Načrti in želje po stanovanjih eno, dejstva nekaj drugega

Ljubljanski stanovanjski sklad zaradi različnih razlogov po več let pripravlja posamezni stanovanjski projekt.

Objavljeno
16. januar 2017 19.27
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Stanovanjski program ljubljanskega stanovanjskega sklada, ki ga je mestni svet potrdil konec preteklega leta, je eden najbolj všečnih tako po oblikovni kot vsebinski plati. Žal je v njem veliko projektov, ki se ponavljajo že več let, izvedeni pa še niso. Zato se vse pogosteje dogaja, da razpisi za neprofitna stanovanja za več let prehitevajo hitrost gradnje ali nakupov ustreznih stanovanj ali najnujnejših bivalnih enot.

Prenova podstrešja na Zarnikovi 4 resda ni eden večjih projektov mestnega stanovanjskega sklada, vendar najbolje odslikava zgornjo trditev. Tako smo že leta 2011 in nato še aprila 2012 pisali, da si bo sklad prizadeval v last pridobiti vso podstreho, v kateri bi uredil sedem bivalnih enot za socialno ogrožene. In da bi hkrati posodobil 13 dotrajanih in funkcionalno neustreznih enot v lasti občine.

V skladovem stanovanjskem programu za leti 2017 in 2018, pripravljenem novembra lani, pa smo zasledili podobno vsebino. Sklad je namreč zapisal, da je njegov cilj z rekonstrukcijo in spremembo namembnosti podstrehe večstanovanjske stavbe na Zarnikovi ulici 4 pridobiti sedem dodatnih bivalnih enot (s skupno neto tlorisno površino 189 kvadratnih metrov), namenjenih začasnemu reševanju stanovanjskih potreb socialno ogroženih. In da bi s funkcionalno preureditvijo in združevanjem 13 stanovanjskih enot ter njihovo prilagoditvijo novim potrebam investitorja pridobil pet stanovanjskih enot (s skupno neto tlorisno površino 152 kvadratnih metrov) za neprofitni najem ter šest najnujnejših bivalnih enot (s skupno neto tlorisno površino 87 kvadratnih metrov) za socialno najbolj ogrožene.

Sprememba načrta

Pojasnili so tudi, da so lani novelirali projektno dokumentacijo za načrtovano naložbo (v delu, ki se nanaša na rekonstrukcijo in spremembo namembnosti podstrehe večstanovanjske stavbe) oziroma jo dopolnili glede na spremembe in dopolnitve OPN MOL, sprejete decembra 2015. Na upravno enoto pa da so vlogo za izdajo gradbenega dovoljenje oddali oktobra. Ocenili so še, da bo gradbeno dovoljenje izdano do konca leta. Izvedbeno projektno dokumentacijo za rekonstrukcijo in spremembo namembnosti podstrehe ter dopolnitev in prilagoditev že izdelane izvedbene projektne dokumentacije za obnovo obstoječih stanovanjskih enot novim potrebam investitorja pa da bodo pripravili v prvem trimesečju tega leta.

Takoj zatem bi sledili postopki za izbor najugodnejšega izvajalca del. Dela na podstrehi in v obstoječih stanovanjskih enotah bi začeli izvajati predvidoma sredi letošnjega leta. Končana bi bila do konca marca 2018, vselitev upravičencev in finančno pokritje naložbe pa bi sledilo v naslednjem trimesečju istega leta.

Žal smo pred nekaj dnevi dobili odgovor direktorja stanovanjskega sklada Saša Rinka, da je upravna enota za projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki je bil vložen oktobra lani, razpisala šele ustno obravnavo. Ta bo 19. januarja, torej dovoljenje ne bo izdano vsaj še nekaj mesecev. Če bo zatem sledila kakšna pritožba, pa se začetek gradnje lahko zavleče krepko proti koncu leta.

Projekt Polje IV

Nekoliko manj, a vendar, se zapleta tudi pri projektu Polje IV. Prvotni načrt, ki je obsegal gradnjo 56 stanovanjskih enot oziroma 40 stanovanj in 16 bivalnih prostorov v dveh stanovanjskih lamelah (v pritličju bi bili knjižnica in lekarna), dve garažni kleti, pritličje in štiri nadstropja, so namreč po izboru izdelovalca projektne dokumentacije (junija lani) precej spremenili. Opustili so eno kletno garažo, z racionalizacijo projekta (nekaj stopniščnih jeder so zamenjali s stanovanjskimi površinami) pa so število stanovanj povečali na 64. Problem manjkajočih parkirnih prostorov bodo reševali na prostih parkirnih površinah v okolici.

Zaradi teh sprememb se bo pridobivanje gradbenega dovoljenja, predvideno do konca preteklega leta, zavleklo v pomlad, začetek gradnje pa v poletje. Ali bodo dela končali v drugi polovici leta 2018, tako da bi se prvi stanovalci vselili konec istega leta, bomo šele videli. Kljub temu nam je Rink nedavno dejal, »da je začetek gradnje predviden maja letos, konec pa julija 2018«.

Zapleti v Zalogu

Septembra smo pisali, da bo v Zalogu zasebna družba za potrebe mestnega stanovanjskega sklada namesto prvotno predvidenih 18 stanovanj za trg raje zgradila 38 manjših neprofitnih. Ker sta sklad in investitor sklenila predpogodbo, po kateri natančni roki začetka in konca gradnje niso bili določeni, saj so vsi vedeli, da bo treba zaradi spremembe projekta na upravni enoti predložiti popravljen načrt in počakati na pravnomočnost spremenjenega gradbenega dovoljenja, nas je zanimalo, v kateri fazi je gradnja.

Glede na to, da so dogovor podpisali že februarja lani, smo se začudili, zakaj izvajalcev še ni na gradbišču. Septembra nam je Rink namreč zatrdil, da bo dovoljenje izdano kmalu in da bo delo opravljeno v desetih mesecih. Nedavno pa je na vprašanje, zakaj gradbišče miruje, odgovoril, da mu je prodajalec pojasnil, »da bo gradnjo nadaljeval, ko bo dobil sredstva za financiranje«. In dodal, da sklad pričakuje, »da bo prodajalec svojo obveznost po prodajni predpogodbi izpolnil, in da bo vztrajal pri stališču, da je ta za prodajalca zavezujoča«. Ocenjeni rok za dokončanje del in predajo nepremičnin, ki je po predpogodbi konec leta 2017, je tako vse bolj dvomljiv. Sploh ker je ocenjena vrednost posla z davkom 3,2 milijona evrov, zasebnik pa finančne konstrukcije še nima »zaprte«.