Neprofitna stanovanja: za 390 stanovanj 4028 vlog

Število prosilcev za neprofitna stanovanja ljubljanskega stanovanjskega sklada je naraslo.

Objavljeno
29. marec 2014 10.35
uho/Nepremicnine - Fuzine
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Število prosilcev za najem neprofitnih stanovanj je na zadnjih dveh razpisih za stanovanja močno naraslo, predvsem zaradi slabih gospodarskih razmer, ugotavljajo na Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana (JSS MOL). Z razpisom za dodelitev neprofitnih stanovanj iz leta 2012 so razpisali 390 stanovanj, prejeli pa 4028 vlog, piše STA.

Na omenjenem razpisu je ljubljanski stanovanjski sklad stanovanja dodelil 391 upravičencem, ki bodo stanovanja dobili letos in v prvi polovici leta 2015. "Po dodelitvi vseh stanovanj uspelim upravičencem bo rešenih 9,71 odstotka prosilcev glede na število vseh prosilcev," piše v poročilu o uresničevanju stanovanjskega programa MOL za leto 2013. Dokument bodo ljubljanski mestni svetniki obravnavali na aprilski seji.

Po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev lahko najemniki v neprofitnih stanovanjih, najemniki v namenskih najemnih stanovanjih do višine neprofitne najemnine in najemniki v bivalnih enotah, namenjenih začasnemu reševanju stanovanjskih potreb socialno ogroženih oseb, zaprosijo za subvencijo najemnine. V letu 2013 je sklad subvencijo izplačal 1502 upravičencema, od tega 399 za tržno najemnino in 1103 upravičencem za neprofitno najemnino. Na JSS MOL ugotavljajo, da to pomeni 69 odstotkov več subvencij kot leta 2012.

V gradnji nova stanovanja

Sklad je lani z dodelitvijo in oddajo stanovanj rešil 158 stanovanjskih vprašanj. V okviru 14. javnega razpisa za oddajo neprofitnih stanovanj so lani dodelili zadnjih 37 stanovanj. Dodelili so tudi tri oskrbovana stanovanja, 41 bivalnih enot, enajst nadomestnih stanovanj in dve nadomestni bivalni enoti. Z zamenjavo so rešili 61 stanovanjskih vprašanj, stanovanjskim skupinam v organizirani obliki bivanja pa so dodelili tri stanovanja.

V poročilu o uresničevanju stanovanjskega programa je zapisano tudi, da je sklad v lanskem letu izvajal aktivnosti za zagotovitev okoli 950 neprofitnih stanovanj. Kot so zapisali v skladu, so omenjene aktivnosti v različnih fazah: od pridobivanja zemljišč in izdelave projektne dokumentacije do gradnje v teku.

Sklad med drugim namerava do aprila 2015 zgraditi stanovanjsko sosesko Polje III s 96 neprofitnimi najemnimi stanovanji in 52 bivalnimi enotami. Na Cesti Španskih borcev do leta 2019 načrtuje do 100 najemnih stanovanj, na Rakovi jelši pa naj bi do leta 2018 zgradili 250 stanovanj. Poleg tega sklad leta 2015 načrtuje nakup samskega doma na Hladilniški poti, kjer bi uredili do 30 stanovanj, na Belokranjski in Cesti 24. junija pa nameravajo še letos urediti skupaj 18 bivalnih enot.

Mestni svetniki bodo na aprilski seji obravnavali tudi letno poročilo JSS MOL za leto 2013. Kot je razvidno iz poslovnega poročila, je sklad lani realiziral prihodke in druge prejemke v višini 12,4 milijona evrov, kar je 3,4 odstotka manj od načrta v drugem rebalansu finančnega načrta in 32,7 odstotka manj kot leto prej. Izdatke je sklad realiziral v višini 10,5 milijona evrov, kar je za 9,1 odstotka manj od načrtovanega.