Na šolah upajo, da se bo prenova nadaljevala

Osnovnošolske pridobitve: učenci OŠ Koseze so veseli boljših urnikov, čakajo še na knjižnico, na OŠ Kolezija pa na igrišče na strehi.

Objavljeno
04. november 2015 16.51
OŠ Koseze 23.oktobra 2015 [OŠ Koseze,Ljubljana,šole,Koseze]
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Letošnje šolsko leto se je začelo s prenovljenima osnovnima šolama Vide Pregarc in Kolezija. Prejšnji mesec je bil končan prizidek OŠ Koseze, odprli so tudi prenovljeno kuhinjo in jedilnico na OŠ dr. Vita Kraigherja. Na šolah upajo, da se bo prenova kmalu nadaljevala.

Na koseški šoli so s prizidkom pridobili prostor za štiri nove učilnice, manjšo športno dvorano oziroma večnamenski prostor, štiri kabinete za dodatno delo z učenci, otroško igrišče za najmlajše šolarje ter uredili parkirišče.

Manj selitev in manj predur

»Novih prostorov so neizmerno veseli učenci, učitelji in starši, saj dodatni prostori pomenijo veliko boljše urnike, brez predur za redni pouk, z manj selitvami iz razreda v razred, kar je bila doslej pogosta praksa. Učitelji so pridobili nazaj zbornico, ne pa tudi kabinetov, ki so bili v preteklosti preurejeni v učilnice in kabinete za skupinski pouk,« je povedala ravnateljica Ana Kuhar Režek.

Kot pravi, so o potrebi po dodatnih prostorih za izvajanje obveznega programa začeli razmišljati leta 2009, ko so zaznali naglo povečevanje števila učencev; v šolskem letu 2007/2008 jih je bilo 486, danes jih je že 695, to je za dobrih 40 odstotkov več. Po velikosti je predvideno, da ima šola dva ali tri oddelke, vendar so vpisovali tudi po štiri, ti učenci so zdaj v četrtem razredu.

Po večletnem skupnem iskanju rešitev so lani oblikovali dokončno projektno zasnovo o povečanju prostorov šole za pouk. Po podpisu pogodbe z izvajalcem gradbenih del podjetjem As-Primus iz Starega trga pri Ložu so oktobra lani pričeli z gradbenimi deli, ki so bila končana 21. septembra letos, s tehničnim prevzemom objekta; uporabno dovoljenje so pridobili 9. oktobra. Projektiranje in gradnja sta bila zahtevna zaradi posebnosti v geološki sestavi tega vodnega območja, s tem pa se je nekoliko zamaknil tudi čas izgradnje. Po ravnateljičinih besedah gradnja za učence in učitelje ni bila preveč moteča, saj so prilagodili izvajanje programa v dogovoru z izvajalci gradbenih del.

Cena investicije z davkom je bila 705.253, cena opreme pa 147.115 evrov. Toda prenova še ni končana, v drugem gradbenem delu, s projektom B, sta predvideni gradnja knjižnice in prej omenjena preureditev izgubljenih kabinetov za učitelje, ki je del skupno pridobljenega gradbenega dovoljenja. Z dograditvijo projekta B bo šola prostorsko normalno zadihala, vendar samo, če se število učencev v prihodnje ne bo več povečevalo, sklene ravnateljica.

Za dvesto obrokov hkrati

Ravnatelj osnovne šole dr. Vita Kraigherja Ljubo Brezočnik je povedal, da nova kuhinja in jedilnica z dvesto sedeži zanje pomenita veliko pridobitev, saj lahko pripravljajo raznovrstno, kakovostno in zdravo hrano. Šolo obiskuje 393 učencev, skoraj vsi se prehranjujejo v šolski kuhinji, kjer jedo malico, kosilo in popoldansko malico. Kuhinja je opremljena z najsodobnejšo opremo za pripravo obrokov, z novimi mizami in stoli pa so bistveno povečali jedilnico, v kateri lahko zdaj razdelijo dvesto obrokov hkrati. Naložba je bila vredna približno 750 tisoč evrov, v celoti jo je financirala občina.

Investicije so se s pripravo dokumentacije, projektiranjem in javnim razpisom lotili konec leta 2013. Gradbeno-inštalacijska dela ter opremljanje kuhinje in jedilnice pa so se začeli junija lani. Vsa dela so bila končana že decembra, takrat so otroci prvič dobili obroke v prenovljenih prostorih. Slavnostno odprtje prejšnji mesec pa je bilo tako pozno zato, ker so novo opremo za jedilnico, mize in stole, dobili avgusta.

Streha z igriščem v drugi fazi

Na osnovni šoli Kolezija, na kateri je 479 učencev v 21 oddelkih, so letos dobili prizidek z novimi učilnicami, kabineti, sanitarijami, nov vhod za razredno stopnjo, prav tako so uredili notranji atrij kot igralno površino. Potekala je tudi predpriprava za predvideno ureditev igrišča na strehi prizidka. Kot pojasnjuje ravnateljica Lidija Žigon, so pridobili pet učilnic, v katerih so dva prva razreda in trije drugi razredi s sanitarijami, garderobo v skupnem prostoru in posebnim vhodom. »S tem smo rešili veliko prostorsko stisko, zaradi katere smo dve leti izvajali pouk v zbornici, v dveh prvih razredih pa smo imeli 30 učencev. Zaradi zahteve po znižanem normativu učencev s posebnimi potrebami in na novo vpisanih učencev v drugi razred smo morali učence iz dveh razdeliti v tri oddelke, vpisali pa smo tudi tri oddelke prvih razredov,« razlaga ravnateljica.

Pridobili so še manjšo učilnico za delo v manjših skupinah in tri kabinete za dodatno strokovno pomoč, do zdaj so namreč delali v nemogočih razmerah, poudarja ravnateljica. »S tem ko smo pridobili nove prostore, smo lahko izselili dve neprimerni učilnici, v katerih sta bila četrta razreda, in ju preuredili v malo telovadnico, brez katere ne bi več mogli zagotavljati pouka športa za vseh 21 oddelkov.«

Z investicijo v skupni vrednosti 1,12 milijona evrov, ki jo je v celoti financirala občina, so začeli marca lani, ko je bilo izvedeno javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije. Gradbeno dovoljenje je bilo izdano julija. Nato so septembra stekla gradbena dela, ki so trajala do februarja. Mesec pozneje je bila urejena oprema, s poukom pa so začeli septembra.

Ker je novogradnja zavzela polovico zelenega atrija, namenjenega rekreacijskim in igralnim površinam za prvo triado, je bil narejen tudi projekt ureditve ravne strehe novega objekta, ki bo izveden v drugi fazi. »O dokončanju strehe se še pogovarjamo, pričakujem, da bo vključena v naslednji proračun. Predvideni so igrala, plezala, zelene oaze in klopce ter dovolj igralne površine za skupino najmlajših,« je še povedala ravnateljica.