Na bazen, v senco in po dobro knjigo

Knjižnica na vodi: brezplačna izposoja knjig na dveh ljubljanskih kopališčih, Koleziji in Kodeljevem.

Objavljeno
15. julij 2016 16.58
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Med počitnicami je čas za dobro knjigo. Da bi knjige v branje ponudili tudi tistim, ki v knjižnico sicer ne zahajajo, so v Mestni knjižnici Ljubljana (MKL) letos prvič postavili Knjižnico ob vodi na dve ljubljanski kopališči, Kolezijo in Kodeljevo.

Kopalci lahko ob bazenu prebirajo različne romane v slovenščini in angleščini, mlajšim pa so na voljo otroške slikanice, zgodbice ter mladinski romani. Izposoja knjig je brezplačna, brez članske izkaznice MKL, obiskovalci gradivo le vzamejo s police in ga vrnejo, preden bazen zapustijo.

Zanašajo se na poštenost

Tako želijo tudi med poletnimi počitnicami spodbujati branje tudi tam, kjer knjižnih polic ne bi pričakovali, je povedala Vesna Trobec, ki v MKL skrbi za odnose z javnostmi. Pravi, da podatkov o tem, koliko ljudi bere na kopališčih nimajo, saj obiskovalci knjigo ob odhodu z bazena vrnejo na polico. Po »neurejenosti« knjižnih polic pa sklepajo, da knjige večkrat potujejo s polic in nazaj.

Kot pravi Trobčeva, na bazenu knjižničarja ni, zato tudi ne stalnega nadzora nad knjigami. Bralci si knjige izposojajo sami, pri tem pa se MKL zanaša predvsem na njihovo poštenost. Z osebjem na kopališčih pa so dogovorjeni, da knjige ob slabem vremenu ali ponoči pospravijo pod streho. Zaposleni v MKL dvakrat na teden obiščejo Knjižnico ob vodi in uredijo knjižne police ter jih po potrebi dopolnijo z novimi knjižnimi naslovi.

V MKL sicer opažajo, da so otroci in mladi poleti zvesti obiskovalci knjižnic. Prebirajo radi predvsem pustolovske, humorne in fantazijske knjige ter stripe. Priljubljen avtor je na primer Dav Pilkey s Kapitanom Gatnikom, pritegne jih tudi Dnevnik nabritega mulca Jeffa Kinneya. Še vedno je priljubljen tudi Harry Potter, pa knjige Dese Muck o Anici ter o Čudežni bolhi Megi, zgodbice o Brini Brihti avtorice Sally Rippin. Še vedno pa so priljubljeni tudi klasiki, kot denimo Erich Kestner z Emilom in detektivi. Mlajši otroci imajo najraje slikanice, zelo bran je na primer Zverjašček avtorice Julie Donaldson, pravljice, uganke, pesmice za otroke in podobno.

Izposoja knjig je brezplačna, brez članske izkaznice MKL, obiskovalci gradivo le vzamejo s police in ga vrnejo, preden bazen (na fotografiji je kopališče Kolezija) zapustijo. Foto: Arhiv MKL

Branje po pol ure na dan

Tudi letos pa v MKL poteka projekt Poletavci – poletni bralci, v katerega so vključeni otroci od sedem do 12 let, ki so ga lani nadgradili s projektom NajPoletavci, ki je namenjen mladostnikom od 13 do 16 let. Poletavci berejo pol ure na dan, trideset dni, kar želijo, to so lahko knjige, časopisi, stripi, revije, recepti, turistični vodniki in drugo, nato pa izpolnijo zgibanke, ki jih dobijo v knjižnicah MKL in na spletu; odrasla oseba pa njihovo branje potrdi s podpisom. NajPoletavci pa preberejo tri knjige in o njih napišejo kaj zanimivega na spletni strani MKL. Poletavci in NajPoletavci morajo oddati svoje bralne sezname oddati do 10. septembra.

O letošnjem interesu še ne morejo govoriti, pravi Vesna Trobec, ker začnejo dobivati izpolnjene bralne sezname dobivati šele proti koncu avgusta, ko se počitnice končujejo, običajno do prve polovice avgusta skoraj ni odziva. Lani je sodelovalo 1350 mladih, iz MKL je bilo 60 NajPoletavcev in 810 Poletavcev, 480 pa jih je bilo iz drugih knjižnic. V projektu namreč še sodelujejo Cankarjeva knjižnica Vrhnika, knjižnice v Litiji, Logatcu, Jurija Vege Dol pri Ljubljani, knjižnica v Medvodah, A. T. Linharta v Radovljici in Miklova hiša v Ribnici, ki organizirajo zaključne prireditve v svojih krajih.

V Ljubljani bo zaključna prireditev Dan za Poletavce 16. septembra v Parku slovenske reformacije, kjer bodo vsi sodelujoči otroci prejeli priznanje in majico ter sodelovali pri žrebanju številnih nagrad. Glavna nagrada za Poletavce bo pohodniški nahrbtnik, NajPoletavci pa se bodo potegovali za glavno nagrado – tablični računalnik.