Pedenjpedov okrogli vrtec ne bo dovolj velik za vse otroke

Novogradnja: osnovni gradbeni material je les, predvidena je tudi ekstenzivno zazelenjena streha.

Objavljeno
17. oktober 2017 18.44
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – V začetku avgusta se je vendarle začela ena večjih, že več let načrtovanih investicij, gradnja osmih oddelkov enote vrtca Pedenjped v Kašlju za 176 otrok. Na MOL napovedujejo, da bo vrtec v zanimivi krožni obliki končan poleti 2018, to pa bo zadnji vrtec, ki ga bo občina še gradila.

Vrednost gradnje objekta, skupaj z notranjo opremo, opremo centralne kuhinje in centralne pralnice, zakloniščem z opremo, zunanjo ureditvijo z igrali in komunalnimi priključki, po pogodbi za izvedbo znaša 4,743 milijona evrov z davkom. Gradi pa ga podjetje Makro 5 gradnje iz Kopra.

Tudi razvojni oddelek za šest otrok z avtizmom

Ravnateljica vrtca Pedenjped Marjana Zupančič je povedala, da se veselijo nove enote v Kašlju. Gradnja v začetni fazi poteka po načrtih in v predvidenih rokih, na srečo pa je tudi lepo vreme. Vrtec bo imel osem oddelkov, med katerimi bo en razvojni oddelek za otroke s posebnimi potrebami. Po normativih je lahko v njem največ 6 otrok, predvideno je, da bodo v njem otroci z avtizmom. Prostor je sicer enako velik kot ostali, oprema pa bo prilagojena; v njem bodo kotički za avtiste, ki pa jih bo pozneje mogoče po potrebi tudi zamenjati in prilagoditi.

Prostora ne bo dovolj za vse

Kljub lepi novi enoti pa prostora še vedno ne bo dovolj za vse otroke, ki bi jih starši radi vpisali v vrtec Pedenjped, pravi ravnateljica. Ob letošnjem vpisu so dobili 273 vlog, približno 100 otrok pa so morali odkloniti. V devetih enotah vrtca Pedenjped je sicer trenutno 689 otrok, na centralnem čakalnem seznamu pa je 62 otrok, ki so izbrali samo ta vrtec, še 43 otrok, ki bi radi prišli v vrtec Pedenjped, pa je zdaj v drugih vrtcih. Starši imajo zaradi tega težave, saj imajo enega otroka v vrtcu Pedenjped, drugega pa drugje in se morajo voziti ponj drugam.

Potrebovali bi še tri oddelke

Glede na to, da bodo v enoto Kašelj preselili en oddelek vrtca Pedenjped iz OŠ Nove Fužine, ki ga morajo zapreti zaradi potreb šole, ukiniti pa bodo morali tudi dva oddelka vrtca Pedenjped, ki sta zdaj v OŠ Polje, kjer prav tako potrebujejo prostor za šolarje, bodo z novogradnjo enote Kašelj, ob tem, da je en oddelek razvojni, pridobili samo štiri oddelke, kar pa ne bo dovolj. Ravnateljica si tudi želi, da bi v bližnji prihodnosti uresničili ideje o prizidku k enoti Zadvor; razume, da so v nekaterih vrtcih še prosta mesta, vendar imajo pri njih že od leta 1985 komisijski sprejem v vrtce. Še vedno morajo starši iz Zadvora prvo leto otroke voziti na OŠ Nove Fužine, ki je edina imela in še ima prostor, v njej so še vedno 4 oddelki vrtca Pedenjped, šele po prvem letu pa jih lahko sprejmejo v enoto v Zadvoru.

V novi enoti Kašelj bi jim zelo prav prišli še trije oddelki; sprva je bilo namreč načrtovano, da jih bo 11, nato pa se je njihovo število zmanjšalo na 8. Sprva je bilo tudi načrtovano, da bo ta enota zgrajena že leta 2014, vmes se ji je MOL skorajda že odpovedala, potem pa so se vendarle odločili zanjo.

Arhitekturni natečaj že pred štirimi leti

Za projekt enote Kašelj vrtca Pedenjped je ljubljanska občina skupaj z zbornico za arhitekturo (ZAPS) pred štirimi leti organizirala anonimni arhitekturni natečaj, na katerega je prispelo 52 projektov. Zmagovalnega so zasnovali arhitekti Maja Ivanič, Anja Planišček, Andraž Intihar in krajinska arhitektka Urša Habič. Strojne in elektro instalacije sta načrtovala Marko Vrabec in mag. Borut Glavnik. Za nagrajeni elaborat so prejeli 7500 evrov. Avtorji so si zamislili krožno zasnovo vrtca, ki je energetsko varčna. Krožno stavbo v obliki kolobarja bodo sestavljali osrednji odprt atrij in prostori, ki so pahljačasto razporejeni okoli njega. Atrij spominja na ozelenjeno dnevno sobo na prostem, ki je namenjena igri, raziskovanju, učenju in druženju otrok.

Krožna oblika zaradi neprivlačne okolice

Odgovorna projektantka arhitektka Maja Ivanič je povedala, da so se za krožno obliko vrtca odločili predvsem zaradi obstoječih prostorskih danosti, neprivlačne oblike parcele in neprivlačnih pogledov na okolico. Na vprašanje, ali so se zgledovali po vrtcu podobne oblike v Tokiju na Japonskem, je povedala, da so vrtec seveda poznali, saj je bil zaradi svoje zasnove velikokrat objavljen, vendar je za razliko od vrtca v Kašlju eliptičen in ima povsem drugačno konstrukcijsko in tlorisno zasnovo. Pravi, da krožno arhitekturno zasnovo zgradb, ne samo vrtcev in šol, najdemo po celem svetu, in sama po sebi ni nič posebnega, tako kot ne zgradbe pravokotne in kvadratne oblike.

V projektni dokumentaciji med drugim piše, da so krožen objekt vrtca v obliki kolobarja z notranjim odprtim atrijem, zaščitenim pred prometom in hrupom, zasnovali zaradi neprivlačne, hrupne in prometno nevarne okolice. Krožna oblika omogoča varno igranje otrok in preprost nadzor vzgojiteljev, takšna oblika pa je tudi ena od najbolj energetsko učinkovitih oblik stavb, saj je količina zunanjih površin vrtca glede na kvadraturo stavbe najmanjša in zato tudi najbolj varčna. Krožna oblika daje tudi občutek varnosti, ponuja enostavno orientacijo in dobro preglednost.

Odprt atrij – naravna prezračevalna naprava

Odprt atrij zagotavlja svež zrak, zaščito pred hrupom in poleti deluje kot naravna prezračevalna naprava. Je osrčje stavbe – dnevna soba na prostem, namenjena igri, raziskovanju, učenju in druženju otrok. Okoli odprtega atrija so pahljačasto razporejeni skupni in dodatni prostori, ki so notranja dnevna soba za razne dejavnosti. Na južni strani stavbe se nizajo igralnice, na zahodni osrednji prostor, namenjen tudi športnim dejavnostim, na vzhodni strani so upravni prostori in na severni strani servisni – kuhinja z garderobo.