Veleblagovnica Nama končno z novo fasado

Dolgoletno grdo podobo so spremenili z minimalnimi denarnimi vložki.

Objavljeno
13. maj 2015 17.23
Nama
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Veleblagovnica Nama na Slovenski cesti te dni dobiva končno zunanjo podobo. Čeprav so pri prenovi uporabili sodobnejše materiale, pa se ta bolj približuje podobi nekdanje palače Bata iz leta 1939, kot pa tisti, ki smo jo z manjšimi spremembami gledali od leta 1965 naprej.

Kot je videti na fotografiji, je zaobljena fasada veliko svetlejša od prejšnje, saj so jo očistili, stara in dotrajana okna pa zamenjali z novimi. Tudi polkrožni nadstrešek so prebelili, napeljali novo električno napeljavo za drugačno osvetlitev, na spodnji strani pa namestili nove prosojne bele plošče. Temeljito preurejajo tudi steklene izložbe ob Slovenski, tik pred vhodom v pasažo na Cankarjevi cesti pa že deluje Namin gostinski lokal. Ta je nekaj posebnega, saj gre v tem delu Ljubljane za prvi samopostrežni sladoledni bar. Obiskovalci si lahko izbirajo več tipov embalaže ali kornet, na štirih avtomatih pa med več različnimi okusi sladoleda. Na izbiro je tudi več sladkih posipov, prelivov, sadnih dodatkov, pa smoothijev... Cena je odvisna od teže izbrane kombinacije, v prodajalni pa lahko dobiš tudi kavo.

Novo podobo, ki je delo arhitekta Damjana Kmetiča iz Biroja KD arhitekti, bodo v nadaljevanju dopolnili tudi reflektorji za nočno večbarvno osvetlitev fasade in nanjo nedavno pričvrščene ulične svetilke, obešene na jeklenice (vpete v Namo in glavno pošto). Za našteto bodo solastniki objekta skupaj odšteli le nekaj sto tisočakov.

Žal celovite prenove ni doživela pasaža, saj je za nekaj osvežitve in čiščenja izložb ter stropnih plošč poskrbela le Nama, podobo pa še naprej kazijo stare in zanemarjene reklamne izložbe ob kinu Komuna ter kopica koles, parkiranih na obeh straneh prehoda.

Zapore ostajajo

Četudi so ob večjem delu Name ob Slovenski cesti gradbene ograje že izginile in so cesto ter pločnike zasedli pešci, pa je dostop do veleblagovnice še vedno zelo otežen zlasti iz smeri Bežigrada. Od Ajdovščine do Cankarjeve je namreč zdaj popolna zapora in prehod je možen le po okoliških ulicah. Z desne strani je najbližji dostop skozi pasažo na Štefanovi ali po Beethovnovi, a se delavci KPL, ki nadaljujejo prenovo Cankarjeve, že bližajo križišču te ceste z Beethovnovo ulico. Kot smo zvedeli od enega od delavcev, bodo prenovo komunalnih vodov in javnih površin na tej cesti končali enkrat poleti, saj jo bodo izvedli vse do križišča s Prešernovo cesto.

Prav tako je treba naokoli, če greš tja z leve strani Slovenske ceste. Pri Nazorjevi so namreč zaprli del ulice in s tem tudi ozek prehod mimo Slona. Tako je zdaj treba iti po ploščadi pri Metalki in mimo Modne hiše na Nazorjevo in skozi pasažo do Čopove.

Na južni strani Name je še zapora Tomšičeve ulice, kjer je globoka jama. Tam urejajo priključke za bodočo fontano, ki pa jo bo MOL postavila kasneje kot bo končana prenova dela Slovenske ceste med Čopovo in Šubičevo.

Kljub intenzivnemu delu na odseku Slovenske ceste med Čopovo in Ajdovščino lastniki tamkajšnjih lokalov ne verjamejo, da bodo prvi avtobusi po Slovenski zapeljali 9. junija, ki je večkrat omenjeni datum odprtja celotne trase med Gosposvetsko in Šubičevo.