Mesto skozi čas: Hotel Slon

Kako zelo se je spremenila Ljubljana? Opazite razliko?
Objavljeno
13. januar 2016 10.13
Boris Dolničar
Boris Dolničar
Najstarejši ljubljanski hotel ob Slovenski cesti oziroma tedanji Dunajski in Šelenburgovi ulici je podobo z razglednice, narejene v začetku prejšnjega stoletja, dobil leta 1858, ko mu je hotelir Josip Zalar dozidal še drugo nadstropje ter na pročelju ponosno izpisal - Hotel Elefant.

Že pet let prej so v njem uredili parne kopeli, leta 1860 so v pritličju odprli še kavarno. Nekaj sob v prvem nadstropju je Zalar med letoma 1861 in 1863 dal na voljo Narodni čitalnici, ki je bila s 363 člani zbirališče slovenskih izobražencev in meščanstva. Prirejala je bésede z igrami, recitacijami, s petjem, koncerti in predavanji, ki so se običajno končale s plesom.

Prvotno je na prostoru, kjer je današnji hotel, stala manjša hiša s pročeljem, obrnjenim na Čopovo ulico, ki jo je 1765. kupil Ferdinand Mrvec in v njej odprl krčmo; ta je imela nad vrati izvesek s sliko slona, zato se je je oprijelo ime Pri slonu.

Prav na tem mestu je po ljudskem izročilu leta 1552 počival prvi slon, ki se je pojavil v Ljubljani. S slonom, po imenu Sulejman, je iz Španije, kjer se je poročil, skozi naše kraje potoval na Dunaj 25-letni avstrijski vojvoda Maksimilijan II. Tu pa so Ljubljančanom razkazovali slona Misbabo tudi v času po padcu Ilirskih provinc, ko je bil lastnik gostilne France Rode, po domače Mokar.

Leta 1876 je postal lastnik hotela Anton Gnezda, ki je imel dotlej kavarno na Mestnem trgu. Ko je štiri leta pozneje umrl, ga je vodila njegova vdova Josipina in ga v začetku 20. stoletja prodala.

Leta 1917 ga je kupil Anton Koritnik, ki se je po večkratnih delnih obnovah leta 1937 odločil, da ga postavi na novo. Tako je bila po načrtih arhitekta Stanislava Rohrmana zgrajena štirinadstropna zgradba, »najlepši in najmodernejši hotel v Ljubljani«, ki je bila 1947. nacionalizirana, nakar je bilo ustanovljeno podjetje Hotel Slon. Isti arhitekt je nato vodil še prenovo leta 1964, v okviru katere so odprli kavarno Slon.

Nato so hotel še nekajkrat preurejali, najtemeljiteje med letoma 1998 in 2003, ko je pridobil Art klub in Istrsko restavracijo ter novo slaščičarno, delikateso, zajtrkovalnico, konferenčno dvorano in kavarno.

Lani so po načrtih arhitektke Jadranke Grmek ozaljšali zunanjščino (osvežili fasado, zamenjali okna in zasteklili arkadni hodnik) ter odprli restavracijo.

Hotel Slon je s štirimi zvezdicami in 170 sobami od 1996. član ene največjih hotelskih verig na svetu Best Western.