Meščanka občini hišo podarila, ta jo zdaj prodaja

Kupuje jo Lekarna Ljubljana za delovanje novega zavoda Ljubhospic. Tržna vrednost hiše in zemljišč je ocenjena na 2.390.200 evrov.

Objavljeno
12. november 2015 15.55
Ljubljana 3. 1. 2013, hisa Hospic foto: Tomi Lombar
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana − Čeprav so v JSS MOL, ki upravlja trenutno prazno hišo hospica na Hradeckega 20, še poleti dejali, da bodo verjetno izvedli javni razpis za usposobljenega izvajalca oskrbe hospic, pa bo Lekarna Ljubljana po novem hišo od občine kar odkupila za delovanje Ljubhospica.

Očitno se je na ljubljanski občini ta odločitev zgodila hitro, saj je v sredo popoldne prispel predlog za razširitev dnevnega reda prihodnje seje mestnega sveta, ki bo 23. novembra. Mestni svetniki bodo sprejemali predlog sklepa o soglasju Javnemu zavodu Lekarna Ljubljana k nakupu nepremičnine na Hradeckega cesti 20, katere lastnica je MOL, ki so ga pripravili na mestnem oddelku za zdravje in socialno varstvo. O tem je 5. novembra na seji podal soglasje tudi svet JZ Lekarna Ljubljana, ki je naslednji dan na MOL vložila vlogo za soglasje k odkupu hiše.

Denar za nakup je zagotovljen

Zapriseženi sodni izvedenec in cenilec gradbene stroke Srečko Veselič je ocenil, da je tržna vrednost nepremičnine in z njo povezanih zemljišč 2.390.200 evrov, v Lekarni Ljubljana pa zagotavljajo, da imajo za nakup zagotovljena lastna finančna sredstva. Kot je znano, je MOL za celotno investicijo v hišo hospica, ki ima tri etaže z 841,69 kvadratnega metra površine, vložila 1.572.940 evrov.

Kar pa v tej zgodbi ni zanemarljivo, je to, da je posest s hišo pred več leti ljubljanski občini zapustila meščanka prav z namenom, da naj bi v njej izvajali celostno hospic oskrbo za umirajoče in njihove svojce, in nenavadno je, da občina zdaj namerava hišo prodati svojemu javnemu zavodu. MOL je sicer pozneje za 346.353 evrov odkupila še dva sosednja objekta z zemljišči. Projektno dokumentacijo za odstranitev obstoječih objektov in nadomestno gradnjo stavbe za posebne namene je izdelalo podjetje ARHÉ; projektantska pogodba je bila sklenjena septembra 2005, v času županovanja Danice Simšič. Avtor arhitekture je arhitekt Miha Dešman, končna pogodbena vrednost projektantskih del pa je bila 71.750 evrov. Za izvajalca gradbenih, obrtniških in instalacijskih del je bil izbran najugodnejši ponudnik, podjetje IPL, d. o. o., vrednost vseh gradbenih, obrtniških in instalacijskih del za zgraditev stanovanjske stavbe za posebne namene pa je bila 1.354.901 evro.

Lekarna prevzema aktivnosti gibanja hospic

V Lekarni Ljubljana nakup hiše utemeljujejo s tem, da potrebujejo prostore za delovanje svojega novega javnega zavoda Ljubhospic, ki ga je ta javni zavod ustanovil poleti, v sodni register je bil vpisan 25. avgusta. Iskanje druge primerne nepremičnine in potreben vložek v prilagoditev prostorov za opravljanje te posebne dejavnosti pa bi pomenil večji časovni in finančni vložek. Zato v odkupu hiše vidijo optimalno rešitev, da Ljubhospicu omogočijo čimprejšnji začetek dejavnosti. Kot pravijo, z novoustanovljenim zavodom Lekarna Ljubljana prevzema aktivnosti gibanja hospic.

Vsekakor pa je zanimivo, da se je občina skupaj s svojim javnim zavodom Lekarno Ljubljana za te poteze odločila prav zdaj, ko ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z ministrstvom za zdravje pripravlja javni razpis za izvajanje koncesije za oskrbo ljudi z napredovano oziroma kronično neozdravljivo boleznijo za 60 mest. Sicer pa v Lekarni pravijo, da bodo zavodu Ljubhospic pri izvajanju programa paliativne oskrbe zagotavljali stabilno finančno podporo iz tržne dejavnosti, če jim sredstev ne bi uspelo dobiti iz državnih, mednarodnih razpisov in drugih virov.

Slovensko društvo hospic, pod okriljem katerega je pet let delovala hiša hospica, ki je eden od njegovih programov, se je ves čas delovanja hiše spopadalo s finančnimi težavami, ker mu država ni zagotovila rednega vira financiranja. Društvo je občini za hišo plačevalo najemnino, ki je znašala 2803 evre na mesec, vendar pa je odštelo manj, 2544 evrov, ker so v skladu z najemno pogodbo tako poračunavali vplačani sofinancerski vložek, s katerim je društvo sofinanciralo gradnjo hiše.

Argumenti o najhitrejšem odprtju niso zalegli

Kot je znano, je JSS MOL društvu odpovedal najemno pogodbo, ki jo je z društvom za nedoločen čas sklenil 18. marca 2010, društvo pa je dejavnost v njej začelo izvajati decembra 2010. V JSS MOL so prenehanje veljavnosti pogodbe utemeljili s tem, da je društvo nehalo izvajati celostno hospic oskrbo in bivanje upravičencev v stanovanjski stavbi za posebne namene Hradeckega cesta 20 v Ljubljani, kar je temeljni namen te pogodbe. Društvo namreč od maja v hiši hospica zaradi pomanjkanja denarja ni več sprejemalo pacientov. Prejšnji mesec se je društvo z grenkim priokusom, kot je dejala predsednica Renata J. Roban, izselilo iz hiše in se posvetilo svojim drugim programom, predvsem pomoči umirajočim in svojcem na domu. Njeni argumenti, da bi hiša hospica v Ljubljani čim prej lahko začela delati, če bi Lekarna Ljubljana denar namenila kar društvu za njegov program, niso zalegli. Še vedno pa je aktualna ponudba, da bi hišo hospica pod okriljem društva odprli v Mozirju.