Novozgrajeni Center montessori odpira vrata

Osnovno šolo montessori obiskuje 116 otrok od 1. do 8. razreda, ki so se preselili že v ponedeljek.

Objavljeno
30. januar 2018 15.53
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – V lepem zelenem okolju v Podutiku bodo danes popoldne slavnostno odprli Center montessori, v katerem bo lahko zasebno osnovno šolo montessori obiskovalo do 200 otrok, prostora pa bo tudi še za dva oddelka vrtca, ki še nista vseljena.

V šoli je trenutno 116 otrok od 1. do 8. razreda, ki so se iz najemniških prostorov v Zavodu sv. Stanislava preselili v ponedeljek. Danes popoldne si bodo lahko novo šolo prvič ogledali starši, večer odprtih vrat pa je namenjen tudi sokrajanom in širši javnosti.

Nova šola je zrasla v letu dni

Pot do šole je bila dolga, zemljišče za gradnjo zasebne osnovne šole so kupili že spomladi 2011 za dobrih pol milijona evrov. Gradbeno dovoljenje za novo šolo so dobili šele čez pet let in pol, decembra 2016. Šola, velika 2800 kvadratnih metrov, s še 7000 kvadratnimi metri zunanjih površin, je zrasla v letu dni, vse lansko leto jo je gradilo podjetje SGP Graditelj Kamnik. Vrednost investicije je dobra dva milijona evrov.

V šoli je predvidenih 12 učilnic, vsi prostori so prilagojeni pedagogiki montessori. Učilnice v dveh nadstropjih so večjih dimenzij, tako da v njih lahko poteka raznolik pedagoški proces in čim več aktivnosti hkrati v okviru medpredmetnega povezovanja, v njih pa ni tabel. Sanitarije so bližje učilnicam. Na vrhu je telovadnica oziroma večnamenski prostor, v katerem se bodo učenci razgibavali in imeli druge aktivnosti. Predvsem pa je pomembna urejena okolica, ker želijo tudi dnevne aktivnosti v razredih prilagoditi tako, da lahko gredo učenci na balkon ali teraso in delajo zunaj, v naravi, tudi različna ročna dela. Uredili bodo vrtičke, na katerih se bodo otroci učili z delom na zemlji.

Več povpraševanja kot prostora

Povpraševanje za vpis v OŠ montessori je mnogo večje, kot je prostora, zato morajo otroke izbrati. Za otroke, ki jih zaradi pomanjkanja prostora ne morejo sprejeti, namreč pripravljajo sobotne programe in popoldanske dejavnosti, v katerih je dodatno vpisanih še 100 vrtčevskih in osnovnošolskih otrok. Tako želijo omogočiti, da bi bil pristop montessori dostopen za vsakega, ki si to želi. Prihajajo otroci, ki sicer obiskujejo javne šole iz različnih koncev Slovenije, kjer ni realnih možnosti za ustanovitev takšne šole.

Direktorica Montessori inštituta Melita Kordeš Demšar in ravnatelj Pavel Demšar sta prepričana, da bo nova šola, v kateri bo tudi sedež inštituta, postala prepoznavna na področju pedagogike montessori v Evropi kot zanimiva rešitev, pa tudi, da bo v njej dovolj prostora za organizacijo kakšnega mednarodnega srečanja.