Ni junaka, ki bi se podpisal pod plakate

Pred nedeljskim referendumom o usodi podružnične osnovne šole v Senožetih nasprotniki zaprtja šole kršijo zakon.

Objavljeno
15. september 2016 21.22
Senožeti
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dol pri Ljubljani, Senožeti − Nasprotniki zaprtja podružnične OŠ v Senožetih, ki ga načrtuje občina, so pred nedeljskim referendumom − naknadnim in posvetovalnim − kraj polepili s plakati, ki ljudi pozivajo, naj glasujejo proti. A ker z njih ni razvidno, kdo je vodja predreferendumske kampanje, je to kaznivo dejanje.

Na naknadnem referendumu bodo volivci odločali, ali naj v šoli še naprej poteka pouk do drugega razreda, izpraznjeno učilnico tretjega, četrtega in petega razreda pa namenijo vrtcu, pred vrati katerega je v tem šolskem letu ostalo 80 otrok. Na drugem lističu pa se bodo volivci odločali o popolnem zaprtju šole. Referendum je posvetovalne narave, zato bodo končno besedo imeli svetniki. Šolo v Senožetih od prvega do petega razreda v tem šolskem letu obiskuje 28 učencev.

Od 4659 volilnih upravičencev se jih je predčasnega glasovanja v sredo udeležilo vsega 25, kar je lahko slaba popotnica referendumu. Da bo veljaven, se ga mora namreč udeležiti najmanj petina volilnih upravičencev (932). Predčasnega glasovanja na zadnjih lokalnih volitvah se je, denimo, udeležilo sto ljudi. Senožeti spadajo v tako imenovani vzhodni del dolske občine, od koder je več kakor polovica vseh volilnih upravičencev (2414), in dober poznavalec lokalne politike pravi, da so lahko prav ti glasovi odločilni.

Pri maši brez navodil

Kdo bo slavil zmago, bo najbrž odvisno tudi od vremena in navsezadnje od tega, kaj bosta vernikom med nedeljsko mašo svetovala župnika v Dolu pri Ljubljani in v Dolskem. Dolski župnik Alojz Grebenc je za Delo povedal, da svojim faranom ne namerava svetovati, kako naj glasujejo, ker je to povsem njihova osebna odločitev. »Šola je velika dobrina za kraj in v Senožetih nimajo druge kulturne ustanove kakor gasilski dom. Po drugi strani pa razumem tudi tiste starše, ki svojih otrok ne morejo vpisati v vrtec, ker prostora ni,« pravi Grebenc. Dolšanski župnik Marko Avsenik je bil nedosegljiv.

Zagovorniki zaprtja šole svojih plakatov niso izobesili. Dolski župan Janez Tekavc je za Delo povedal, da je kot dolski občan in zagovornik zaprtja šole gospodinjstvom razposlal zloženke. Moti ga, ker je nasprotna stran izobesila plakate, s katerih ni razvidno, kdo stoji za njimi. Z občinske volilne komisije (OVK) so sporočili, da nimajo podatkov, kdo je v Senožetih organizator referendumske kampanje, saj jim tega niso sporočili, kot bi jim morali 25 dni pred dnem glasovanja. Vodja civilne iniciative proti zaprtju šole Živa Južnič se na naše številne klice ni odzvala. Na ministrstvu za javno upravo so povedali, da mora organizator OVK sporočiti tudi številko transakcijskega računa, na katerem se zbirajo in plačujejo vsi računi za organiziranje kampanje, v kar spada tudi plačilo plakatov. Za nadzor pri izvajanju zakona o volilni in referendumski kampanji je pristojen inšpektorat za notranje zadeve. Za kršitelja znaša plačilo globe od 350 do 800 evrov.