Na Čopovi še elitna ponudba, ne le kebab

Pod hotelom Slon bar, trgovini Swarovski in Mango. Obnova fasade Mestne hranilnice in cerkvenega stopnišča.

Objavljeno
22. september 2016 17.59
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – V Čopovi ulici z okolico je te dni precej gradbenih delavcev. Pred glavnim vhodom v frančiškansko cerkev končujejo prenovo stopnic, na čelni fasadi Mestne hranilnice izvajajo konservatorske posege na kiparskem okrasju, v hotelu Slon pa končno zaključujejo pritlični del med Nazorjevo in Čopovo.

Za Ljubljančane in turiste je najzanimivejša prenova arkadnega dela hotela Slon vzdolž Slovenske ceste. Direktor Gregor Jamnik, ki je konec preteklega leta napovedal, da bo ta del hotela preurejen že na začetku tega leta, nam je razložil, zakaj se je prenova zavlekla za več kot pol leta: ker je bil spomeniško zaščiteni objekt zgrajen že leta 1936, so morali pri preurejanju kleti in pritličja izvesti temeljito protipotresno sanacijo oziroma statično ojačitev. Ta je bila nujna tudi zaradi načrtovane nadzidave hotela.

Na vprašanje, do kdaj bodo njihovi gostje in mimoidoči še gledali zakrita stekla vzdolž arkadnega atrija, je Jamnik odgovoril, da ne več dolgo. Slaba polovica 205 kvadratnih metrov velikega atrija med glavnim vhodom na Slovenski cesti in Nazorjevo ulico bo namreč odprta 1. oktobra.

Zatrdil je, da delavci zdaj s pohištvom že opremljajo kavarno Zvezda Lounge. Ta bo po novem nekakšen hibrid med slaščičarno in hotelskim barom, ki ustreza najnovejšim svetovnim hotelskim trendom.

V lokalu bo med drugim marmornat točilni pult, bistveni spremembi v primerjavi s prejšnjim pa bosta ponudba in delovni čas. Vse dni v tednu bo tam hotelski bar, ki bo odprt od 7.30 do polnoči, kar je tri ure dlje kot doslej. Glavnina ponudbe bodo izbrana vina, viskiji in penine na kozarec, ohranili pa so tudi vitrine s slaščicami, ki jih bodo proti večeru zamenjali prigrizki. Poseben vhod bo tudi s Slovenske ceste.

Hotelski trgovini

Za del hotela v križišču Slovenske in Čopove pričakujejo, da bodo najpozneje v treh tednih dobili uporabno dovoljenje za pritlični del arkad in klet, kjer je bil nekoč nočni klub. V manjšem pritličnem delu bodo predvidoma sredi oktobra odprli butično trgovino z nakitom verige Swarovski. Ta je bila sicer nekaj časa že v velikem zasebnem lokalu sredi Čopove ulice, zdaj pa jo bodo po nekajletnem premoru znova odprli kot del javne hotelske ponudbe. Tokrat na 35 kvadratnih metrih.

Skoraj hkrati bodo v preostalem delu hotela, v kleti in pritličju, na približno 600 kvadratnih metrih odprli trgovino z oblačili Mango (franšizojemalec je trgovsko podjetje Nama). Ker bo vodilna za vso Slovenijo, bo tudi nadstandardno opremljena. Obe trgovini bosta odprti tudi ob sobotah in nedeljah.

Jamnik je povedal, da je hotel Slon v preteklem in tem letu za preureditev notranjosti prostorov, novo restavracijo Slon 1522 v Nazorjevi, obnovo fasad, zasteklitev arkad, nova okna ter preureditev slaščičarne, kavarne in recepcije namenil že približno poldrugi milijon evrov. Ker ima vodstvo v načrtu, da hotel v nekaj letih pomaknejo v višjo kategorijo (zdaj ima štiri zvezdice), pa se prav zdaj odločajo o novem investicijskem ciklu. Ta bo še dražji in bo trajal še dlje časa, saj med drugim predvideva več milijonov evrov vredno nadzidavo hotela in temeljito preureditev sob.

Novi kipi Mestne hranilnice

Od začetka septembra mimoidoči opazujejo tudi visoke gradbene odre ob čelni fasadi Mestne hranilnice na Čopovi 3, v kateri je poslovalnica banke NLB. Kot je razvidno iz obvestila na gradbiščni ograji, je banka investitorica prenove kiparskega okrasja na tej spomeniško zaščiteni stavbi. Konservatorsko-restavratorski posegi na eni prometno najbolj obremenjenih promenad v mestu bodo končani predvidoma čez teden dni.

Z zavoda za varstvo kulturne dediščine so nam sporočili, da se je celovit poseg na originalnih fasadnih skulpturah rimskega boga trgovine Merkurja in na kipu, posvečenem obrti in industriji, začel že oktobra 2014. Ker so ugotovili, da so poškodbe zelo nevarne, so se odpovedali sanaciji kipov na fasadi in se odločili, da ju nadomestijo s kopijama. Demontaža in sanacija originalnih kipov, izdelava in namestitev kopij ter posegi na kamnitih balkonih Mestne hranilnice bodo stali dobrih 64.000 evrov.

Prenova stopnic

H koncu gre tudi prenova stranskih in glavnih stopnic pred osrednjim vhodom v frančiškansko cerkev. Pod konservatorskim nadzorom zavoda za varstvo kulturne dediščine so tako ob stranskih stopnicah morali injektirati dotrajan zid in položiti nove pohodne plošče, temeljito pa so prenovili tudi osrednje stopnice iz naravnega kamna in kamnito ograjo.

Zvedeli smo, da si župnik želi ograditi vse stopnice in zelenici na obeh straneh glavnega stopnišča. Ograja naj bi bila visoka kar 1,8 metra. Glavni namen je, da bi brezdomcem in uživalcem mamil z njo preprečili, da bi se še naprej zbirali na stopnicah, tam popivali in se drogirali, zelenici pa uporabljali za priročno stranišče.

Konservatorji so zdaj pred zahtevno nalogo, saj morajo odločiti, ali bodo dovolili postavitev ograje na spomeniško zaščitenem območju in delu cerkve. S tem bi sicer bolj zaščitili pravkar obnovljene stopnice, a bi tak visok dodatek skazil podobo cerkvenega vhoda.

Enake težave imajo namreč pri sosednjem Prešernovem spomeniku. Policija in redarji bi sicer lahko odganjali nespodobneže, jih morda celo kaznovali za tako početje, je pa vprašanje, ali so sposobni in voljni to početi 24 ur na dan. Poleg vsega bi bilo to tudi zelo drago.