSD) Ljubljana Šiška. Direktorica Alenka Lovišček S. in vodja programa doma Tina Sterle Novak (na fotografiji druga in tretja z leve) sta povedali, da si že dolgo trudijo zagotoviti dodatna sredstva za delovanje materinskega doma, vendar je zaradi krize donacij vse manj. Letos jim je uspelo poravnati samo najemnino za en mesec, na srečo pa imajo razumevajočega najemodajalca.

Predsednik republike Borut Pahor je povedal, da v njegov urad prihaja veliko prošenj za pomoč, kar izraža hudo stisko podobnih domov ter centrov v teh kriznih časih. Zaradi posebnega položaja materinskega doma je med obiskom telefoniral ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak, ki je obljubila, da bo temo obravnavala prednostno. V petek pa bo vladi poslal uraden predlog, v katerem se bo zavzel za trajnejši način financiranja materinskega doma in ureditev njegovega statusa. Še eno pismo bo prihodnji teden poslal predsednikom uprav ter nadzornim svetom največjih domačih in tujih družb v Sloveniji in jih bo prosil za prehodno finančno pomoč materinskemu domu.