Nekoč v Ljubljani: Stare gostilne

Gostilne, ki jih omenjajo leposlovna dela iz 19. stoletja, so bile opremljene s hlevi za živino, konji in predvsem s prostorom za vozove.

Objavljeno
16. april 2015 13.33
Martin Rotovnik
Martin Rotovnik

Ljubljana − Lahko bi dejali, da so stare ljubljanske gostilne prostori, ki se jih v današnjih časih spominjamo z nostalgijo, in danes vam predstavljamo še posebej bogat pregled gostišč s poreklom.

Predstavljene gostilne prikazujejo drugačen način življenja, ki so ga živeli naši starši, in drugačno rabo prostega časa, drugačne potovalne navade in nam hkrati preteklost obarvajo s patiniranim občutkom.

S propadom prometa tudi konec gostiln

Gostilne, ki jih omenjajo leposlovna dela iz 19. stoletja, so bile še primerki velikih gostiln, ki so bile opremljene s hlevi za živino, konji in predvsem s prostorom za vozove. Te gostilne so morale imeti prostor za daljše postajanje in prenočevanje ljudi in živine.

Ko je proti koncu 19. stoletja upadel cestni promet, so propadale tudi obcestne gostilniške domačije, ki so večinoma oskrbovale furmane. Kljub temu pa so ostale gostilne v mestu in ob vpadnicah v mesto, ki so pobirale popotnike ter pijače in jedače željne meščane.

V Ljubljani in njeni bližnji okolici je kar nekaj gostiln z dolgo oziroma zelo dolgo zgodovino. Nekaj teh vam predstavljamo na fotografijah in razglednicah tistega časa.