Novi prostori za rehabilitacijo invalidov v Soči

Štiri milijone vredna investicija bo po načrtih končana do konca prihodnjega leta.

Objavljeno
27. julij 2016 17.13
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Podjetje Strabag v univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča ob Linhartovi cesti že več mesecev gradi nove prostore za tri klinične oddelke, ki so doslej delovali v stari, povsem dotrajani stavbi na istem mestu, kot zdaj gradijo novi prizidek. Projekt je vreden štiri milijone evrov.

V URI Soča smo zvedeli, da so se za naložbo morali odločiti zato, ker sta oddelek za rehabilitacijo pacientov po poškodbi, s perifernimi živčnimi okvarami in revmatološkimi obolenji ter oddelek za rehabilitacijo po amputaciji doslej delovala v stavbi iz leta 1954, v kateri ni bilo več mogoče zagotavljati ustreznih razmer za izvajanje rehabilitacijskih programov. Najprej so jo skušali sicer prenoviti, toda izkazalo se je, da je statično tako nestabilna, material pa tako dotrajan, da jo je bolje porušiti in na istem mestu zgraditi novo.

Nove sobe in postelje

V novi stavbi, ki bo imela več kot 4000 kvadratnih metrov površine, bodo omenjena oddelka in otroški oddelek dobili prostore z 80 bolniškimi posteljami. Gradnja in urejanje novih prostorov bosta potekala v dveh fazah. Prva bo končana do izteka tega leta, druga pa do konca leta 2017. V bolniških sobah bosta večinoma le po dve postelji, v okviru prve faze pa bodo za 200 kvadratnih metrov povečali tudi otroški oddelek – temu namreč primanjkuje prostora za izvajanje fizioterapije in delovne terapije.

Sodoben objekt, ki bo med drugim omogočal izkoriščanje obnovljivih virov energije (geo sonde), kar pomeni skoraj nobenih stroškov za hlajenje zgradbe, bo delno sofinancirala država. Ministrstvo za zdravje bo namreč prispevalo 800 tisočakov ali petino celotne naložbe. Preostali denar pa bo zagotovil inštitut s prihodki iz svoje redne dejavnosti in posojili.

Urejanje parka

Konec leta 2014 je občina rehabilitacijskemu centru Soča v brezplačno uporabo dala 8365 kvadratnih metrov veliki mestni parceli. Takrat je vodstvo inštituta zagotovilo, da bo nekdanje divje parkirišče, ki so ga do takrat uporabljali predvsem tamkaj zaposleno zdravstveno osebje in reševalci, občasno pa tudi obiskovalci in njihovi spremljevalci, preuredilo.

Na 400 kvadratnih metrih naj bi uredili približno 40 parkirnih prostorov za paciente, ki se vozijo na dnevne obravnave, na preostalem delu pa park z letno šolo hoje, v katerem bi pacienti preživljali prosti čas. S tem bi jim ponudili primeren zunanji prostor za dopolnjevanje procesa rehabilitacije. Obljubili so, da bodo približno sto tisoč evrov vreden projekt v celoti financirali sami, delo pa izvedli postopoma (končno podobo naj bi park dobil do konca leta 2017).

Vodstvo nam je priznalo, da je projekt parka nekoliko zastal predvsem zaradi zgoraj opisane nujne naložbe. Kljub temu pa so do zdaj že postavili ograjo, zasadili travo in uredili notranjost ograje. Park z letno šolo hoje pa bodo uredili predvidoma prihodnje leto.