Na črno zgrajeni resort bi preselil kar v Avstrijo

Inšpektorji so za naselje hišic ob Kamniški Bistrici izdali odločbo za rušenje. Investitor kršil tudi zakon o vodah.

Objavljeno
30. september 2016 21.58
Godič
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Kamnik – Matjaž Zorman je v Godiču ob Kamniški Bistrici na kmetijskem zemljišču postavil 17 lesenih počitniških hišic v slogu pastirskih bajt na Veliki planini. Toda turistično naselje je zgrajeno na črno in na poplavnem območju, zato so inšpekcijske službe izdale odločbo za rušenje. Zorman se je pritožil in napoveduje, da bo naselje preselil v Avstrijo.

Glamping naselje Eko resort že gosti turiste, ki si v neokrnjeni naravi ob reki ter ob pogledu na mini živalski vrt (osle, koze, jelene, srne in race) krajšajo dopustniške dneve. Podjetnik je v območju naselja brez gradbenega dovoljenja postavil še kozolec toplar in v njem uredil gostinski lokal, kjer gostom ponuja tradicionalne jedi z Velike planine. Tudi lesena cerkvica Marije Snežne, ki je kopija tiste na Veliki planini in jo je pred nedavnim blagoslovil frančiškan iz Kamnika pater Lavrencij, je zgrajena brez dovoljenj. Domači župnik Pavel Pibernik iz Mekinj je za Delo povedal, da župniki ob blagoslovu cerkva ne morejo vedeti, ali je objekt zgrajen zakonito, saj upravnih dovoljenj ne preverjajo. Hkrati je izrazil pomislek, ali je res vse zgrajeno na črno, ker da si govorice o tem projektu nasprotujejo.

Sprememba prostorskega načrta

Zorman pravi, da se zadeve urejajo »na višji instanci ministrstva za okolje in prostor«. Po njegovem se je zapletlo, ker je občina lani med gradnjo objektov spremenila občinski prostorski načrt (OPN), ki po novem takih objektov ne dovoljuje. »Skladno s starim prostorskim načrtom, ki je veljal do lanskega decembra, smo pridobili vsa potrebna soglasja za izdajo gradbenega dovoljenja,« je zatrdil Zorman.

Toda na kamniški občini in tamkajšnji upravni enoti so povedali drugo plat zgodbe. Župan Marjan Šarec pravi, da postopek sprejetja prostorskega akta oziroma sprememba namembnosti zemljišča na tem območju ne bi vplivala na zakonitost izvedbe gradnje, če bi ta potekala po pridobitvi ustreznih soglasij. »Postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja, začeti pred uveljavitvijo OPN, se nadaljujejo in končajo na podlagi predpisov, veljavnih na dan vložitve popolne vloge za izdajo gradbenega dovoljenja,« je pojasnil Šarec. Tudi prejšnji prostorski akt je sicer izrecno določal, da gradnja objektov ni dovoljena, razen manjših paviljonov, ut, lop in podobno za funkcionalne potrebe rekreacijskih površin.

Načelnik upravne enote Mihael Novak je dodal, da je Zorman za podjetje Palmieri aprila letos pridobil gradbeno dovoljenje za nezahteven objekt s sanitarijami za potrebe športno-rekreativnega parka, kar je v skladu s prejšnjim in tudi z zdaj veljavnim prostorskim aktom. Za gradbeno dovoljenje za kozolec toplar, ki že stoji in se v njem odvija gostinska dejavnost, pa je investitor zaprosil 15. septembra letos, zato vloga še ni bila obravnavana. Na upravni enoti smo še zvedeli, da je investitor lani septembra oddal vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja za ureditev etnokampa na petih zemljiščih. Opozorili so ga, da na območju Za vogom, na katerem je bila po projektu predvidena postavitev 24 objektov za kratkotrajno bivanje, gradnja ni dovoljena, saj je namenjeno za šport in rekreacijo. Med drugim je tam izrecno prepovedana gradnja gostinskih lokalov. Upravni organ je investitorja opozoril, da gradbenega dovoljenja za načrtovane objekte ne bo izdal, ker je v nasprotju s prostorskim aktom, in bo zahtevek po dopolnitvi vloge zavrnil. Vloge investitor ni dopolnil, zato je upravna enota zahtevek s sklepom, ki je pravnomočen, zavrgla.

Kršen tudi zakon o vodah

Okoljski inšpektor je ob ogledu ugotovil, da štirje leseni objekti stojijo na priobalnem zemljišču Kamniške Bistrice, kar je v nasprotju z zakonom o vodah. Ker so leseni objekti v Eko resortu postavljeni brez vodnega soglasja, so zoper investitorja uvedli tudi prekrškovni postopek. Gradbena inšpekcija pa mu je z odločbo naložila, da ustavi gradnjo kozolca toplarja in da 17 že zgrajenih lesenih hišic odstrani do 25. oktobra.

Zorman medtem načrtuje postavitev še desetih glamping šotorov za dve osebi, nared naj bi bili do prihodnje turistične sezone. Celoten projekt, pri čemer so všteti vsi nezakonito zgrajeni objekti vključno z zakonito postavljenimi sanitarijami, je vreden okoli dva milijona evrov. Zorman je povedal, da se je zoper vse odločbe pritožil, in napovedal, da bo celotno pastirsko vas preselil v Avstrijo, če mu bodo še naprej metali polena pod noge. Ni pa želel javnosti razkriti, s katerim županom na drugi strani Karavank se dogovarja.