Nekoč v Ljubljani: Kopališče Ilirija

Plavalna sekcija Ilirija obstaja od leta 1919, kopališče pa so zgradili deset let pozneje.

S. P.
čet, 28.01.2016, 12:00

Zmago Tančič je zbirateljstvu starih predmetov zapisan že več kot 35 let. V tem času je v svoje zbirke uvrstil približno 7000 starih razglednic, starih fotografij, drugih drobnih tiskov, kot so vabila, reklame, stare fakture in podobno. Kot rojen Ljubljančan se je poglobil predvsem v zbiranje predmetov, vezanih na glavno mesto in okolico. Njegova prva zbiralska ljubezen je bila numizmatika, za katero ga je navdušil oče, povezavo s tem konjičkom pa še vedno ohranja, saj je podpredsednik Numizmatičnega društva Slovenije.

S svojim gradivom je sodeloval pri več kot petdesetih razstavah, lani tudi pri razstavi ob 60-letnici Gospodarskega razstavišča, 110-letnici odkritja Prešernovega spomenika v Ljubljani in razstavi ob 120-letnici ljubljanskega potresa 1895−2015. Njegove razglednice in drugi drobni tiski so del več kot šestdesetih knjig in katalogov.

Kopališče Ilirija so po letih pripetij in nasprotovanj zgradili in nato odprli maja 1929. Med drugim so odprtju nasprotovali tudi nekateri mestni veljaki, ki so menili, da bo kopališče »zapeljalo široke plasti mestnega prebivalstva k potratnosti ali vsaj prekomernim izdatkom«. Glavni pobudnik gradnje je bil znameniti Stanko Bloudek.

Od leta 1929 pa je eno osrednjih mestnih kopališč ter jedro športnega plavanja v glavnem mestu. Plavalna sekcija Ilirija sicer obstaja od leta 1919, čeprav se zametki plavanja pojavljajo že prej.

Plavalci, zbrani v plavalni sekciji, so nove kapacitete dobro izkoristili in bili od 1929. do 1940. leta eden izmed najmočnejših plavalnih kolektivov v Jugoslaviji.

Klub se ni ukvarjal le s peščeico plavalcev, ampak je bila njegova osnovna usmeritev naučiti plavati čim več ljudi.

Delo je prekinila druga svetovna vojna, v kateri so številni plavalci in športni delavci izgubili življenje. Po vojni je delo spet steklo, toda plavalna sekcija ni imela več takšnih uspehov kot pred vojno.

Plavalni klub Ilirija je bil večkrat na robu propada, toda njegovi člani in podporniki so vedno znova nekako zbrali sredstva in voljo za obnovo.

Prijavi sovražni govor