Novo gledališko-plesno prizorišče

Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana je v upravljanje dobila stavbo, v kateri je bila prej Srednja poklicna gradbena šola.

Objavljeno
25. februar 2014 17.26
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Za Bežigradom nastaja novo gledališko-plesno prizorišče v dvorani srednje vzgojiteljske šole in gimnazije (SVŠGL) na Kardeljevi ploščadi. Danes bo v njej prva od osmih uprizoritev učnega šova 2014 z naslovom Svet v človeku.

V njej nastopa 110 dijakinj in dijakov umetniške gimnazije SVŠGL dramsko-gledališke smeri in smeri sodobni ples; zelo zanimiva je tudi za letošnje maturante, saj vsebuje maturitetna besedila. Po 12. marcu pa se bo zvrstilo še pet predstav letošnje Pred-premiere, vsakoletne uprizoritve te umetniške gimnazije, s katero sodelujoči pridobijo izkušnjo nastopanja na profesionalnih odrih, z naslovom Nevidno telo prostora.

Doslej so imeli predstave po različnih odrih, v Domu španskih borcev, na Odru pod zvezdami LGL, v Stari elektrarni, kjer pa so morali plačevati najemnino. »Sedanja dvorana je predvsem velika 'učilnica' za ples in gledališče. Bistvo naših produkcij je predstavitev rezultatov dela v šolskem letu,« pravi ravnatelj Alojz Pluško.

Potem ko je vodstvo več let opozarjalo na stisko šole, ki si prostore deli s pedagoško fakulteto, jim je po dolgotrajnih pogajanjih ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport novembra lani dodelilo v upravljanje stavbo prejšnje srednje poklicne gradbene šole v okviru srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole (SGGOŠ) in staro telovadnico. To so preuredili v plesno-gledališko dvorano, kar je stalo približno 200 tisoč evrov, zdaj preurejajo še garderobe in skladišča. Dvorana ima tribuno za 150 gledalcev, poleg tega lahko dodajo 50 stolov; popoldanske predstave si bodo ogledali »domači« dijaki, večerne pa dijaki drugih ljubljanskih gimnazij.

Normalizacija razmer

Šolsko stavbo, ki so jo dobili v upravljanje, so obnovili, na novo so uredili tri naravoslovne učilnice s prostori za laboratorijske vaje. »Gimnazijci bodo imeli solidne pogoje za izvedbo vseh vaj, zlasti maturitetnih. Razmere za učenje naravoslovja so bile do zdaj najslabše,« ugotavlja ravnatelj. V to poslopje so preselili tudi knjižnico, ki je doslej delovala na hodniku stavbe na Kardeljevi ploščadi 16, poleg pedagoške fakultete. V novi stavbi so pridobili še 15 učilnic, sedem kabinetov za učitelje in zbornico.

»Šola ima tako dovolj učilnic in drugih prostorov in ta teden smo prešli na enoizmenski pouk,« pravi Pluško, vendar bo organizacija dela še vedno zahtevna, kajti pouk za vse dijake bo potekal na dveh lokacijah, med seboj oddaljenih štiristo metrov. Naporni dogovori med šolama so trajali skoraj vse leto. »Na koncu smo se v miru dogovorili in z ministrstvom podpisali tripartitni sporazum.« SGGOŠ je še vedno ostalo več kot 10.000 kvadratnih metrov prostora za šeststo dijakov; SVŠGL je do zdaj za 784 dijakov imela na voljo 2900 kvadratnih metrov. Ministrstvo se je strinjalo s povečanjem vpisa v program predšolske vzgoje, kjer imajo že deset let omejitev, za en oddelek. Tako bodo letos lahko vpisali 112 dijakov. Najbolj pa se je povečalo zanimanje za gimnazijsko dramsko-gledališko smer; tu imajo razpisan en oddelek (28 mest), interesentov na informativnem dnevu je bilo petkrat toliko.