Nekateri avtobusi LPP od jutri po spremenjenih progah

Prevoz na klic bodo od jutri naprej testirali na vzhodu Ljubljane. Po novem tudi v občino Domžale, uradno le zaradi obračališča v Dragomlju.

Objavljeno
31. avgust 2016 19.14
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – S prvim šolskim dne znova stopajo v veljavo jesenski vozni redi mestnega potniškega prometa, kar pomeni nekoliko bolj pogoste prihode in odhode avtobusov LPP. To pa ne bodo edine spremembe: LPP uvaja tudi spremembe na progah 12, 13, 24, 28 in 29.

Od danes bodo avtobusi LPP vozili tudi do Dragomlja in tako v mrežo mestnega potniškega prometa vključili Podgorico. Uvedena bo namreč nova linija 12D (Bežigrad-Podgorica/Dragomelj), ki bo potekala od postajališča Bežigrad do Sneberij po isti trasi kot proga 12, pri vozlišču Sneberje, kjer dvanajstica zavije proti jugu do Vevč, pa bodo avtobusi z oznako 12D pot nadaljevali proti severu skozi Šentjakob in Podgorico do OŠ Dragomelj, kjer bo obračališče - uradno postajališče sicer v Dragomlju ni predvideno, kar pomeni, da LPP (še) ni uspelo skleniti dogovora s Kambusom, ki sicer vozi po tej trasi. V zvezi s tem v LPP pravijo, da so ti dogovori »vedno aktualni«. Na LPP so najprej napovedali, da bo del linije 12 od Sneberij do Vevč ukinjen, a so se včeraj popoldne premislili in sporočili, da uvajajo novo progo.

Prevoz na klic testno na novi progi 26

Spremembe so tudi na zahodnem obrobju občine. Prebivalci tamkajšnjih vasi bodo danes zaman čakali, da jih do mesta popeljeta avtobusa št. 28 (Kajuhova-Mali Lipoglav) in 29 (Kajuhova-Tuji Grm). Zamenjal ju bo namreč avtobus z oznako 26 (povezoval bo Mali Lipoglav in Tuji Grm), ki pa bo potnike peljal le do pošte v Dobrunjah. Tam bodo morali prestopiti, če bodo hoteli priti bližje središču mesta. Postajališče Pošta Dobrunje je namreč najbolj zahodna točka proge 26.

LPP na tej trasi, kjer so odhodi precej redki, testno uvaja storitev »prevoz na klic«, in sicer za odhode po 16.25. Potrebo po prevozu morajo potniki sporočiti vsaj dve uri pred predvidenim odhodom, in sicer na telefonsko številko 051/240-240 ali 01/5822-555. Kot so sporočili z javnega podjetja, bo storitev testno na voljo že od 1. septembra.

Spremembe so tudi na progi 24, ki je doslej potekala od Žal do Bizovika, po novem pa se bo imenovala Center Stožice P+R-BTC Atlantis. Podaljšana bo namreč v obe smeri: od postajališča Žale po Štajerski cesti do centra Stožice in od Bizovika do BTC, kjer bo obračališče na parkirišču pri Atlantisu.

Krajša proga 13

Zaradi podaljšanja linije 24 do Stožic pa je skrajšana proga 13. Ta se je doslej imenovala Center Stožice P+R-Sostro, od danes jo boste lahko prepoznali kot Bežigrad-Sostro. Poleg postajališča v Stožicah so odpravljena postajališča Božičeva ter Kardeljeva ploščad, Gasilska brigada in Kržičeva ob Vojkovi. Na novo bo uvedeno postajališče ob Železni cesti, saj avtobus na tej progi po novem zavija z Dunajske na Vilharjevo in Železno. Kot so zapisali v LPP, število odhodov na omenjenih progah ne bo spremenjeno.