Novi lokali v Urbani brez uporabnega dovoljenja

Vila Urbana: Upravna enota je zavrnila vlogo KID Reala, Lekarne Ljubljana in Hoferja. Gradnja ni bila v skladu z gradbenim dovoljenjem

Objavljeno
08. april 2015 18.42
Vila Urbana Ljubljana 8.1.2015
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Upravna enota je prejšnji teden zavrnila zahtevo KID Reala, Lekarne Ljubljana in Hoferja za izdajo uporabnega dovoljenja za prostore v mezaninu objekta Vila Urbana. Kot kaže, so imeli stanovalci, ki so opozarjali, da se dela izvajajo mimo gradbenega dovoljenja, prav.

Kot je sporočila vodja izpostave Center Tjana Matjašič Prijič, tehničnega pregleda sploh ni bilo, saj so na ljubljanski upravni enoti že prej ugotovili, »da gradnja, kot je razvidna iz predloženega projekta izvedenih del, ni izvedena v skladu z gradbenim dovoljenjem«, ki je bilo izdano leta 2005. Zato so izdajo uporabnega dovoljenja 30. marca zavrnili. Investitorji se zoper odločitev lahko pritožijo na ministrstvo za okolje in prostor. KID Real je prenovo mezanina v Vili Urbani, ki je bil prazen vse od zgraditve objekta, začel septembra lani. Kupcema prostorov za novi poslovalnici, Lekarni Ljubljana in Hoferju (poslovalnico naj bi tam odprl tudi DM, a bo najemnik), bi moral po pogodbi predati prenovljene prostore skupaj z uporabnim dovoljenjem. V primeru javnega zavoda Lekarna Ljubljana bi to moral storiti konec lanskega novembra, KID Real torej zamuja že več kot štiri mesece. In glede na odločitev upravne enote v zvezi z izdajo uporabnega dovoljenja se to še ne bo zgodilo kmalu.

Inšpekcija ne vidi nepravilnosti – prvič

Stanovalci Vile Urbana so kmalu po začetku obnovitvenih del opozorili, da se izvajajo mimo veljavnega gradbenega dovoljenja (to je bilo za objekt izdano leta 2005, a je bil mezanin končan le do tretje gradbene faze) in da bi moral KID Real pridobiti novo dovoljenje. Investitor je vlogo zanj tudi dal, vendar je bila zavrnjena, ker ni pridobil soglasij etažnih lastnikov. Upravna enota je v postopku ugotovila, da »je nesporno razvidno, da gre pri predmetni rekonstrukciji za poseg v skupen del stavbe«, za katerega je treba pridobiti gradbeno dovoljenje. KID Real je kljub temu nadaljeval dela, gradbišče pa so – menda večkrat – obiskali tudi inšpektorji, vendar niso ugotovili kršitev. Ugotavljali so, da se dela izvajajo v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem oziroma da se izvajajo vzdrževalna dela.

To ni prepričalo stanovalcev, ki so vztrajali, da je KID Real – ki se je sicer odpovedal najprej načrtovanemu rušenju zunanjih stopnic in izvedbi novih prebojev v ploščo med pritličjem in mezaninom – ojačal nosilno talno ploščo, kar pomeni poseg v nosilno konstrukcijo objekta in zahteva gradbeno dovoljenje. Med gradnjo Vile Urbane v tej etaži namreč ni bila predvidena trgovina z živili, ki za delovanje potrebuje ustrezne naprave za dostavo blaga, pekarno ... Sume stanovalcev potrjujejo tudi dokumenti, ki smo jih pridobili: iz tehničnega poročila o stabilnosti objekta, ki ga je maja lani izdelalo podjetje A Consulting, je razvidno, da je koristna obtežba omenjene nosilne plošče pred obnovo znašala 4 kN/m², po prodajni pogodbi med KID Realom in Hoferjem pa bi morala biti nekajkrat večja, in sicer 20 kN/m² na delu, namenjenem skladišču, ter 12 kN/m² na drugih delih. Na veliko nelagodje glede statične varnosti objekta so stanovalci med drugim opozorili na sestanku etažnih lastnikov prejšnji teden, tudi zato, ker se je Jože Anderlič, direktor KID Reala, prav te dni skupaj z družino izselil iz Vile Urbana.

