Mrežo defibrilatorjev bodo prilagajali uporabnikom

 Redarji so v štirih letih prejeli 11 klicev za intervencijo, defibrilator pa so uporabili v enem primeru.

Objavljeno
29. julij 2014 19.13
Defibrilator na Rozmanovi ulici 12 v Ljubljani, 28. julija 2014
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Z namestitvijo 43 avtomatskih eksternih defibrilatorjev, ki zaznajo zastoj srca in ga z električnim sunkom znova poženejo, jih bo skupaj s šestimi, ki so že štiri leta v vozilih mestnega redarstva, na različnih lokacijah v Ljubljani v uporabi 49.

Direktorica ljubljanske mestne uprave Jožka Hegler pravi, da bodo mrežo defibrilatorjev v občini sproti prilagajali glede na potrebe uporabnikov, in če bo treba, jo bodo tudi razširili. Sicer pa dodaja, da so defibrilatorje namestili nekateri javni zavodi, denimo Lekarna Ljubljana, pa tudi zasebna podjetja.

Dva odtujena takoj po montaži

Lokacije, kjer so nameščene te prenosne elektronske naprave, ki lahko rešijo življenje, so označene s posebnim zeleno-belim znakom. Za zdaj jih je 22 nameščenih v posebnih omaricah na fasadah stavb, kjer ima prostore služba za lokalno samoupravo, še dva pa v njenih službenih vozilih in 13 v stavbah Mestne uprave MOL. Na stavbah službe za lokalno samoupravo jih bodo namestili še šest, ko bodo obnovili fasado objektov in pridobili soglasja lastnikov stanovanj. Na MOL pa pravijo, da sta bila žal dva defibrilatorja takoj po montaži odtujena.

Mestni redarji, ki so tudi usposobljeni za zagotavljanje prve pomoči in uporabo defibrilatorjev, so v štirih letih prejeli 11 klicev za intervencijo, defibrilator pa so uporabili v enem primeru, je povedal mag. Andrej Orač, vodja Mestnega redarstva MU MOL. Ob prevzemu defibrilatorjev so organizirali tečaj njihove uporabe, ki je stal 1860 evrov z davkom. Vsako leto pa za sodelavce v sodelovanju s Reševalno postajo UKC Ljubljana organizirajo tudi obnovitvene tečaje teh naprav in temeljnih postopkov oživljanja.

Na vprašanje, kolikšne so potrebe po defibrilatorjih v Ljubljani, so v Službi za lokalno samoupravo MU MOL odgovorili, da so pri nakupu defibrilatorjev želeli zagotoviti vsaj en defibrilator na mestno četrtno skupnost, upoštevali pa so tudi druge dejavnike, kot sta bližina zdravstvenih ustanov in oddaljenost od že nameščenega aparata. Namestili so jih na objekte, ki so v lasti MOL, izjemoma pa tudi na objekte in poslovne prostore v solastništvu ter poslovne prostore v večstanovanjskih objektih.

Na mestnem redarstvu so pred štirimi leti za nakup šestih defibrilatorjev namenili 8138,88 evra, skupaj z davkom. V ljubljanski službi za lokalno samoupravo pravijo, da so nabavili že vseh 43 preostalih defibrilatorjev, povprečna cena enega pa je bila 1408,40 evra z davkom; cene se namreč razlikujejo, ker imajo defibrilatorji različno opremo, glede na zunanjo ali notranjo namestitev, otroške elektrode in konverterje. V to ceno so vštete tudi označevalne table.

Tečaj za 26 evrov

V Službi za nujno medicinsko pomoč (SNMP) Zdravstvenega doma Ljubljana so pripravili projekt Stisni me močno, ki vključuje obnovitveni tečaj temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED) za laike. Tečaj je sestavljen iz 90-minutnega uvodnega predavanja, kjer udeleženci pridobijo znanja o temeljnih postopkih oživljanja za laike pri odraslih in otrocih, uporabi defibrilatorja, prepoznavanju in ukrepanju ob stanjih, ki ogrožajo življenje, ter o prvi pomoči ob poškodbah, krvavitvah, opeklinah, omrzlinah. Sledi 90-minutna predstavitev TPO in delavnica, ki vključuje učenje TPO in uporabo AED na lutkah ter simulacijo dogodkov. Tečaj je organiziran za najmanj šest tečajnikov, stane pa 26 evrov z davkom.

Kot je povedala zdravnica specialistka za urgentno medicino Špela Baznik iz SNMP Ljubljana, ni veliko zanimanja za tovrstne skupine. Izvedli so le en tak tečaj za posameznike in pet tečajev za podjetja, tudi v zameno za sponzorska sredstva za nakup lutk, s katerimi lahko učijo osnovnošolce. Sicer pa pravi, da v okviru projekta prostovoljno učijo na javnih prireditvah upokojence, prostovoljna gasilska društva itn. V okviru projekta Stisni me močno pa učijo zlasti TPO in uporabo AED v osnovnih šolah s finančno podporo ZD Ljubljana, MOL in številnih sponzorjev. Letos so tako učili skupaj 1297 otrok v 16 ljubljanskih osnovnih šolah. Po podatkih mestnega oddelka za zdravje in socialno varstvo bo MOL za izvajanje tega programa letos namenila 8300 evrov.

Na vprašanje, ali je tudi MOL organizirala podobne tečaje za svoje uslužbence, so v ljubljanski službi za lokalno samoupravo odgovorili, da je MOL organizirala krajšo predstavitev delovanja defibrilatorja za zaposlene na Ambroževem trgu 7. V drugi polovici letošnjega leta in prihodnje leto pa bodo potekali organizirani tečaji po četrtnih skupnostih za zainteresirane občane. Izvajalec bo Društvo študentov medicine, ki bodo tečaje izvedlo brezplačno.