Mesto jutri tudi uradno zeleno

Na vprašanje, koliko bodo stale prireditve, župan Zoran Janković ni odgovoril.
Objavljeno
08. marec 2016 17.48
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – V glavnem mestu bo jutrišnji dan posvečen slovesnostim ob nazivu Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016. Vrhunec celodnevnega dogajanja bo večerno slavnostno odprtje v centru Stožice.

Kot je na tiskovni konferenci poudaril župan Zoran Janković, je MOL že leta 2007 z oblikovanjem Vizije Ljubljane do leta 2015 stopila na pot trajnostnega razvoja, v okviru katerega želijo zagotoviti kakovostno življenje vsem meščanom v zelenem, čistem, varnem, solidarnem in urejenem mestu. Vse to je pripeljalo do tega, da je Ljubljana po mnenju evropske komisije naredila največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Tako je postala edina zelena prestolnica v osrednji in jugovzhodni Evropi.

Med drugim je župan omenil, da ima Ljubljana za 400 let zaloge kakovostne pitne vode, ki jo lahko pijemo iz pipe, brez dodatkov. Za pojav prašnih delcev pa so po njegovem največji krivec kurišča zunaj Ljubljane. Ob vozilih kavalir, ki so postala prava ljubljanska zanimivost, in novem električnem vlakcu Urban je za 9. maj napovedal prihod 30 novih mestnih avtobusov na metan. Kot je dejal, trenutno v Ljubljani teče 90 projektov, ki vsi izpolnjujejo cilje zelene prestolnice. Z gradnjo – tudi novih hotelov – bo zagotovljenih 3000 novih zaposlitev, še 350 pa s prihodom Ikee v letih 2017 in 2018.

Četrtkovo slavnostno dogajanje se bo začelo ob 11. uri na Ljubljanskega gradu z zajtrkom in okroglo mizo Odgovorni danes – solidarni s prihodnjimi generacijami, na kateri bodo sodelovali Ðorđe Balašević, Tomo Križnar, Janez Škrabec, Emil Tedeschi in dr. Aleksander Zadel. Ob 13. uri bo v dvorani Palacij na Gradu okrogla miza županov o mestih prihodnosti, o tem bodo govorili župani Ankare, Beograda, Budimpešte, Istanbula in Sofije ter evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc.

Na osrednji slovesnosti ob 20. uri v centru Stožice se bo predstavila tudi Odprta kuhna, iz katere bo na Pogačarjevem trgu znova zadišalo vsak petek ob lepem vremenu od konca marca do novembra. Prav tako se bo predstavilo 13 ljubljanskih restavracij in ponudniki vin. Na pogostitvi bodo ponujali slovenske jedi, pripravljene iz lokalnih in ekoloških sestavin. Modna oblikovalka Nina Šušnjara je v okviru blagovne znamke Susnyara ob tej priložnosti oblikovala nakupovalno torbo iz trajnostnih in recikliranih materialov. Nenazadnje je Ljubljana tudi prva evropska prestolnica na poti do družbe brez odpadkov (»zero waste«), ki preprečuje nastajanje odpadkov, jih ponovno uporablja, reciklira in preoblikuje.

Na vprašanje, koliko bodo stale prireditve ob slavnostnem odprtju zelene prestolnice, župan ni hotel odgovoriti. Omenil je, da je britanska vlada Bristolu za to namenila sedem milijonov funtov, pri čemer upa, da bodo neki dogovor dosegli tudi z našo vlado. V znamenju zelene prestolnice so včeraj v Mačkovi ulici odprli še informacijsko točko za starejše in za osebe z oviranostjo.