Na križiščih nič več sezonskega cvetja, le še trajnice

Mol bo poskusil križišča v celoti oživiti s trajnicami. Za poznavalce: Gaura, Penisetum, Sedum, Napeta, Carex.

Objavljeno
28. oktober 2013 12.27
suhadolnik zelenice
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si
Ljubljana - Ste eden tistih, ki hodite (če se le ne vozite) po ljubljanskih cestah z dvignjeno glavo in ne opazujete le, kakšni avtomobili ali motorji vozijo mimo vas, ampak tudi, kako je urejena okolica?

Mestni vrtičkarji oziroma delavci Snage, s katero ima Mestna občina Ljubljana (Mol) sklenjeno pogodbo, skrbijo, da so grede v obcestnem prostoru urejene. Za letne saditve in vzdrževanje gredic namenijo 200.000 evrov.

Na večjih križiščih Celovška - Bleiweisova, Dunajska - Vilharjeva, krožišče Žale itn. so letos prvič v celoti sezonsko cvetje zamenjali s trajnicami, sezonsko cvetje pa bodo še naprej sadili ob spomenikih, zgodovinskih objektih in v parkih.

34 gred po ljubljanskih križiščih na površini 2.000 kvadratnih metrov bodo krasile Gaura, Penisetum, Sedum, Napeta, Carex. Posadili bodo 17.350 kosov.

Če se na prvi pogled zdi, da so gredice še prazne ali nekoliko neurejene (fotografija zgoraj), pa iz občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet pojasnjujejo, da se bodo še razrasle.

Načeloma bi morale vse trajnice uspeti, saj so testirane in prilagojene našim podnebnim razmeram. Za vsak primer pa bodo pooblaščeni še spremljali njihov razvoj.

Delavci Snage bodo imeli malo več dela s sezonskim cvetjem (enoletnicami), ki jih sadijo dvakrat letno - spomladi in jeseni. Če za zasaditev trajnic potrebujejo 9 dni, bodo za enoletnice potrebovali dvakrat po sedem dni.

Ko bo listje pograbljeno, bo iz zemlje pokukalo 27.500 mačeh, pozno spomladi pa bodo motiv parkov in spomenikov (17 lokacij) dopolnile živobarvne Begonia, Salvia, Dihondra, Impatiens, Coleus, Lantana, kupljene pri slovenskem dobavitelju.