Namesto 3,5 milijona iztržili le 27 tisočakov

Za hektar veliko zazidljivo zemljišče v Rožni dolini v lasti MOL nihče ni bil pripravljen plačati več kot tri milijone evrov. 

Objavljeno
19. avgust 2015 16.57
Parcela v lasti MOL v Rožni dolini. Ljubljana 11. avgust 2015. [Parcela, MOL, Rožna dolina]
Janez Petkovšek, Ma. J., Ljubljana
Janez Petkovšek, Ma. J., Ljubljana
Ljubljana – Občina po vsem sodeč nujno potrebuje denar za tekoče poslovanje, saj kljub poletnim počitnicam razpisuje javne dražbe za prodajo »nepotrebnih« zemljišč. Med njimi je izstopala torkova prodaja približno hektar velikega kompleksa na elitni lokaciji ob Večni poti. Izklicna cena zanj je bila skoraj 3,27 milijona evrov. Toda kupca tudi tokrat ni bilo.

Občina je v paketu nameravala prodati pet parcel, kjer bi lahko kupec zgradil več stanovanjskih blokov ali hiš. Tako visoka cena zemljišča ne preseneča, saj leži na severozahodnem delu Rožne doline, tik pod Rožnikom. Gre za delno že pozidano mirno sosesko družinskih vil med Večno potjo, Cesto XV, Cesto X in Cesto IX.

Zato je bilo na torkovi dražbi pričakovati precej bogatih kupcev ali preprodajalcev nepremičnin, ki bi morali v najboljšem primeru za kompleks odšteti vsaj štiri milijone evrov, če bi višali izklicno ceno, pa še precej več. Kupec je namreč na že tako visoko ceno zavezan plačati še 22-odstotni davek na dodano vrednost. Ker gre za hektar veliko karejsko površino, kjer bi bilo mogoče urediti dostope z več cest, bi jo lahko kupec kasneje razkosal na dvajset parcel s 500 kvadratnimi metri površine ali pa deset dvakrat večjih. Veliko bi zaslužil že, če bi jih prodal vsako posebej, kaj šele če bi jih pozidal in prodajal s hišami vred. Toda izklicna cena 3,27 milijona evrov (330 evrov na kvadratni meter brez vključenega davka) je bila očitno prevelik zalogaj za morebitne investitorje.

Tej dražbi so sledili še trije poskusi prodaje manjših zemljišč, od katerih je bil uspešen le eden, in sicer za manjšo parcelo v katastrski občini Stožice, za katero so iztržili 27 tisočakov. Preostali dve dražbi sta se prav tako končali brez interesentov, tako da je občina od pričakovanih 3,54 milijona evrov iztržila le 27.300 evrov.

Dražbe poslovnih prostorov

Realizacija prodaje mestnih nepremičnin, ki je ob polletju znašala le 2,5 odstotka (do konca junija so iztržili 1,36 milijona evrov, glede na proračunske načrte pa bi do konca leta morali prodati za kar 55 milijonov zemljišč in objektov), se bo tako komaj kaj popravila. Na oddelku za ravnanje z nepremičninami bodo znova poskušali prihodnji teden, ko bodo na javnih dražbah prodajali šest poslovnih prostorov. Po izklicnih cenah bi lahko zaslužili vsaj milijon evrov. Na Ulici bratov Učakar 64 tako nameravajo za najmanj 188 tisočakov prodati koncesijsko zobozdravstveno ambulanto in prostore vzgojno-izobraževalnega zavoda MOL. Na Rožni ulici 27 se za 45 tisočakov želijo znebiti dveh zapuščenih in neuporabnih prostorov s skupno površino 160 kvadratnih metrov v stavbi z neurejeno etažno lastnino in bremenom (služnost dostopa).

Najdražji prostori v Centru

Znova bodo poskušali prodati tudi z najemnikoma zasedena večja poslovna prostora na Gosposki 4 (enega za 289, drugega za 132 tisočakov). Poleg tega zanju še ni urejena etažna lastnina. Tako po izklicni ceni kot velikosti pa bo izstopala prodaja poslovnega prostora na Beethovnovi 4. Za 242 kvadratnih metrov velik pritlični prostor z najemnikom namreč občina pričakuje vsaj 354 tisočakov, medtem ko bo za prazen in le slabih 33 kvadratnih metrov velik poslovni prostor na Koseskega ulici 1 a izklicna cena 37 tisočakov.