Nekoč v Ljubljani: Kopališče Ilirija

Plavalna sekcija Ilirija obstaja od leta 1919, kopališče pa so zgradili deset let pozneje.

Objavljeno
18. januar 2016 11.28
S. P.
S. P.
Kopališče Ilirija so po letih pripetij in nasprotovanj zgradili in nato odprli maja 1929. Med drugim so odprtju nasprotovali tudi nekateri mestni veljaki, ki so menili, da bo kopališče »zapeljalo široke plasti mestnega prebivalstva k potratnosti ali vsaj prekomernim izdatkom«. Glavni pobudnik gradnje je bil znameniti Stanko Bloudek.

Od leta 1929 pa je eno osrednjih mestnih kopališč ter jedro športnega plavanja v glavnem mestu. Plavalna sekcija Ilirija sicer obstaja od leta 1919, čeprav se zametki plavanja pojavljajo že prej.

Plavalci, zbrani v plavalni sekciji, so nove kapacitete dobro izkoristili in bili od 1929. do 1940. leta eden izmed najmočnejših plavalnih kolektivov v Jugoslaviji.

Klub se ni ukvarjal le s peščeico plavalcev, ampak je bila njegova osnovna usmeritev naučiti plavati čim več ljudi.

Delo je prekinila druga svetovna vojna, v kateri so številni plavalci in športni delavci izgubili življenje. Po vojni je delo spet steklo, toda plavalna sekcija ni imela več takšnih uspehov kot pred vojno.

Plavalni klub Ilirija je bil večkrat na robu propada, toda njegovi člani in podporniki so vedno znova nekako zbrali sredstva in voljo za obnovo.