Na grad po izkušnjo srednjeveške ječe

Na Ljubljanskem gradu pripravljajo nove programe ter predvidevajo tretjo in četrto fazo obnove Hribarjeve dvorane.

Objavljeno
28. februar 2017 17.18
Prenova Hribarjeve dvorane na ljubljanskem gradu,Ljubljana Slovenija 21.02.2017 [Ljubljanski grad]
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana - Na Ljubljanskem gradu pripravljajo zanimive novosti, med njimi tako imenovani koncept Escape castle, zabavno pustolovsko igro z elementi Escape rooma, in doživljajski vodeni ogled Izza grajskih rešetk, o zgodovini kaznovanja na tem gradu.

Trenutno se še dogovarjajo o natančnejšem vsebinskem konceptu Escape castla, ki bo predvidoma zaživel v drugi polovici leta. Ko bo vsebina opredeljena, bodo oblikovali tudi urnik in določili cene vstopnic, je povedala vodja službe za odnose z javnostmi Janja Rozman. Znano pa je, da bo od dva do pet igralcev med pustolovsko igro spoznavalo zgodovino gradu, njegov pomen in z njim povezane legende.

Izza grajskih rešetk

Od prvega aprila bo poleg vodenega ogleda Časovni stroj ter avdiovodenja bogato grajsko zgodovino mogoče raziskovati tudi z novim doživljajskim ogledom z naslovom Izza grajskih rešetk, o zgodovini kaznovanja na gradu. »Prek kostumiranih karakterjev ter njihovih kratkih igranih prizorov in grajskega vodnika, ki vse zgodbe poveže v celoto, bo mogoče spoznati celovit razvoj kaznovanja od konca srednjega veka in vlogo Ljubljanskega gradu. Najprej bo spregovoril kaznjenec, ki je ujetništvo na gradu preživljal v 19. stoletju, v času kaznilnice, nato pa bomo skočili še globlje v preteklost in občutili sramoto, ki je doletela Ljubljančanko pred skoraj pol tisočletja. Že pogled v ječo na prostem nam pove, da se je morala čarovništva obsojena Anica hudo pregrešiti. Rabelj Hans pa ni ob njej z namenom, da bi ji lajšal tegobe. Pri skrivnem izhodu bomo spoznali, kakšna usoda bi doletela plemiča Erazma, če ne bi prav zvito pobegnil iz ujetništva na gradu. Na koncu bomo srečali še politična obsojenca, ki sta bila tam zaprta, italijanskega revolucionarja in Ivana Cankarja, ki se mu je hudo zareklo zoper cesarsko oblast,« dogajanje opiše Rozmanova.

Cena tega vodenega ogleda bo 10 evrov za odrasle, 7 za dijake, študente, upokojence ali skupine, 23 evrov pa bo stala družinska vstopnica, tako kot za Časovni stroj, ki ga izvajajo že tretje leto. Cena vključuje tudi ogled virtualnega gradu, lutkovnega muzeja, razstave slovenske zgodovine in razglednega stolpa.

Pametni vodnik Nexto

Po Ljubljanskem gradu so lani izvedli 1302 vodstvi za skupaj 20.003 udeležence, poleg tega pa so izdali 28.265 avdiovodnikov v slovenskem in enajstih tujih jezikih. Avgusta so ponudbo dopolnili še z mobilno aplikacijo - pametnim vodnikom Nextom, ki deluje na platformah ios in android in nadgrajuje klasično izkušnjo avdiovodenja, saj z bluetooth ali GPS-senzorji zaznava uporabnikovo lokacijo in ga opozarja na zanimivosti v njegovi bližini. Obiskovalec lahko s slušalkami v ušesih in telefonom v žepu med raziskovanjem destinacije vsebine prejema samodejno, brez neposredne interakcije s telefonom. Obiskovalci si lahko aplikacijo na mobilno napravo naložijo že doma, v informacijskem centru Ljubljanskega gradu pa dobijo aktivacijsko kodo in nato s svojim telefonom spremljajo vsebino avdiovodenja, je pojasnila Janja Rozman.

Ljubljanski grad je lani, v petem letu, odkar je samostojni javni zavod, obiskalo dobrih 1,2 milijona obiskovalcev, 56.000 več kot leto prej. Po prodanih turističnih vstopnicah je približno tretjina domačih in dve tretjini tujih obiskovalcev, predvsem iz Italije, Velike Britanije, Nemčije, Francije, ZDA in Španije. Kot je povedala Rozmanova, še vedno ugotavljajo, da je delež domačih in tujih obiskovalcev približno enak, saj lahko natančno statistiko vodijo le po prodanih turističnih vstopnicah. Dostop na grajsko dvorišče in do kapele, peterokotnega stolpa, kaznilnice in kazemate je brezplačen, domači obiskovalci pa so pogosto gostje tudi v gostinskih lokalih na gradu in kot sprehajalci na območju celotnega grajskega griča. Poleg tega vsako leto izvedejo več kot dvajset pedagoških programov, ki jih obišče veliko predšolskih in šolskih otrok ter dijakov.

Obnovljenih 
73 odstotkov gradu

V javnem zavodu pravijo, da je trenutno obnovljenih 73 odstotkov gradu. Letos sta predvideni tretja in četrta faza obnove Hribarjeve dvorane, ki jo bodo uredili in opremili tudi z osnovno tehnično in scensko opremo. Do 6. marca poteka javni razpis za izvedbo del. Obnovo financira MOL, končni stroški pa bodo znani po koncu del, ki je predviden še letos. Dvorana bo primerna za kulturne dogodke, koncerte, predstave, predavanja, simpozije, družabne dogodke, svečane sprejeme in novinarske konference. Cena enodnevnega najema je 1490 evrov brez davka.

Načrtujejo pa še nekaj investicijsko-vzdrževalnih del. Obnoviti nameravajo del trakta M oziroma neobnovljene prostore pod Grajsko kavarno, sanitarije v spodnjem lapidariju, načrtujejo tudi manjše energetske prenove razsvetljave in klimatskih naprav. Ker za te projekte še pripravljajo končne načrte, njihova vrednost še ni znana.