Nove serije keramičnih lončkov letos ne bo

Priprave na praznični sejem: sejemske hišice bodo odprte do 2., gostinske pa do 7. januarja.

Objavljeno
10. november 2017 17.37
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Ko bodo 1. decembra v slovenski prestolnici zasvetile praznične luči, bo tudi zadišalo po dobrotah in začel se bo praznični sejem. Posebnosti letos ne bo, »sejem ohranja tradicionalni format, ki so ga dobro sprejeli meščani in obiskovalci«, pravijo na Turizmu Ljubljana.

Samo z oddajo sejemskih hišic in Miklavževih stojnic ter malih in velikih gostinskih hišic v najem bo ljubljanska občina od 1. decembra do 2. oziroma 7. januarja zaslužila 185.698 evrov brez davka. Za gostinske hišice pa bodo še dodatno zaračunali priklop in pavšalno porabo elektrike – 1000 evrov za male s priključno močjo 3 krat 16 amperov in 1500 evrov za velike s priključno močjo 3 krat 32 amperov.

Na Bregu 31 hišic z darili

Kljub visokim najemninam – za sejemske hišice 1700 evrov brez davka, najdražja velika gostinska sejemska hišica pa bo na Cankarjevem nabrežju 15.000 evrov brez davka – pa je med ponudniki veliko povpraševanja. Na Bregu bo od 1. decembra do 2. januarja od 10. do 22. ure, ob sobotah pa do 23. ure, odprtih 31 sejemskih hišic z darilnim programom, zanje pa je prispelo 36 prijav. V javnem pozivu za zbiranje vlog je zapisano, da smejo prodajati predmete, ki po namenu in obliki ustrezajo prazničnemu vzdušju in predstavljajo priložnostna darila. Prednost imajo ponudniki slovenskih produktov ter ročno izdelanih izdelkov, ki so prejeli nagrade s področja umetnostne obrti in oblikovanja.

Miklavžev sejem

Od 3. do 6. decembra pa bo na Prešernovem trgu, ob Frančiškanski cerkvi, miklavžev sejem s šestimi lesenimi stojnicami, prispelo je sedem prijav, cena najema je 333 evrov brez davka. Odprte bodo od 10. do 20 ure, prodajati pa smejo samo izdelke iz testa ali lecta, sadje, sladkarije v darilni embalaži, primerne za obdarovanje ob Miklavžu.

Več prijav za gostinske hišice

Gostinske hišice bodo odprte do 7. januarja, večinoma od 10. do 24. ure, izjema je na silvestrovo, ko bodo odprte do treh zjutraj. Za deset malih gostinskih hišic na treh lokacijah je prispelo skupaj 41 prijav. Na Bregu bodo stale tri, cena najema je 3000 evrov, prispelo je 12 prijav, odprte pa bodo do 23. ure. Cena za kakšno od štirih hišic na Cankarjevem nabrežju je 6000 evrov brez davka, prispelo pa je kar 16 prijav. Na Kongresnem trgu bodo tri hišice, cena najema je 5000 evrov, prispelo pa je 13 prijav. Podatka o tem, kateri ponudniki so bili izbrani, na Turizmu Ljubljana še ne morejo podati, ker postopek še ni končan.

Za sedem velikih gostinskih hišic na štirih lokacijah, pa je prispelo 17 prijav. Za eno veliko hišico na najdražji lokaciji, na Cankarjevem nabrežju, so prispele 4 prijave, prav toliko za dve na Bregu, cena najema pa je 10.000 evrov. Za tri hišice na Prešernovem trgu je bilo 13 prijav, cena najema pa je 12.000 evrov brez davka. Prav toliko bo cena najema za veliko gostinsko hišico na Kongresnem trgu, zanjo sta prispeli dve prijavi.

Jed iz Okusov Ljubljane

Tako za najemnike malih kot tudi velikih gostinskih hišic pa velja, da morajo zagotoviti jed iz nabora kulinarične ponudbe Okusi Ljubljane, ki mora biti ustrezno označena z znakom Okusi Ljubljane, hrane in pijače pa ne smejo streči v plastični embalaži. V Turizmu Ljubljana pravijo, da je takšna odločitev v skladu s trajnostno usmeritvijo Ljubljane. Gostinci sami se bodo odločili, katero vrsto okolju prijazne embalaže bodo uporabljali. Lahko bodo izbirali med leseno in papirnato embalažo ter keramičnimi lončki, izjema pa bodo večje prireditve. Na množičnih dogodkih bodo gostinci stregli hrano in pijačo v skladu z odločbo ljubljanske upravne enote. Letos nove serije keramičnih lončkov ne bo. Lončki z rdečim napisom »iz Ljubljane z ljubeznijo« oziroma »from LJ with love« pa so stalna znamka spominkov Turizma Ljubljana in se jih da posebej naročiti kadarkoli, pravijo v Turizmu Ljubljana. Kot so še dejali, lahko gostinci izberejo katero koli tradicionalno jed iz nabora Okusi Ljubljane, cene pa določajo gostinci popolnoma samostojno.