Nov brezplačni park za novo »neomejeno kroženje«

Nov kolesarski poligon ali kolopark bodo danes odprli na Bežigradu.

Objavljeno
20. september 2017 18.17
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana – Nedaleč od legendarne proge za BMX, zgrajene leta 1991 in po nekajletnem propadanju ponovno obujene leta 2006, bodo danes odprli nov kolopark. Tisti, ki že stoji ob tivolskem parku, je namreč, kot pravijo v kolesarskem društvu Rajd, prava uspešnica.

Nov kolesarski poligon pri križišču Linhartove in Topniške ceste, ki ga bodo uradno odprli danes ob 11. uri, bo tako kot tisti, ki je od lani urejen v Šiški, namenjen vadbi s kolesom, skirojem, rolko, rolerji, kotalkami ... Tudi uporaba tega bo brezplačna. Po besedah Tineta Mahkovca iz kolesarskega društva Rajd se razlikujeta po tem, da je novi kolopark za Bežigradom, ki je sicer prav tako asfaltiran kot šišenski, za kakšno tretjino večji.

»V obeh primerih imamo koncept poligona, na katerem se je mogoče voziti v krogu brez poganjanja, zgolj s prenosom teže, in tako lahko naredimo neomejeno število krogov,« pojasnjuje kolesar in predsednik društva. »Zavoji in grbine pa so postavljeni malce drugače, tako da bodo uporabniki parka v Šiški tu lahko preizkusili nekoliko drugačno zaporedje objektov.«

Podobni kolesarski poligoni in objekti po Mahkovčevih besedah po Evropi rastejo kot gobe po dežju in jih označujejo za nove skejtarske parke. V Ljubljani so prvega, ki ima 905 kvadratnih metrov površine, od tega je 140 kvadratnih metrov asfaltnega dela, uredili na nekdanjem divjem parkirišču v lasti občine ob Tivoliju. Uradno so ga odprli pred letom dni, prav tako v okviru evropskega tedna mobilnosti.

»Ta park je velika uspešnica, med drugim zato, ker je prvi takšen objekt v Ljubljani. Ni sicer prav velik, a je zelo dobro obiskan,« pravi predsednik kolesarskega društva. To povezuje z zelo zanimivo vožnjo, ki jo ponuja poligon, razmeroma varno vožnjo in brezplačno uporabo. Na vprašanje, kako tudi v prihodnje zagotoviti brezplačno uporabo, pa odgovarja: »Nikoli ni bil namen, da bi bil obisk parka plačljiv, in tako bo ostalo. Poligon je delno asfaltiran, torej razen košnje majhnega dela zemljišča ne potrebuje posebnega vzdrževanja, s čimer so stroški skorajda nični. Hkrati je pomembna usmeritev zagotavljati čim širšo brezplačno vadbo v mestu.«

Občani si jih želijo še več

Da je šišenski kolopark »res zakon«, ker da »koliko mladih se tam zbira«, je bilo eno od sporočil na občinskem spletnem servisu za pobude meščanov. Nepodpisani avtor je predlagal, naj uredijo podobne poligone še v drugih soseskah. Na občinskem oddelku za šport so potrdili, da takšne načrte imajo, saj ugotavljajo, da »dober odziv uporabnikov koloparka dokazuje potrebo po novih tovrstnih površinah«.

Da načrtujejo postavitev novih podobnih poligonov »glede na potrebe«, a da več trenutno ni mogoče napovedati, pa pravi Mahkovec iz društva Rajd, v katerem so med drugim pred dvema letoma kamnolom ob Podutiški cesti spremenili v poligon za gorske kolesarje.