Na Bavarskem dvoru se ne bo parkiralo nad zemljo

Mestni svet MOL: Brez glasu proti podprli LPP-jev prevoz na klic, odgovorno urednico glasila Ljubljana tokrat imenovali brez razpisa.

Objavljeno
27. junij 2016 21.38
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Parkirnih mest v nadzemnih etažah stolpnice na vzhodni strani Bavarskega dvora ne bo, bodo pa v njej večinoma stanovanja. Tako so na včerajšnji seji mestnega sveta odločili svetniki.

Predlog sprememb odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje Bavarskega dvora je sicer še vedno predvideval, da bi investitor, Immornet, v prvih treh etažah nad pritličjem lahko uredil parkirišča, a je župan z dopolnilom tik pred sejo to možnost iz odloka črtal. Po novem so parkirišča dopustna le v kletnih etažah. Kot je zapisal v obrazložitvi, »prometna politika MOL daje prednost pešcem, kolesarjem in javnemu prevozu pred avtomobili, zato parkirišč v ožjem mestnem središču, ki ima najbolj razširjen javni promet, ni treba zagotavljati«. Alenka Pavlin iz oddelka za urejanje prostora je še pojasnila, da spreminjajo program v obeh stolpnicah: na zahodni strani, kjer srbska Delta že gradi hotel, omogočajo v kleti konferenčno dvorano, v pritličju pa večjo restavracijo, v stolpnici na vzhodni strani (zanjo ima Immorent že več let gradbeno dovoljenje, a še ne vedo, kdaj bodo začeli graditi), pa bodo po novem stanovanja lahko predstavljala 70 odstotkov vseh površin.

Svetniki so predlog in dopolnilo podprli, pripombo je imel le Mirko Brnič Jager (SDS), ki je menil, da bi moral župan za pritlične etaže, iz katerih je črtal parkirišča, predlagati ureditev kinodvoran (namesto predvidene lokacije v podhodu Ajdovščina). Nataša Sukić (ZL) pa je bila zadovoljna, da je »župan očitno upošteval mojo pisno pobudo, da se ta del nameni drugim dejavnostim, ne parkiriščem«.

Prevoz na klic z veseljem pričakujejo v Sostrem

Svetniki so brez glasu potrdili tudi spremembe odloka o organizaciji in načinu izvajanja mestnih linijskih prevozov potnikov in tako uvedli možnost prevoza na klic, ki ga bo izvajal LPP. Jasna Tušar iz oddelka za gospodarske dejavnosti in promet je na vprašanja svetniškega kluba SMC pojasnila, da bo prevoz na klic dopolnjeval redni avtobusni prevoz, da bodo morali uporabniki prevoz naročiti dve uri vnaprej in da se prevoz na klic in taksi prevoz izključujeta, saj da gre v primeru prvega za gospodarsko javno službo, v primeru drugega pa za gospodarsko dejavnost. Ano Žličar (SMC) je zanimalo, kakšna bo investicija LPP in v koliko časa se bo vložek povrnil, a odgovora včeraj ni dobila. Prevoz na klic je pozdravil Janez Moškrič (SDS), ki je poudaril, da bo to pridobitev za prebivalce ČS Sostro, ki zdaj nimajo direktne avtobusne povezave ne do zdravstvenega doma ne do trgovskega centra. »Če bodo linije vnaprej določene, to ne bodo taksi prevozi. To ne sme biti poseg v konkurenco in mislim da to ni namen,« je dejal na pomisleke o neposredni konkurenci taksistom.

Glasilo Ljubljana: Razpis je bil in bi bil sam sebi namen

Večina v mestnem svetu je za nov štiriletni mandat odgovorne urednice glasila Ljubljana imenovala 69-letno Nado Šumi, ki to delo opravlja že od leta 2000. Imenovanje je bilo izvedeno brez objave javnega razpisa, kot so to storili pred štirimi leti, kar je zbudilo nekaj negodovanja pri opozicijskih svetnikih. Sukićevo je zanimalo, na kakšen način je bila Nada Šumi izbrana, Brnič Jager in Mojca Kucler Dolinar (NSi) pa sta bila prepričana, da bi moral biti objavljen razpis, in spomnila na nekatera sporna dejanja Šumijeve v preteklosti, predvsem v predvolilnem času. Aleš Čerin (LZJ) je pojasnil, da je komisija za imenovanja sklenila, da razpis ni potreben, ker odgovorni urednik ni zaposlen, pač pa je z njim sklenjena pogodba o avtorskem delu. Povedal je, da se je pred štirimi leti na razpis prijavilo kar 21 kandidatov, a sodeč po njegovih besedah je bil že takrat razpis sam sebi namen: »Kaj je večja škoda, da vemo, da bo en kandidat izbran, 20 pa jih brez smisla piše prošnje?« Dodal je še, da ankete kažejo, da je branost glasila dobra. Šumijeva po zdajšnji pogodbi prejema 2014 evrov na mesec, v prvem delu svojega zadnjega mandata pa je po podatkih iz proračuna prejemala še skoraj tisočaka več na mesec.

Bo Brlek dal za popravilo strehe?

Svetniki so potrdili so tudi dodatek Darku Brleku, direktorju Festivala Ljubljana, in sicer slabih devet tisočakov za delovno uspešnost iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu. Mojci Sojar (NSi) se je to zdelo moralno sporno »v času, ko je strgana streha v Križankah in so nekateri nosilni stebri polomljeni«. Vprašala je, ali bo to nagrado direktor nemara vložil v popravilo strehe.