Na analizo tal čaka še 31 otroških igrišč

Reprezentativni nabor lokacij bodo spremljali na 6 do 8 let. MOL bo predlagala sistemsko ureditev ravnanja s tlemi na otroških igriščih v Sloveniji.

Objavljeno
22. oktober 2015 18.37
Vrtec Galjevica,Ljubljana Slovenija 05.05.2014
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Ljubljanska občina nadaljuje monitoring stanja tal na otroških igriščih javnih vrtcev. Julija so odvzeli vzorce še na desetih, na preostalih 31 igriščih pa jih bodo predvidoma po podpisu pogodbe z izbranim izvajalcem javnega razpisa.

Predvideno je bilo, da bodo vzorce tal na še 31 igriščih odvzeli do konca leta. Razpis za meritve onesnaženosti tal otroških igrišč v izbranih javnih vrtcih in osnovnih šolah v občini je bil sicer končan 23. septembra, vendar edini prijavljeni ponudnik ni izpolnjeval enega od osnovnih pogojev, zato so ga ponovili, pojasnjujejo na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje. Rok za prijavo na ponovljeni razpis je bil 22. oktober.

Preventivna sanacija prihodnje leto

Kot pravijo na občini, je analiza julija odvzetih vzorcev pokazala, da vsebnosti anorganskih potencialno nevarnih snovi v tleh na devetih od desetih igrišč ne presegajo mejnih imisijskih vrednosti, določenih v državni uredbi o teh snoveh. Le na enem igrišču, v enoti Krtek vrtca Hansa Christiana Andersena, sta v spodnjem sloju tal, v globini od 10 do 20 centimetrov, minimalno povečani koncentraciji svinca in cinka. Izvajalec meritev je ocenil, da zdravje otrok ni ogroženo, prihodnje leto pa bodo preventivno sanirali morebitna erodirana mesta, napovedujejo na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

Prav tako na devetih od desetih pregledanih igrišč niso presežene mejne imisijske vrednosti organskih potencialno nevarnih snovi, razen v enem primeru. Na igrišču enote Lastovica istega vrtca so ugotovili, da vsota policikličnih aromatskih ogljikovodikov nekoliko presega mejno vrednost, vendar vsebnost benzo(a)pirena ni povečana. Izvajalec meritev za igrišče ni predvidel dodatnih ukrepov.

Za sanacijo Hiše pri ladji skoraj 400 tisočakov

Za julijsko izvedbo monitoringa stanja tal na otroških igriščih javnih vrtcev, ki je zajel deset igrišč, je občina sklenila pogodbo v znesku 22.504 evre (z davkom). V preteklem letu, ko so analizirali osem igrišč in povečano vsebnost kovin ugotovili pri treh, kot smo že pisali, je za to namenila 17.922 evrov. Za izvedbo letošnjih dodatnih meritev onesnaženosti tal v Viških vrtcih, v enoti Hiša pri ladji v Skapinovi ulici, kjer so bile povišane vrednosti svinca predvsem v južnem delu igrišča, pa je odštela 2168 evrov. Za sanacijo tega igrišča, ki je obsegala pripravo projektne dokumentacije, gradbeno-obrtniška dela, nadzor nad investicijo, odvoz onesnažene zemljine in dovoz neoporečne zemljine, je iz občinske blagajne šlo 389.775 evrov. Na občini še dodajajo, da so letos za igrišča pri vrtcu Jarše, enota Rožle, vrtcu Pod Gradom, enoti na Poljanski in Zemljemerski, in vrtcu Otona Župančiča, enoti Živ žav in Ringaraja, skupaj namenili 198.257 evrov.

Kmalu podatki za vse ljubljanske vrtce

Sicer pa je bilo do lani v analizo vključenih petdeset igrišč pri javnih ljubljanskih vrtcih, nekatera so pregledali tudi večkrat. Gre za nadaljevanje leta 2002 začetega spremljanja vsebnosti izbranih potencialno nevarnih snovi na otroških igriščih v vrtcih. Takrat so v okviru evropskega projekta Urbsoil preverili dvajset igrišč. V letih 2009 in 2010 so jih analizirali še dvajset ter leta 2013 še osem.

Kot pravijo na občini, bodo z izvedbo vzorčenja na še preostalih 31 otroških igriščih pridobili podatke o stanju tal za vse ljubljanske javne vrtce. Iz nabora bodo sestavili reprezentativni nabor lokacij, ki jih bodo nato spremljali oziroma vzorčili na šest do osem let. V prihodnjem letu ne predvidevajo rednega odvzema vzorcev tal otroških igrišč. Po potrebi, predvsem glede na letošnje rezultate, pa bodo izvedli dodatne meritve onesnaženosti tal.

Ustna predstavitev predloga

Ljubljanska mestna občina bo na podlagi izkušenj pristojnim ministrstvom, to so ministrstva za okolje in prostor, zdravje ter kmetijstvo, predlagala sklop nujnih in potrebnih ukrepov, na temelju katerih bo mogoče sistemsko urediti standarde za ravnanje s tlemi (zemljinami) na otroških igriščih po Sloveniji. Predlog so ustno že predstavili na komisiji za spremembo normativov in standardov za prostor in opremo vrtcev.