Med šolskimi počitnicami tudi krofi in pustno rajanje

Osem izvajalcev zimskih počitniških programov bo dobilo po 1800 evrov občinske subvencije, na voljo še nekaj prostih mest.

Objavljeno
22. februar 2017 19.26
Prvi dan zimskih šolskih počitnic, v Kranjski gori, 15. februarja 2014.
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Prihodnji teden se bodo zimske počitnice začele tudi za ljubljanske šolarje. Počitniški programi, še posebno brezplačni, se hitro polnijo, še vedno pa je na voljo nekaj prostih mest. V brezplačnih programih imajo prednost otroci iz socialno ogroženih družin.

Organizatorji med 27. februarjem in 3. marcem ponujajo pestre dejavnosti, tri obroke ter sok, čaj in vodo. Ker so letos počitnice v času pusta, bodo skoraj vsi na pustni torek poskrbeli tudi za pustno rajanje in dogodivščine.

Celodnevno brezplačno počitniško varstvo

Osem izvajalcev programov počitniškega varstva bo v okviru letošnjega javnega razpisa za sofinanciranje programov in projektov s področja podpornih storitev v vzgoji in izobraževanju ter prostem času otrok prejelo po 1800 evrov subvencije od MOL, skoraj vsi ponujajo brezplačni počitniški program.

Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Center in Šiška bosta izvajali celodnevno počitniško varstvo za otroke od 1. do 5. razreda od 7. do 16. ure na OŠ Danile Kumar v ČS Posavje, kjer je še eno prosto mesto za zadnja dva dni, in OŠ Prežihovega Voranca v ČS Center, kjer so prosta še tri mesta, je povedala Meta Barlič. En dan bodo v celoti posvetili športu, obiskala jih bo ekipa iz Košarkarske zveze Slovenije z Lipkom, maskoto Eurobasketa. Vse dni bodo veliko časa namenili druženju, ustvarjanju, gibanju in preživljanju prostega časa z vrstniki. Na koncu si bodo pod vodstvom Filatelistične zveze Slovenije ogledali zanimivo zbirko znamk in se spomnili, kako se napiše pismo.

Zveza prijateljev mladine Vič-Rudnik pa pripravlja počitniško varstvo na OŠ Vrhovci od 7. do 16. ure, kjer imajo še osem prostih mest, je povedala Manca Lavrin. Pripravljajo spoznavno-družabne igre, igrivo košarko z Lipkom, odšli bodo v Filharmonijo in kino, en dan pa bodo otroci sami izbrali, kaj si želijo ogledati.

Tudi v LI-CE, Likovnem centru, Zavodu za likovno kulturo, kjer bodo izvajali športno-ustvarjalne dejavnosti, imajo še prosta mesta. Dnevi bodo obarvani z likovno ustvarjalnostjo in različnimi športnimi aktivnostmi, kot so pohodi na Rožnik, sprehod po mestnem jedru, na Ljubljanski grad, obisk Šmarne gore itn., je povedala Polona Kovačič. Med prejemniki občinske subvencije je tudi Športno društvo Šmartno-Tacen, pripravljajo smučanje, igre na snegu in igre z žogo, vendar pa nimajo več prostih mest, je povedal Peter Zajc.

Večgeneracijske delavnice

Večgeneracijske počitnice za otroke od 6 do 11 let pa pripravlja Zavod aktivna starost v DEOS centru starejših Trnovo, vsak dan od 6.30 do 15.30. Sprejeli bodo največ 28 otrok, imajo pa še 22 prostih mest, je povedala vodja za področje kadrov, trženja in komuniciranja Polja Novak. Otroci bodo spoznali svet starejših in se od njih tudi kaj naučili. S stanovalci Centra se bodo pogovorili kako so živeli včasih in kako živijo danes. Skupaj bodo razmišljali o vlogi starejših in otrok v naši družbi ter o tem, kaj lahko vsak doprinese k sožitju generacij. Vsak dan bodo različne pogovorne in ustvarjalne delavnice, veliko pa se bodo tudi igrali.

V Centru Janeza Levca pripravljajo počitnice za otroke, ki se šolajo pri njih, čeprav se trudijo, da bi bile bolj inkluzivne, vendar bi pri tem morale sodelovati tudi druge šole, je povedal ravnatelj Matej Rovšek. Letos je prijavljenih 20 učencev v skupini jih je približno osem. Pripravljajo likovne in športne delavnice, obiskali bodo kino in živalski vrt.

Preplešimo počitnice

Plesno društvo Libero, ki je prejelo 1680 evrov občinske subvencije, bo izvajalo program Preplešimo počitnice v prostorih nasproti tržnice v BTC. Cena petdnevnega varstva je 10 evrov za prvih 28 otrok, ki izpolnjujejo pogoje za subvencijo. Dan bodo začeli z gibalno-raztezalnimi vajami in jih povezali v meditacijo za otroke. Nato se bodo odpravili na potep na različne zanimive kraje, v park ob Šmartinski cesti pri Žalah, na tržnico v BTC, v igralnico v City parku, Knjižnico Jožeta Mazovca. Po kosilu bodo imeli plesne urice.

V Pionirskem domu od 7.30 do 16.30 med počitnicami organizirajo tri šole: glasbeno za otroke od 6 do 8 let, šolo nemškega jezika za otroke od 9 do 12 let in animiranega filma v sodelovanju z Društvom Slon za otroke od 7 do 11 let. V vseh programih je še nekaj mest prostih, je povedala vodja trženja Sonja Vidonja. V ceno 70 evrov za pet dni so vključeni tudi trije obroki na dan. Kot pravijo, so se raje odločili za zaključene programe, po končanem počitniškem tednu pa bodo pripravili tudi predstavitev za starše.

