»Mestna družina« se sporni soseski noče odpovedati

Obravnavo načrta za gradnjo luksuznih vil iz januarja na marec preložili zato, da se je Peter Vilfan lahko taktično umaknil?

Objavljeno
20. februar 2014 19.49
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Na januarski seji brez obrazložitve umaknjen občinski podrobni prostorski načrt za stanovanjsko sosesko Koseze je na veliko presenečenje opozicijskih svetnikov uvrščen na marčevsko sejo. A to ni čudno, saj so njegovi pobudniki Vlado Ilievski, Robert Pešut Magnifico in Peter Selakovič, prijatelji Zorana Jankovića, Ilievski pa celo zet Petra Vilfana.

Uvrstitev na sejo je presenečenje, saj je svetnik Tomaž Ogrin (Zeleni) pri obravnavi svetniških pobud v zvezi z umaknjenim OPPN Koseze že januarja razložil, da pozidavi travnika ob Podutiški cesti poleg opozicije nasprotuje tudi Četrtna skupnost Šiška. Mestnim urbanistom so oboji predlagali, naj raje gradijo v naselju Mostec, kjer je še nekaj praznega prostora za nikoli izvedeno, a predvideno gradnjo družinskih hiš. Koseški travnik, ki bi ga radi pozidali omenjeni zasebniki, pa bi po njihovem prepričanju moral ostati nepozidan. Da načrt ni primeren za obravnavo na mestnem svetu, je takrat menil tudi mestni odbor za urbanizem.

Izločili le kmetovo parcelo

Miran Gajšek, vodja oddelka za urejanje prostora in urbanizem, ki je januarja obljubil, da bodo Ogrinovo pobudo in pomisleke proučili, pa je skupaj z Luzom kot pripravljavcem OPPN Koseze v načrtu pozidave naredil le en popravek. Območje urejanja je s prvotnih 5850 zmanjšal na vsega 3818 kvadratnih metrov. Izločili so le parcelo, ki pripada lastniku zaščitene kmetije, in je ta ne namerava pozidati, temveč uporabljati za kmetijske potrebe. Pri tem je nerodno, da bi ta 2032 kvadratnih metrov velik travnik z nekaj kozolci, kot je že pred dobrim mesecem dejal svetnik SD Gregor Istenič, postal »tujek« oziroma nepozidana škrbina, ujeta med modernimi hišami v mini stanovanjski soseski.

Vilfanov umik

Ponovno uvrstitev »družinske oziroma prijateljske« stanovanjske soseske na dnevni red mestnega sveta je močno začinil mestni svetnik Peter Vilfan. Z odstopom s svetniške funkcije tik pred marčevsko sejo se je tudi elegantno izognil glasovanju o OPPN Koseze. Pred njim bi se namreč moral izločiti zaradi možnega konflikta interesov oziroma družinske povezanosti z enim od investitorjev oziroma predlagateljev odloka. S tem pa bi LZJ izgubila pomemben glas ob morebitnem tesnem glasovanju, ki ga z nadomestnim svetnikom najbrž ne bo. Prav tako se že nakazuje nadaljnji scenarij. Marca bi bil potrjen dopolnjeni osnutek OPPN Koseze, nato bi sledila javna razprava o njem, junija ali julija pa potrditev dokončnega predloga. Ker bodo jeseni volitve, na katerih bi lahko LZJ izgubila absolutno večino v mestnem svetu, pa bi ta in še kateri drugi sporni prostorski načrt lahko padel v vodo.

Napoved ovadb

Miha Jazbinšek (Zeleni) je Mirana Gajška opozoril, da ga bo kazensko ovadil, če bo OPPN, iz katerega ne bo z izločena parcela, sprejet. Predloženo gradivo ima sicer po njegovem prepričanju vse elemente korupcije vse od dneva nakupa spornih parcel pa do dneva, ko je bil sprejet občinski prostorski načrt MOL.

Prav tako bo ovadil tudi ministra za kmetijstvo, ker je podpiral sprejetje OPN in v Kosezah dovolil spremembo namembnosti zemljišča iz kmetijskega v stanovanjsko, četudi je šlo za območje zaščitene kmetije.