Inšpekcija ne vidi nepravilnosti – drugič

Ni znano, ali je na odločanje upravne enote vplivala ugotovitev, da investitor Vile Urbana, Anderličev Mons, že v preteklosti ni spoštoval gradbenega dovoljenja. Kot smo že pisali, so v kleti izvedli južni preboj, ki objekt povezuje s sosednjim Kapitljem, za katerega pa gradbeno dovoljenje ni bilo izdano. Pri tem so zanimive ugotovitve gradbene inšpekcije, ki je ugotovila, »da je bil južni preboj v prvi kleti objekta vrisan v projekte izvedenih del, in ga tako izdano uporabno dovoljenje brez dvoma zajema«, tako da po njihovem »ni podlage za ukrepanje«. In kaj na to pravijo na upravni enoti, kjer so pred časom nedvoumno zapisali, da ta preboj ni predmet uporabnega dovoljenja, ki so ga izdali leta 2008? Tjana Matjašič Prijič je dejala, da ugotovitev inšpektorata ne komentirajo, a ponovila, da je v izdanem gradbenem dovoljenju »izrecno navedeno, da izvedba preboja v prvi kleti objekta Kapitelj (južni preboj) za izvedbo povezave s prvo kletjo objekta Vila Urbana ni predmet tega dovoljenja«, in tako južni preboj ni predmet izdanega uporabnega dovoljenja.

Lekarna brez odziva in varovalk

Čeprav sta bila po navedbah upravne enote kot investitorja v zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja navedena tudi Lekarna Ljubljana in Hofer, informacij o tem, ali se bodo na odločbo pritožili, nismo dobili. V Hoferju so poudarili, da je »za pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj zadolženo podjetje KID Real«, iz Lekarne Ljubljana pa so sporočili le, da nam bodo na vprašanja odgovorili »čim prej oziroma najkasneje v zakonsko določenem roku« (sedmih delovnih dneh). Pogodbena kazen zaradi zamude pri predaji prostorov je maksimum, kot smo poročali, dosegla že decembra. V pogodbi med KID Realom in javnim zavodom pa tudi ni varovalk za primer nerazumno dolgih zamud pri predaji novih prostorov. Lekarna je prodajalcu že nakazala okoli četrt milijona kupnine.

Četudi bi v prihodnje investitorjem uspelo pridobiti uporabno dovoljenje (za kar bi morali še prej imeti gradbeno), Hofer čaka še kup težav. Stanovalci Vile Urbana so se namreč tako poenotili, da je udeležba na sestanku etažnih lastnikov prejšnji teden presegla tri četrtine. Med drugim so z večino sprejeli sklep, da mora Hofer predstaviti urnik za uporabo skupne dostavne rampe (ker gre za skupni prostor vseh etažnih lastnikov), napisati, koliko stroškov bo prevzel in kolikšno odškodnino bo plačal drugim etažnim lastnikom zaradi omejene uporabe skupnega prostora. Če sporazuma ne bo, napovedujejo, bodo trgovcu uporabo dostavne rampe onemogočili. V Hoferju pravijo, da bodo odprta vprašanja »s skupnostjo stanovalcev reševali v pozitivnem duhu, kot se ta rešujejo pri vseh drugih naših objektih«.

Nov kup nepravilnosti

Stanovalce je dodatno razjezilo, da je KID Real, ki je bil prej upravnik Vile Urbana, a so mu pogodbo lani odpovedali, tik pred predajo poslov drugemu upravniku s pomočjo Energetike Ljubljana povečal priključno moč toplotnih naprav v stanovanjskem delu, čeprav tam ni bilo nobenih sprememb. Stanovalcev o tem ne iz KID Reala ne iz Energetike sploh niso obvestili. Nedavno pa so ugotovili še, da so v preteklih mesecih nekateri splošni skupni prostori (skupni vsem lastnikom samostojnih delov) v zemljiški knjigi postali posebni skupni prostori (skupni zgolj nekaterim lastnikom). Kdo je spremenil etažni elaborat in kdaj, bo ugotavljal nadzorni odbor.