Nekateri bodo ob rojstvu vesolja zehali

Ljubljano že okrašujejo s svetlobnimi verigami in ostalimi okraski, v preobleki pa se bo pokazala 1. decembra.

Objavljeno
03. november 2017 18.58
Okraševanje Ljubljane,Ljubljana Slovenija 03.11.2017 [Okraševanje Ljubljane]
Tina Lešničar
Tina Lešničar

Ljubljana – Že pred krompirjevimi počitnicami so mesto začeli praznično okraševati. Za namestitev okoli petdeset kilometrov svetlobnih verig, več kot sto reflektorjev in številnih drugih okraskov si je pač treba vzeti čas. Ljubljana bo v praznični podobi sicer zaživela šele 1. decembra. Tako bomo že devetnajstič zapored novo leto praznovali pod okraski umetnika Zmaga Modica.

Da ne bo pomote, okrasitev nikakor ni vsako leto ista. Umetnik si vsakič izmisli kaj novega in obstoječe lučke dopolni, preuredi in poveže v nov koncept. Te metamorfoze pa povezuje v tematske sklope, kot so Pot življenja, Začetek časa, Rojstvo oblik, Prinašalci luči, Praznik obstoja, Vesoljske igrače in Spoštovanje življenja. Z zanimanjem čakamo, kaj si je umetnik, ki mu ne zmanjka rebusov za meščane, izmislil tokrat. Kaj iz genealogije vesolja ga je navdihnilo? Devetnajstkrat zapored se je verjetno težko domisliti česa novega.

Na občini so z njegovim delom nadvse zadovoljni, predvsem s tem, da je vsa ta leta ne le umetniško vodil izvedbo praznične osvetlitve, temveč jo delno tudi sam izvedel – oblikoval je svetlobna telesa in avtorsko nadziral izvajalce iz podjetja Javna razsvetljava pri pripravi in montaži.

Obrabljeno, a poceni

Da jih z istimi vprašanji ob letu osorej ne bi zasuli mi, smo pogledali, kaj imajo na to temo povedati meščani, v zanje posebej pripravljenem spletnem razdelku Pobude. »Dejte že prosim nekoga drugega izbrat za decembrsko okrasitev Ljubljane kot Zmaga Modica, ker to je pa res že zlajnano do konca. Sploh pa njegovi liki in formule nimajo nobene veze z adventom. Predlagam, da naredite ekskurzijo do Dunaja in si pogledate, kako se okusno okrasi mesto v adventnem času,« je zaprosil Ljubljančan. Tudi komentarji na facebooku pozivajo k spremembam, Jan Novak si je na primer zaželel »kaj bolj udarnega. Nove skulpture …«


Okraševanje Slovenske ceste. Foto: Roman Šipić/Delo

Nekateri Ljubljančani občini postavljajo konkretna vprašanja, ki jih sicer že leta postavljamo tudi novinarji. »V medijih spet berem, da je novoletna okrasitev Ljubljane ponovno, kot že zadnjih 15 let, zaupana Zmagu Modicu. Ali res v Ljubljani nimamo nikogar drugega? Zanima me, ali je bil za izbor okraševalca izveden javni natečaj v skladu z zakonom o javnem naročanju, po katerih kriterijih je bil izbran,« se je spraševal eden od njih.

In dobil odgovor, ki ga oddelek za gospodarske dejavnosti in promet ter Turizem Ljubljana že vrsto let družno pripravljata in vztrajno ponavljata: da »za avtorsko delo novelacije idejnih zasnov in preoblikovanja okrasnih objektov, izbora lokacij in nadzora nad postavitvijo novoletne okrasitve mestnega središča Ljubljane s honorarjem, kot ga prejme Zmago Modic, ni potreben natečaj, niti se ne vodi postopek po zakonu o javnem naročanju, temveč se lahko avtorsko delo naroči neposredno«.

Pred leti smo objavili razpredelnico, koliko honorarja je, odkar sodeluje z MOL, prejel omenjeni umetnik. Če se višina honorarja (v zadnjih letih 14 tisoč evrov na leto) ni spremenila, je Modic doslej za okraševanje Ljubljane prejel že okoli 150 tisočakov.

Več sreče prihodnje leto

Občinski odbor za organizacijo izvedbe decembrskih prireditev na svojih sejah že vrsto let razpravlja o tem, da bi z natečajem izbrali katerega od drugih umetnikov, ki bi na novo pripravil zasnovo novoletne okrasitve in osvetlitve. A vsakič znova ugotovijo, da »bi bilo to povezano s prevelikimi stroški, saj bi morali vse obstoječe avtorsko oblikovano okrasje Zmaga Modica (čez 500 elementov) na novo oblikovati«. Tako se njihov končni odgovor že več let glasi: »Za zdaj ne načrtujemo sprememb, morda v prihodnjih letih, ko bomo lahko namenili sredstva za novo, drugače zasnovano izvedbo okrasitve.«


Foto: Roman Šipić/Delo

Občina za novoletno okrasitev Ljubljane sicer v povprečju namenja okoli 200 tisoč evrov. Sredstva so zagotovljena prek koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave. Na Turizmu Ljubljana v prednovoletnem času zadnja leta opažajo rast turistov v prestolnici, k čemur po njihovi oceni prispeva tudi »praznična osvetlitev z edinstvenim umetniško oblikovanim tematskim okrasjem, ki Ljubljano uvršča med najlepše okrašena mesta«. Za nekatere meščane je to zadosten razlog, da občino pohvalijo.

Turizem Ljubljana po praznično okrašeni prestolnici organizira celo vodstva. Za 12 evrov se v dveh urah udeleženci lahko seznanijo z zgodbo in idejno zasnovo okrasitve, pišejo. Ker se rast turizma pozna tudi v mestni blagajni, je umestno nedavno vprašanje meščana, kdaj bo občina končno povečala sredstva za novoletno okrasitev.

Ne spreminjaj, kar deluje

Pristojni so mu odgovorili, da se jim zdijo sredstva, namenjena okraševanju, zadostna. »Res pa je, da če bi zasnovali okrasitev na novo, bi bilo za to treba nameniti še veliko več sredstev. Zato bo tudi letošnja okrasitev izvedena z enakimi okrasnimi elementi kot prejšnja leta, le razporedili se bodo drugače in z njimi se bo pripovedovala neka nova zgodba,« so še zapisali v odgovoru.

Če bi slučajno Modicu zmanjkalo idej, mu meščani že predlagajo nekaj novosti. In sicer bi lahko svojo instalacijo, ki poleti sredi Prešernovega trga poskrbi za prijetno pršenje, v prednovoletnem času nadgradil tako, da bi sredi mesta pričaral sneg. To bi nam, naveličanim istega okrasja, verjetno vsaj za nekaj časa zaprlo usta.