Nagrajeni za poletne užitke v dobrih knjigah

Dan za Poletavce in Najpoletavce: letos je v vseh sodelujočih knjižnicah bralo kar 1682 Poletavcev in 110 Najpoletavcev.

Objavljeno
22. september 2017 23.04
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – V Parku slovenske reformacije je bila popoldne že sedmič zaključna prireditev dveh zanimivih bralnih projektov Mestne knjižnice Ljubljana za otroke in mlade, ki so poletne počitniške dni preživljali v družbi dobrih knjig – Dan za Poletavce in Najpoletavce.

Navdušeni mladi bralci, ki so oddali seznam prebranih knjig oziroma povedali mnenje o glavnem junaku so za nagrado prejeli majico in priznanje. Mladih bralcev je vsako leto več, letos je v vseh sodelujočih knjižnicah bralo kar 1682 Poletavcev, lani jih je bilo 1571, in 110 Najpoletavcev, lani jih je bilo 96.

Sodelolovalo je še 12 knjižnic

Projekt vodijo in pripravljajo v MKL, vsako leto pa se jim pridružijo nove splošne knjižnice, ki vsaka za svoje mlade pridne bralce organizira zaključni dogodek. To poletje so mlade bralce navduševale in spodbujale k branju Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Knjižnica Črnomelj, Knjižnica Jurij Vega Dol pri Ljubljani, Knjižnica Litija, Knjižnica Logatec, Knjižnica Medvode, Knjižnica Miklova hiša Ribnica, Knjižnica Šentjur, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja, Lavričeva knjižnica Ajdovščina in Ljudska knjižnica Metlika. Brali pa so tudi otroci v zamejstvu v BiH, Italiji in Nemčiji.

Projekt Poletavci – poletni bralci s sloganom »pol ure branja na dan, prežene dolgčas stran« je letos že sedmo poletje k branju spodbujal otroke, stare od 7 do 12 let. Med počitnicami so 30 dni, med 12. junijem in 12. septembrom, brali, kar so želeli: knjige, stripe, članke itn, prebrano pa so zapisali v seznam na zgibanki.Odrasla oseba pa njihovo branje potrdi s podpisom. Nekoliko mlajši pa je projekt Najpoletavci, potekal je tretje leto, namenjen pa je najstnikom, starim od 13 do 16 let. Ti so prav tako med poletnimi počitnicami prebrali tri knjige v tiskani ali elektronski obliki po lastni izbiri, kratko mnenje o prebranem so oddali na spletni strani MKL.

Letošnja tema je bila literatura

Letošnja tema zaključnega srečanja je bila literatura, zato so najmlajše zabavale Tačke pomagačke, pripravili so knjižno čajanko, stripovska delavnica, predstavljali potujočo knjižnico, iskali in sestavljali črke in rime, vozili so se s triciklom, zabaval jih je Maček Muri, uživali so v igroteki posebni literarni gost pa je bil Boštjan Gorenc – Pižama. Za Najpoletavce pa so v zaklonišču pod parkom pripravili literarno sobo pobega.