Naval se je iz vrtcev preselil v šole

Prvi šolski dan v glavnem mestu: Skoraj devetsto več šolarjev kot lani.

Objavljeno
30. avgust 2016 19.03
sipic/ MNENJA/SOBOTNA
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Čez prag ljubljanskih osnovnih šol bodo v četrtek prvič stopili 3103 otroci, kar pomeni, da bo prvošolčkov 128 več kot v prejšnjem šolskem letu. Tudi sicer se število šolarjev povečuje, ugotavljajo na občini: v tem šolskem letu jih je v osnovne šole vpisanih kar 884 več kot v preteklem.

Kot kažejo podatki, ki so jih zbrali na občini, se je trend rasti vpisa in potrebe po zagotavljanju dodatnih prostorov z vrtcev prenesel na osnovne šole. Na teh so morali tako v novem šolskem letu zagotoviti 33 oddelkov več kot v minulem (29 v javnih šolah, štirje dodatni oddelki pa so v zasebnih šolah). Nekoliko se bo povečalo tudi povprečno število učencev v posameznem oddelku, in sicer z 22,2 v preteklem šolskem letu na 22,4.

Če so torej na občini v prejšnjih letih s preurejanjem praznih prostorov v osnovnih šolah poskušali izpolniti povečane potrebe za predšolsko vzgojo, zdaj poteka obraten proces: »Na podlagi demografskih podatkov, ki napovedujejo povečan vpis otrok v osnovne šole, te prostore ponovno preurejamo in jih namenjamo osnovnošolskim otrokom.«

Letos med drugim prenavljajo in dograjujejo OŠ Zalog in OŠ Franca Rozmana Staneta, na OŠ Vižmarje Brod poteka obnova telovadnice z energetsko sanacijo, ponovno bo pouk začasno potekal v stari šoli Polje, v več šolah so dodatne učilnice pridobili z notranjimi adaptacijami.

V javnih vrtcih prvič manj predšolskih otrok

Po desetletni stalni rasti števila otrok, vključenih v javne vrtce, se je to število letos prvič znižalo: lani je bilo vključenih 13.475 otrok, letos 48 manj. To kaže, da se je povečevanje prostorskih potreb, ki je v zadnjem desetletju zaznamovalo javne vrtce, preselilo na osnovne šole. Na centralnem čakalnem seznamu je sicer za novo šolsko leto še vedno 476 otrok prvega starostnega obdobja (podatki MOL za 22. avgust), od katerih jih 93 izpolnjuje vse pogoje (oba starša imata stalno prebivališče v ljubljanski občini in maksimalno stalnost bivanja). Pri teh se starši niso strinjali, da otroka vključijo v katerikoli vrtec.

Kot je povedala Vesna Korent z mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje, tistim, ki izpolnjujejo vse pogoje in sprejmejo vpis v kateregakoli od 23 javnih vrtcev, prostor v vrtcu zagotavljajo že tretje leto zapored. Sicer pa se, kot sporočajo z občine, zaradi odpovedi ponujenega mesta in preoblikovanja skupin prosta mesta še pojavljajo.

Med novostmi, ki bodo malčke pričakale v novem šolskem letu, na občini posebej navajajo igrišče v vrtcu Šentvid (enota Sapramiška), prizidek v vrtcu Mojca, ki bo po napaki izvajalca končan septembra, sanirano kuhinjo v vrtcu Viški gaj (enota Kozarje) in novo fasado v vrtcu Pod gradom (enota Poljane).