V Ljubljani danes več podpornikov kot nasprotnikov beguncev

Iskra: Sovraštva je vedno več, ker se položaj srednjega razreda stalno poslabšuje. Nasprotnikov je bilo okoli 600.

Objavljeno
27. februar 2016 15.01
Protesti ZA migrante na Vrhniki
Pi. K., G. U.
Pi. K., G. U.

Po sobotnem v Šenčurju, se protesti proti morebitnim begunskim centrom širijo po Sloveniji. Včeraj so bili na Vrhniki in Lenartu, danes ob 15. uri je napovedan v Ljubljani na Trgu republike.

Nanj so se odzvali podporniki beguncev, ki so se že začeli zbirati na Kotnikovi ulici, ki je zaprta za promet. Po naših ocenah je bilo tam ob začetku shoda 300 podpornikov ter kar nekaj policistov. Udeleženci imajo transparente z napisi: »smrt fašizmu, svoboda ljudem«, »svoboda gibanju, ne kapitalu,« »kapitalizem v zadnji fazi, na domoljublje pazi, sovražne besede kuje, fašizma čevlje obuje«, ... 

 


Večje število pripadnikov slovenske policije je tudi na glavni železniški in avtobusni postaji, kjer očitno pričakujejo protibegunske protestnike iz drugih krajev Slovenije, ki so udeležbo na današnjem ljubljanskem shodu napovedali na družabnih omrežjih.

Na današnji protibegunski shod so se že odzvali v Združeni levici in ostro obsodili vse manifestacije sovraštva, ksenofobije in zavračanja beguncev v Sloveniji. Opozorili so, da »država ravno z dopuščanjem demonstriranja nestrpnosti proti priseljencem in beguncem afirmira sovražni, ksenofobni in nestrpni diskurz kot nekaj povsem naravnega in družbeno sprejemljivega, desnici pa omogoča, da begunsko problematiko izkorišča za širitev lastnega vpliva.«

Dogajanje bomo spremljali po urah.

17:43: Na shodu Begunci dobrodošli se je po podatkih policije zbralo okoli 1000 ljudi, na protestu proti namestitvi migrantov pa po ocenah policistov okoli 600.

16:42:  Današnji shod se počasi končuje. Zdi se, da je dež najprej pregnal nasprotnike, kar je povzorčilo veliko veselje med podporniki.

16:17: Obe strani pojeta Zdravljico. Med tem ko nasprotniki beguncev vzklikajo »Kučana v zapor«, »kdor ne skače, ni Slovenc«, pa podporniki odgovarjajo »koliko vam plača SDS«, »izdajalci domobranci«.

 


16:10: Ozračje med nasprotniki in podporniki na Kotnikovi je segreto, a ostaja na ravni verbalnega merjenja moči. Policijski psi in konji so zelo vznemirjeni.

15:50 Na razdalji 20 metrov so se srečali nasprotniki in podporniki beguncev. Policija jim stika ne bo dovolila. Opazili smo tudi zamaskirano skupino neonacistov, ki bi lahko zanetila prepir.

15:31 Iz Trga republike se okoli 200 nasprotnikov migrantskega centra odpravlja proti Kongresnemu trgu, iz kjer bodo pot nadaljevali proti Kotnikovi ulici. Zahtevajo odstop predsednika vlade Mira Cerarja in skandirajo "za Slovenijo". Med njimi so tudi Zmago Jelinčič,  Jernej Pavlin in Bernard Brščič.

15:20 Nasprotniki so se izpod zavetja prestavili na sredino Trga republike. Pravijo, da jim niso dovolili namestiti zvočnikov. Na enem od transparentov predsednika vlade Mira Cerarja in sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica sprašujejo, »kam naj gredo lačni Slovenci.«

 


15:15 Na Trgu republike je trenutno okoli 100 protestnikov, ki nasprotujejo nastanitvi migrantov na Kotnikovo ulico v Ljubljani. Stojijo pod nadstreškom Maxija, opremljeni so s slovenskimi zastavami, grbi črnega panterja in neonacističnimi znaki. Nekateri udeleženci današnje dogodke v zvezi z begunsko krizo povezujejo z razpadom Jugoslavije.

Zborovanje varujejo policisti.

15:00 Prosilcem za azil, ki so nastanjeni v samskem domu na Kotnikovi, so prepovedali izhode do 18. ure.

14:40  Protirasistična fronta, Študentska iskra, Iniciativa za demokratični socializem in ostala društva in posamezniki, med njimi Matej Tašnar Vatovec, Miha Kordiš, Franc Trček in Matjaž Hanžek, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, evropska poslanka Tanja Fajon in sindikalist ter član TRS Branimir Štrukelj so si podaljali mikrofon. 

Glavno sporočilo je bilo, da moramo ustaviti sovraštvo do tujcev ter skrajno desnico. Po besedah Študentske Iskre je sovraštva vedno več, ker se položaj srednjega razreda stalno poslabšuje.

Med kulturniki so se shoda udeležili med drugim Veno Taufer, N'Toko, Suzana Koncut, Zoja Skušek, Jadranka Juras in Žiga Kariž.

 


Preberite še:

Kdo proteste organizira?