Odstopa ne sprejemajo

Odzval se je tudi na nepreklicni odstop mestnega svetnika Petra Vilfana (mandat mu je po razlagi podžupana Aleša Čerina prenehal 17. februarja oziroma z dnem odstopne izjave). Zapisal je, da obvestila o njegovem odstopu ne sprejema, saj je bilo napačno naslovljeno na člane mestnega sveta. Trdi, da bi moral župan o tem obvestiti mestni svet, ne pa posameznih članov, saj ti zanj niso in ne morejo biti nadomestni naslov. Svet se sestaja, seznanja s posameznimi dejstvi, deluje na rednih in izrednih sejah, nikakor pa ne skozi nabor svojih individualnih članov. Sprašuje se tudi, kako je zagotovljeno, da so vsi svetniki sploh prejeli obvestilo. Te napake, pravi Jazbinšek, pa niso storili pri obveščanju mestne volilne komisije.

Druga napaka je po mnenju prvaka Zelenih v tem, da obvestilu ni bila priložena odstopna izjava oziroma ni pojasnjeno, s kakšnim dejanjem je odstopil (pisno ali ustno). »Iz medijev pa je videti, da bi rad razbremenil preveč obremenjenega župana, da mu nekaj ni prav med kolegi na sejah sveta oziroma da mu nekaj ni treba, kar osebno razumem, da mu ni treba izgubljati časa za borih 250 evrov sejnine,« dodaja svetnik.

Če župan mestnega sveta o Vilfanovem odstopu ne bo obvestil po zakonu, pa bo Jazbinšek svojo pravico do korektne obveščenosti moral preveriti na upravnem sodišču.

Ostra SDS in NSi

Anže Logar (SDS) je bil do Vilfanove poteze zelo neprizanesljiv. Dejal je, da so »mediji že leta 2012 razkrili skupne nepremičninske ambicije Jankovića, Koželja, Vilfana in drugih županovih podpornikov, ko so jih posneli ob zemljišču v Kosezah, kako si ogledujejo svoje bodoče vila bloke. Gre za prvovrstno kmetijsko zemljišče, ki mu je Janković z zloglasnim prostorskim načrtom iz leta 2010 spremenil namembnost, in tako na znanem kraju znani osebi na znan način zagotovil veliko premoženjsko korist. Na marčevski seji bi se po novem poslovniku svetnik Vilfan tako ali tako moral izločiti iz glasovanja. Ker pa je predvidel, da bo mestna opozicijska SDS utemeljeno opozorila na spornost razraščanja koruptivnih praks in nepotizma med 'najboljšo ekipo', si je raje izmislil poceni PR-manever, češ da se poslavlja iz 'najboljše ekipe' zaradi obremenjenosti Jankovića s korupcijskimi aferami. Če bi to držalo, bi se mu javno odrekel, ga pozval k odstopu zavoljo razbremenitve korupcijskih očitkov, ki letijo na stranko župana Jankovića, in odstopil tudi kot poslanec. Tako bi se lahko mirne vesti vrnil k prvotnemu poklicu športnega komentatorja, mi pa bi mu lahko vsi z veseljem prisluhnili ob prihodnjih košarkarskih dogodkih«.

V svetniškem klubu NSi Ljubljana odstopno izjavo Petra Vilfana, »enega najbolj lojalnih Jankovićevih mestnih svetnikov«, razumejo predvsem kot taktični manever oziroma umik. Anton Kranjc meni, da je izrabil privilegiran položaj, ki ga je pridobil z vstopom v županov krog, zato je brez dvoma, v svojem deležu, soodgovoren za nepravilnosti, ki se dogajajo v MOL. To pa zato, ker so svetniki Liste Zorana Jankovića in s tem tudi Peter Vilfan s svojimi glasovanji omogočali sprejemanje županovih sklepov, ki so zdaj predmet preiskav NPU.

Odziv SD

Mestni svetnik Gregor Istenič (SD), ki je za Vilfanov odstop izvedel v tujini, je povedal, da je »malo čudno, če mestni svetnik odstopi le pol leta pred iztekom rednega mandata, zato ga povezuje predvsem z gradnjo stanovanjske soseske v Kosezah, kjer naj bi gradila njegova hčerka«.