Na ljubljanski univerzi glede izplačila poračuna še vedno iščejo rešitev

To, da je ta obveznost nastala, ni naš problem, zatrjuje rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik.

Objavljeno
28. januar 2014 17.26
Univerza v Ljubljani 4. novembra 2013.
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana - Na ljubljanski univerzi glede izplačila poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij še vedno iščejo rešitev.» Univerza lastnih sredstev nima, če bomo to izplačali, bo prizadeto sprotno financiranje dejavnosti, zmanjkalo bo denarja tudi za druge namene,« je ob robu današnje novinarske konference za STA dejal rektor univerze Ivan Svetlik. Zaradi tega izplačila in brez ustreznega nadomestila od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bo ljubljanska univerza po besedah rektorja Svetlika tekom leta gotovo zabredla v velike težave.

»Univerza bo vsekakor od ministrstva in vlade zahtevala ustrezna sredstva, saj to, da je ta obveznost nastala, gotovo ni bil naš problem. Tega je treba rešiti na drugi ravni, ne pa da se nalaga zgolj univerzi,« zatrjuje Svetlik.

Izplačilo poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij je na današnji novinarski konferenci komentiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Povedal je, da so ravnatelji ljubljanskih šol prejeli dopis, naj tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij februarja plačajo iz prihrankov, ki jih ustvarijo s tržno dejavnostjo ali pa prihrankov iz sredstev, ki jih prejmejo od občine. Po Jankovićevih besedah zakonodaja prepoveduje, da bi prihranke uporabili za plače. »Minister Virant bo moral to bolje pojasniti,« je dodal.