Narod, ki se rad giba in medgeneracijsko sodeluje

Simbioza giba: v tednu gibanja pričakujejo 20.000 udeležencev. Želijo si sistemsko umestitev akcije.

Objavljeno
13. oktober 2016 19.50
Projekt Simbioza giba v okviru Fakultete za šport. Tiskovna in demonstracija poteka aktivnosti. V Ljubljani 23.9.2014
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Na več kot tristo krajih po državi v tem tednu, do 16. oktobra, že tretje leto poteka akcija Simbioza giba, ki spodbuja telesno kulturo in zdrav življenjski slog prebivalcev Slovenije, ne glede na starost. Pričakujejo rekordno število, 20.000 udeležencev.

Tedensko akcijo s sloganom Vse življenje se gibamo organizira socialno podjetje Simbioza Genesis, v sodelovanju še z drugimi partnerji. Sodelujejo vrtci, osnovne in srednje šole, domovi upokojencev, različna društva in klubi ter drugi ponudniki lokacij. V bazi podatkov je trenutno 16.000 prijav, v Ljubljani trenutno 1724, končno število udeležencev pa bo znano predvidoma konec prihodnjega tedna. Na desetih šolah, ki bodo organizirale pohode, so akcijo zaradi slabega vremena namreč prestavili na prihodnji teden, je povedala vodja projekta Ana Pleško.

Od teka do iger z žogo

Akcija se na posamezni lokaciji začne ob določeni uri in ponavadi traja od ene do dveh šolskih ur; pohod za konec tedna pa običajno poteka celo dopoldne ali ves dan. Dogajajo se različne dejavnosti, tek, pohodništvo, nordijska hoja, kolesarjenje, splošna vadba, plavanje, ples, igre z žogo, vodni športi, programi za otroke in za starejše, fitnes, programi za ciljne skupine s posebnimi potrebami, različna testiranja itd.

Želijo si nadgradnje

V zadnjih dveh letih je v dveh akcijah Simbioza Giba sodelovalo 36.121 udeležencev, ker pa vseh ni bilo mogoče zabeležiti, jih je bilo še več, pravi Ana Pleško: »Veseli smo, da smo Slovenci narod, ki se rad giba, druži in rad medgeneracijsko sodeluje.« Pravi, da so akcijo Simbioza Giba v takšni obliki organizirali zadnjič, saj so njene okvire presegli in bi jo radi nadgradili. Podobno se je zgodilo s projektom e-pismena Slovenija v letih od 2011 do 2013, ki zdaj poteka kot projekt Simbioza šole, v okviru katerega približno 130 šol dvakrat na leto odpre vrata in starejšim omogočijo, da se učijo uporabe računalnika. Za termine se od oktobra do maja odločijo šole same; pri tem sodelujejo z lokalno skupnostjo, starejšim omogočajo računalniško opismenjevanje in pri tem spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje. V socialnem podjetju Simbioza Genesis pa že pripravljajo novo vseslovensko akcijo, predvidoma prihodnje leto, v kateri bi starejšim omogočili učenje uporabe naprednejših tehnologij, kot so pametni telefoni in tablice.

Spodbuda zdravemu življenjskemu slogu

Kot pravi Ana Pleško, se je v projektu Simbioza Giba pokazala velika potreba po medgeneracijskemu sodelovanju, druženju in gibanju. Akcija sama spodbuja zdrav življenjski slog, telesno kulturo in kakovostni slog prebivalcev celotne Slovenije, ne glede na starost. Do zdaj so za ta projekt za dve leti od ministrstva za zdravje dobili skupaj 15.000 evrov, sicer pa vsi delajo kot prostovoljci, tudi koordinatorji na šolah in drugih lokacijah; to pa je premalo, da bi lahko akcijo nadgradili. Po njihovem mnenju bi projekt bilo potrebno umestiti na sistemsko raven in poiskati rešitev za celoletno udejstvovanje. Po končani akciji bodo vse moči usmerili v to, da bi dobili podporo v obliki projekta na ministrstvih za zdravje ali delo, družino in socialne zadeve, ali pa bi se pridružili kakšnemu od drugih projektov. Za zdaj razpisov na tem področju ni, upajo pa, da bodo kmalu.