Neresnična namigovanja o hospicu

Kazenska ovadba je bila zavržena, KPK pa Hiše hospica ne preiskuje.

Objavljeno
14. maj 2015 21.31
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Kako bo v prihodnje delala Hiša hospica, ki ji zaradi pomanjkanja denarja grozi zaprtje, bo znano jutri, ko bo obravnavana tudi na nujni seja odbora za zdravstvo. Preverjali smo resničnost različnih namigovanj o nepravilnostih, kar pa so policisti in Komisija za preprečevanje korupcije zavrnili.

Ali Hišo hospica res preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)? Pooblaščenka za odnose z javnostjo KPK Nina Oštrbenk nam je zatrdila, da ne obravnavajo omenjenega primera.

Na poročanje Pop TV, da je prejšnja predsednica Slovenskega društva hospic Tatjana Fink ob odhodu hotela odnesti nekaj listin, zaradi zavarovanja dokazov pa so iz hospica poklicali kriminaliste, nam je Vinko Stojnšek, predstavnik za odnose z javnostjo Policijske uprave Ljubljana, potrdil, da so policisti marca letos podali kazensko ovadbo zaradi suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja proti eni osebi. Po njihovih podatkih je tožilstvo, ki odloča o dokazih in nadaljnjih postopkih, ovadbo zavrglo.

Renata R. Roban, ki je predsednica Slovenskega društva hospic od decembra lani, nam je pojasnila, da so podali policistom opozorilo, ker so se ustrašili, da bo hospic ostal brez strokovnega gradiva za delovanje, vendar je v nadaljevanju postopka sodišče to ovrglo.

Sicer pa je Tatjana Fink v Hišo hospica in iskanje možnosti, kako jo ohraniti tudi kot edinstven model paliativne oskrbe, vložila veliko dela in energije, je poudarila Robanova.

Robanova je še pojasnila, da zunanje revizije, ki so po zakonu obvezne, ko poslovanje društva preseže milijon evrov, v Slovenskem društvu Hospic nikoli niso ugotovile nobenih nepravilnosti.Hiša hospica je imela na začetku leta v poslovanju 13.000 evrov minusa, 145.000 evrov rezerve iz preteklih let pa so porabili.Dejala je še, da razprave o ceni oskrbnega dne v hospicu povzročajo stisko vsem prostovoljcem in če ne bi bili pacienti v hiši, bi bili drugje in denar zanje bi šel iz zdravstvene blagajne. Pogovori, ki potekajo te dni, so zadnji klic na pomoč, da hiša preživi, je še dejala Renata R. Roban.