Nov »ne« Pečečniku za stadion

Ministrstvo je zavrnilo pritožbo Bežigrajskega športnega parka in pritrdili Agenciji za okolje. Stanovalci pozivajo k skromnejši prenovi.

Objavljeno
09. oktober 2015 16.51
Plečnikov stadion
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana − Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je pritrdilo odločitvi Agencije za okolje in zavrnilo pritožbo družbe Bežigrajski športni park glede izdaje okoljevarstvenega soglasja za prenovo bežigrajskega stadiona. To pomeni nov udarec za projekt, ki se že vrsto let ne premakne z mrtve točke.

Na Agenciji za okolje (Arso) so zapisali, da je ministrstvo presodilo, da je pritožba neutemeljena ter da so na Arsu pravilno ugotovili dejansko stanje in pravilno uporabili materialne predpise ter niso storili »bistvenih kršitev določil upravnega postopka«. V Arsu so poudarili, da so bili razlog za zavrnitev soglasja visoko presežene mejne vrednosti kazalnikov hrupa v času gradnje: »Nameravani poseg namreč ni skladen s predpisi o varstvu okolja (konkretno z Uredbo o mejnih vrednostih kazalnikov hrupa v okolju). Investitorju ni uspelo dokazati, da bodo emisije hrupa v času gradnje pod mejnimi vrednostmi. Presežene mejne vrednosti hrupa bi prizadele območja oziroma naselja, ki spadajo v eno najvišjih varstvenih območij pred hrupom.«

Odločitev ministrstva, ki je bila sprejeta ta teden, je bila sicer že tretja v tej zadevi. Vlogo za okoljevarstveno soglasje je BŠP vložil na začetku leta 2011. Maja 2012 je Arso soglasje izdal, a ga je ministrstvo oktobra odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek. Aprila 2013 je Arso vlogo zavrnil, na kar se je pritožil BŠP, ministrstvo pa jim je junija lani ugodilo. Konec lanskega leta je Arso znova izdal zavrnilno odločbo, čemur so tokrat pritrdili tudi na MOP.

Kmalu dovoljenega več hrupa

Maja Štefula iz družbe BŠP je povedala, da odločbe še niso prejeli niti niso seznanjeni z njeno vsebino. BŠP sicer lahko v 30 dneh proti odločitvi MOP vloži tožbo na upravno sodišče. Lahko pa bi se tudi odločili, da počakajo na spremembe predpisov v zvezi z varstvom pred hrupom. Kot smo poročali, namerava MOL v novem občinskem prostorskem načrtu (OPN) za Fondove bloke znižati stopnjo zaščite pred hrupom, spremembe uredbe o mejnih vrednostih kazalnikov hrupa v okolju pa naj bi pripravljalo tudi ministrstvo. »Mislim, da bo podtaknjena napaka iz prvega sprejetega OPN zdaj popravljena in da bodo omogočeni pogoji za izdajo soglasja,« je te spremembe pred kratkim za Delo komentiral investitor Joc Pečečnik. A kot so poudarili stanovalci Fondovih blokov, projekt novega stadiona presega tudi nižjo, tretjo stopnjo varstva pred hrupom, ki jo za Fondove bloke s spremembami OPN namerava uvesti občina. Na občini so zapisali, da obe spremembi (OPN in uredbe) »omogočata rešitev pritožbenega postopka o okoljevarstvenem soglasju ter posledično pridobitev gradbenega dovoljenja«.

Kaj bodo naredili svetniki?

Zaradi odločitve ministrstva bo še bolj zanimivo v ljubljanskem mestnem svetu, kjer bodo 19. oktobra svetniki odločali o ponovnem, že osmem podaljšanju družbene pogodbe BŠP (leta 2007 pa je bilo v njej določeno, da družba preneha, če gradbeno dovoljenje ne bo pridobljeno v 12 mesecih). Odločba MOP pomeni, da gradbenega dovoljenja v prihodnjem letu skoraj gotovo ne bo, kot podaljšanje utemeljujejo v mestni upravi (občina ima v BŠP 28-odstotni delež).

V zvezi s tem se je že oglasil odbor stanovalcev Fondovih blokov, ki svetnike poziva, naj raje izglasujejo sklep, da MOL pripravi projekt za uresničitev predvolilne obljube župana za prenovo stadiona v skromnejši obliki, torej brez gradnje stolpnice in poslovnih objektov. »Zelo verjetno je, da bo župan poskušal podaljševati pogodbo vse do konca svojega mandata in s tem prelagati težave v prihodnost. V tem primeru bo propadajoči Plečnikov stadion nedvomno eden izmed največjih madežev njegovega županovanja,« so zapisali.