Namesto samskega doma bivalne enote

»Prenovljene enote na Knobleharjevi 24 bodo oddane v začasni najem socialno najbolj ogroženim samskim osebam.«

Objavljeno
02. november 2017 18.08
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana – Stavbo v Knobleharjevi ulici, nekdanji samski dom za migrantske delavce, je mestni stanovanjski sklad kot novi lastnik prenovil in v njej uredil 71 bivalnih enot, namenjenih »začasni nastanitvi socialno najbolj ogroženih«. Po novem je tam na voljo 75 ležišč.

»Dovoljeno za zaposlene v nastanitvenem centru,« piše na tabli pred dvonadstropno stavbo na Knobleharjevi 24. Še pred dobrima dvema letoma so bili v njej nastanjeni migrantski delavci, večina iz Bosne in Hercegovine, danes so prostori prenovljeni in namenjeni za bivalne enote. Mestni stanovanjski sklad je namreč leta 2015 postal lastnik približno 600 kvadratnih metrov velikega zemljišča v Knobleharjevi ulici, ki ga je za dober milijon evrov kupil od Cestnega podjetja Ljubljana v stečaju.

Za vhodnimi vrati nekdanjega samskega doma, v katerem so bivali tudi Vegradovi delavci, je manjša soba, v kateri je zdaj nov varnostnik, medtem ko so bivalni prostori še prazni. Kam so odšli prejšnji stanovalci Knobleharjeve 24, Marko Tanasić, ki pri zvezi svobodnih sindikatov pomaga napotenim delavcem, ni vedel povedati, pravi pa, da se po izselitvi na sindikat ni obrnil nihče.

Ksenja Ravnjak, ki skrbi za ogled in prodajo nepremičnin Cestnega podjetja Ljubljana v stečaju, pa pravi, da so delavci bodisi našli sobo v drugem samskem domu v Ljubljani bodisi so odšli, nekateri med njimi pa so, kot je dodala, čakali do zadnjega in upali, da bodo v prenovljenem domu smeli bivati še naprej.

Novi pogoji

Nekdanji samski dom so pri mestnem stanovanjskem skladu začeli prenavljati po nakupu leta 2015. »Z investicijskim ukrepom, ki je obsegal celovito prenovo stavbe, topolotno izolacijo, preureditev samskih sob v bivalne enote z enim ali dvema ležiščema, preureditev in prenovo skupnih sanitarij ter kuhinj, zamenjavo stavbnega pohištva in zagotovitev požarne varnosti objekta, smo pridobili 71 novih bivalnih enot s skupno 75 ležišči,« so ob nedavnem uradnem odprtju stavbe v Knobleharjevi ulici sporočili s stanovanjskega sklada.

Konec preteklega leta je bilo v ljubljanski občini na voljo 325 takšnih začasnih enot. Toda čeprav so namenjene predvsem hitremu reševanju najhujših bivalnih stisk, je samska oseba nanjo čakala štiri leta. »Glavni razlog za nerešeno stanovanjsko vprašanje je v večini slabo finančno stanje, torej nezaposlenost in nizki osebni dohodki, ki jim ne omogočajo plačevanja tržnega najema in s tem povezanih stroškov,« so o razlogih, ki jih ljudje pogosto navajajo v prošnjah za dodelitev bivalne enote, zapisali pri mestnem skladu.

»Prenovljene stanovanjske enote na Knobleharjevi 24 bodo oddane v začasni najem socialno najbolj ogroženim samskim osebam, ki izpolnjujejo predpisane pogoje za dodelitev bivalnih enot,« so še sporočili ob odprtju novih stanovanjskih enot. Pogoji za upravičenost do najema so poleg slovenskega državljanstva in stalnega prebivališča v ljubljanski občini še dohodki, ki so za 50 odstotkov nižji od tistih, določenih za prosilce za pridobitev neprofitnega stanovanja. Toda večina tistih, ki so v domu na Knobleharjevi živeli v preteklosti, teh pogojev ne more izpolniti.