V Mali ulici pa imajo za zimsko počitniško varstvo, ki ga organizirajo za otroke od 1. do 4. razreda, že zasedenih vseh 20 prostih mest, je povedala direktorica Eva Strmljan Kreslin. Učili se bodo drsanja, obiskali čokoladni atelje in še sami ustvarili nekaj čokoladnega, si šli ogledat film v Kinodvor. Varstvo od 7.30 do 16.30 stane 70 evrov, drugi otrok ima 20-odstotni popust, cena pa vključuje vse vstopnine in tri obroke na dan.

Srečanja z živalmi

V Živalskem vrtu Ljubljana med počitniškim varstvom vsak delovni dan od 7.30 do 16.30 ponujajo strokovno vodenje, srečanja z živalmi, hranjenje in ustvarjalne delavnice. Letošnja novost je, da lahko starši prijavijo otroke tudi za posamezen dan, je povedala biologinja in pedagoška vodja Irena Furlan, imajo pa še prosta mesta. Cena je 24 evrov na dan oziroma 120 evrov na teden.

Življenje na srednjeveškem gradu

Na Ljubljanskem gradu bo počitniško varstvo potekalo od 7.30 do 16.30 za otroke od 6. do 12. leta, spoznavali bodo življenje na srednjeveškem gradu. Cena za en dan je 25 evrov, za pet dni pa 100 evrov. Nekateri dnevi se sicer hitreje polnijo kot drugi, vendar je še vedno na voljo po nekaj mest, je povedala vodja službe za odnose z javnostmi Janja Rozman.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana pripravljajo celotedensko počitniško delavnico animiranega filma, ki bo med 9. in 16. uro, namenjena pa je otrokom od 10. do 14. leta. Cena je 50 evrov za ves teden, vendar pa so vsa mesta že zasedena, je povedala Petra Škofic, ki skrbi za odnose z javnostmi.

V Kinodvoru od 1. do 3. marca od 9. ure do 13.30 pripravljajo brezplačno tridnevno delavnico lutkovnega animiranega filma, vendar pa so vsa mesta že zasedena, je povedala vodja programa za mlada občinstva Petra Slatinšek. Med počitnicami bodo ponudili tudi raznolik filmski program, pri čemer izpostavlja filmsko klasiko Willy Wonka in tovarna čokolade, ki bo na sporedu na pustno soboto in torek ob 11. uri.

V knjižnico

Veliko brezplačnih dejavnosti pa pripravljajo tudi v Mestni knjižnici Ljubljana. V knjižnici v Zalogu 27. in 28. februarja bo ob 10. uri delavnica o gotici in okraševanju črk, na kateri bodo otroci spoznavali kaligrafijo, umetnost lepega pisanja. V knjižnici Fužine se bodo 28. februarja ob 10. uri pripravljali na pustno rajanje, pustno ustvarjalnico pa ta dan ob 17. uri pripravljajo tudi v knjižnici Prežihov Voranc; ob 17. uri pa bo v knjižnici Nove Poljane prvič delavnica animiranega filma, ki bo vsak 4. torek v mesecu. V knjižnici Polje bo 1. marca ob 10. uri lutkovna delavnic, na kateri bodo izdelovali Drejčkove marsovčke. V knjižnici Jožeta Mazovca bo 1. in 2. marca ob 10. uri začetni tečaj šaha za osnovnošolce, 3. marca bodo ob 10. uri v tej knjižnici izdelovali lončke za pisala iz recikliranih materialov, v knjižnici Bežigrad pa se bodo ob isti uri igrali z najboljšimi družabnimi igrami. V knjižnici Šiška se bodo 2. marca ob 10. uri seznanjali s kitajskimi pismenkami, v knjižnici Rudnik pa ob 17. uri iskali izhode iz različnih labirintov.

Z baklami na Rašico

Mladi zmaji poleg delavnic v mladinskih centrih za Bežigradom, v Črnučah, Šiški in Zalogu, ki večinoma potekajo popoldne in zvečer, pripravljajo tudi dejavnosti na prostem. Nočno sankanje na Krvavcu za sedem evrov, za otroke, starejše od 12 let, pripravljajo 1. marca od 15.30 do 20. ure. Pohod z baklami na Rašico bo 2. marca ob 16. uri, prispevek je en evro, udeležijo pa se ga lahko otroci, starejši od deset let. Drsanje v Hali Tivoli za dva evra pa bo 3. marca ob 12. uri. Mladoletni udeleženci morajo predložiti tudi dovoljenje za udeležbo.

Ustvarjanje z lego gradniki

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) za učence 8. in 9. razredov 27. in 28. februarja pripravlja lego delavnici, na katerih bodo ustvarjali z lego gradniki, potekale pa bodo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. V ceno 50 evrov za dva dni sta všteta tudi prehrana in material, imajo pa še dve prosti mesti.

Tudi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije vabijo otroke od 5. do 12. leta na dva ustvarjalna počitniška dopoldneva, in sicer 28. februarja in 1. marca od 10. do 12. ure. Prvi dan bodo raziskovali, kako so nekoč preživljali počitnice, drugi dan pa bodo spoznavali stare igrače, s kakršnimi so se igrali naše babice in dedki. Cena posamezne delavnice je dva evra in pol za otroka.