Mladi so merili moči s svetovnim prvakom

Ruska prestolnica se še danes predstavlja na športnih in kulturnih prireditvah.

Objavljeno
30. september 2016 14.00
Ruski sahovski velemojster Anatolij Karpov na otvoritvi turnirja v Ljubljani 29.9.2016Anatolij Karpov.[sah.turnir
L. R.
L. R.
Ljubljana – Medtem ko je politično ozračje med vzhodom in zahodom znova napeto zaradi ugotovitev preiskave o sestreljenem letalu nad Ukrajino, so se v slovenskem glavnem mestu včeraj začeli Dnevi Moskve. Po besedah organizatorjev so »odlična priložnost« za spoznavanje dveh prestolnic.

Kmalu zatem, ko se je župan Zoran Janković včeraj sestal z delegacijo iz Moskve in s Sergejem E. Čereminom, vodjo moskovskega oddelka za zunanje gospodarske in mednarodne odnose, podpisal več sporazumov o sodelovanju, med drugim o sodelovanju med živalskima vrtoma, je v rdečem salonu mestne hiše potekal šahovski turnir, na katerem je petdesetih mladih pozdravil dvanajstkratni svetovni prvak Anatolij Karpov. V športni dvorani Tivoli so se srečale tudi mladinske košarkarske ekipe, v ledeni dvorani pa so nastopili moskovski umetnostni drsalci. V Zgodovinskem atriju mestne hiše so odprli razstavo Moskva v slikah Aleksandra Rodčenka, enega največjih predstavnikov sodobne umetnosti prejšnjega stoletja in pionirja sovjetske fotografije. Petdeset razstavljenih fotografij, ki bodo na ogled do 9. oktobra, je Rodčenko posnel v Moskvi v prvi polovici prejšnjega stoletja in prikazujejo pester niz epizod iz urbanega življenja.

V okviru današnjih, sklepnih Dnevov Moskve, kot so uradno poimenovali dvodnevno »spoznavanje dveh prestolnic«, bo v Ruskem centru znanosti in kulture ob 10. uri okrogla miza na temo ohranjanja ruskega jezika, kulture in dela z mladimi v Sloveniji. Večer pa bo sklenil gala koncert v hotelu Union, na katerem bodo nastopili sopranistka Alina Jarovaja, harmonikar Nikita Vlasov, pianistka Varvara Kutuzova in violinist Rodion Petrov ter Simfonični orkester RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Sergeja Tararina iz moskovskega simfoničnega orkestra Ruska filharmonija.