Nižje položnice za uporabnike ljubljanske Snage

Letni poračun: Januarja bodo vrnili povprečno 60 odstotkov decembrske položnice.

Objavljeno
04. januar 2016 16.36

Uporabniki Snage v teh dneh prejemajo nižje položnice, saj je javno podjetje v skladu z uredbo o cenah pripravilo delni poračun.

Kot sporočajo iz Snage, so tudi letos pripravili (delni) količinski poračun za svoje uporabnike »in ker pri ravnanju z odpadki skupaj dosegamo odlične rezultate in tako zmanjšujemo količine odpadkov«, bodo nižji tudi decemrski računi za ravnanje z odpadki. »Razlog za poračun je boljše ločevanje od predvidenega oziroma manj odpadkov v črnih zabojnikih, kar za uporabnike pomeni manjše stroške. Vračilo denarja nam omogoča uredba o cenah, ki se je izkazala kot dobra zakonodajna rešitev, ki deluje v prid vseh déležnikov,« so zapisali v javnem podjetju.

Lani vsem enako, letos različno

Dodatno pojasnjujejo, da se pri oblikovanju cen upoštevajo načrtovane količine opravljenih storitev in načrtovani stroški ter prihodki za naslednje obdobje. Vnaprej predvideno in izračunano pa se lahko razlikuje od realnega stanja, zato so dolžni za vsakega uporabnika posebej ugotoviti količino preveč ali premalo zaračunanih odpadkov. Poračun tako letos ne bo enak za vse uporabnike, kot je bilo to v začetku lanskega leta, ko so vsem izdali dobropis v višini decembrskega računa. Letos bo vračilo od uporabnika do uporabnika različno.

»To smo naredili na podlagi razlik med načrtovanimi ter dejanskimi količinami odpadkov in ker smo v številnih primerih ugotovili razlike (te so nastale zaradi boljšega ločevanja od predvidenega oziroma zaradi manj odpadkov v črnih zabojnikih), bomo našim uporabnikom v povprečju vrnili 60 odstotkov decembrske položnice. Ker smo upravičenost do poračuna oziroma vračila preverjali za vsakega uporabnika posebej, znesek poračuna ni enak za vse uporabnike - pri nekaterih je višji od decembrske položnice (Snaga vrne razliko na TRR), pri nekaterih pa nižji (poračun odštejejo od položnice in plačajo razliko).«

Manjši zabojniki

Snaga sicer ne meri dejanske količine odpadkov, ki jih odpelje s posameznega zbirnega mesta. Po pojasnilih predstavnice za odnose z javnostmi Nine Sankovič so poračun za vsakega uporabnika računali s posebnim programom, do razlike pa je prišlo, ker je veliko uporabnikov med letom večji črni zabojnik za mešane komunalne odpadke zamenjalo z manjšim. Sankovičeva pravi, da so tudi taki uporabniki, pri katerih delni poračun ni prinesel dobropisa oziroma znižanja položnice, a da jih je malo.

Snaga zbira odpadke na območju Mestne občine Ljubljana in devetih primestnih občin: na območju Brezovice, Dobrove- Polhovega Gradca, Dola pri Ljubljani, Iga, Horjula, Medvod, Škofljice, Velikih Lašč ter Vodic.