O gradnji prizidka k vrtcu Galjevica šele jeseni

Občina je načrte o prizidku s šestimi oddelki zmanjšala na tri, a niti to ni več zanesljivo.

Objavljeno
09. april 2015 20.08
Ljubljana, 24.6.2014, tezave s prezasedenostjo ljubljanskih vrtcev. Foto: Marko Feist
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Čeprav bi se po investicijskih načrtih MOL letos morala začeti gradnja prizidka k vrtcu Galjevica, sta po marca sprejetem proračunu za to leto žal predvideni le priprava razpisne dokumentacije za izbiro izvajalca projektiranja in pridobitev projektne dokumentacije za gradbeno dovoljenje.

Po besedah ravnateljice Barbare Novinec so jim z mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje sporočili, da bodo na podlagi rezultatov vpisa (v vrtcu imajo po komisijskem sprejemu s 1. aprila 111 odklonjenih otrok) in porazdelitve teh otrok v druge vrtce o upravičenosti investicije odločali šele jeseni. Takrat bodo namreč imeli podatke o sprejemu otrok, potrjene s podpisom pogodb, in bodo oddelki tudi dejansko začeli delati.

Spreminjanje načrtov

Gradnja prizidka se sicer odmika že več let, po preteklih načrtih bi morala biti končana že predlanskim. Takrat je bilo načrtovanih šest novih oddelkov. Lani je občina nameravala na dražbi NLB Leasinga odkupiti prostore zasebnega vrtca Zvezdica na Rakovniški, ki naj bi jih priključili galjeviškemu, z utemeljitvijo, da na območju Galjevice in Rudnika ob povečanem vpisu ni bilo mogoče pridobiti nobenega dodatnega prostora za vrtec. Nato pa si je občina premislila in sklenila zgraditi le manjši prizidek k vrtcu Galjevica. Govorili so o štirih oddelkih, po zadnjih načrtih samo o treh.

Po odprtju sedmih oddelkov vrtca v Tehnološkem parku, ki bo del vrtca Vrhovci, na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje namreč menijo, da potreb po šestoddelčnem prizidku – ob upoštevanju trenutnega zmanjšanja vpisa – ni več. Kljub načrtovanju v proračunu ni več zanesljiva niti gradnja prizidka s tremi oddelki, ker naj bi na območju mestne občine po podatkih centralnega čakalnega seznama dobili prosto mesto vsi otroci s stalnostjo bivanja staršev v Ljubljani, ki niso vezani na točno določen vrtec.

Neprimerna lokacija enote na Dolenjski

Vrtec Galjevica ima 23 oddelkov in deluje na štirih lokacijah, in sicer v okviru dveh organizacijskih enot (Galjevica in Orlova) in še dveh lokacij znotraj enote Orlova (Dolenjska cesta in Pot k ribniku). Letos ga obiskuje 408 otrok, vseh 23 oddelkov pa je polnih, upoštevajoč fleksibilni normativ o največjem številu otrok (22+2). Ravnateljica pravi, da bi vsekakor potrebovali vsaj še tri dodatne oddelke, kar pa ne bo zadoščalo za potrebe na jugovzhodu Ljubljane. Občino namreč že dve leti opozarjajo na neprimerno lokacijo enote na Dolenjski cesti, ki si jo dolgoročno prizadevajo zapreti. Dva oddelka sta namreč v prvem nadstropju bloka, med prometno Dolenjsko cesto in železniško progo, poleg tega tam ni igrišča.

Na Galjevici imajo zaradi prodaje stanovanj in gradnje na južnem delu mesta vsako leto precej odklonjenih otrok, več kot sto. Večina staršev jih želi vpisati v ta vrtec in ne izbirajo med drugimi. Ker sta v bližini tudi dva zasebna vrtca, si v času, ko otroci niso sprejeti, pomagajo z njima, hkrati pa vsako leto podajo vlogo za javni vrtec, pojasnjuje ravnateljica. Tako so imeli še pred letošnjim vpisom na CČS 41 otrok, ki so želeli priti v vrtec Galjevica že lani in ne obiskujejo javnega vrtca, njihovi starši pa izpolnjujejo pogoj stalnosti bivanja.

Ob vpisu v prvi polovici marca za šolsko leto 2015/16 so prejeli 199 vlog, od tega je bilo 167 mlajših od treh let (sprejeli jih bodo 71) in 32 starejših (sprejeli jih bodo 17). Zaradi možnosti pritožb so rezervirali še sedem mest, od tega pet za mlajše otroke. Napovedanih imajo tudi devet odlogov vpisa v prvi razred. Ravnateljica predvideva, da bodo morali za zagotovitev možnosti sprejema več mlajših otrok v prihodnjem letu preoblikovati en oddelek za prvo starostno obdobje.

V enoti Galjevica načrtovana tudi razdelilna kuhinja

V enoti Orlova vrtca Galjevica so v začetku marca odprli prenovljeno in sodobno centralno kuhinjo, prejšnja je bila stara 24 let, ki bo omogočila pripravo 750 otroških obrokov hkrati, omogoča pa tudi dodatno pripravo hrane za otroke iz 10 oddelkov vrtca enote Galjevica. V kuhinji je nameščena tudi sodobna rekuperacijska napa, ki zagotavlja prezračevanje kuhinje, s toploto odpadne pare pa pripomore k zmanjšanju energije za ogrevanje. Vrednost celotne investicije je znašala skoraj 648.000 evrov.

Ravnateljica pravi, da v kuhinji trenutno vsak dan pripravijo 330 obrokov, ker s to prenovljeno kuhinjo oskrbujejo samo 13 oddelkov njihovega vrtca. Tako ostaja – do dokončne odločitve o prizidku enote Galjevica oziroma izgradnje razdelilne kuhinje v tej enoti – 10 oddelkov enote Galjevica s prehrano vezanih na kuhinjo OŠ Oskarja Kovačiča. To pa v najkrajšem mogočem času želijo prenesti na centralno kuhinjo na Orlovi. Ta namreč predvideva zagotavljanje prehrane za vseh 23 obstoječih oddelkov vrtca Galjevica ter dodatne tri do štiri oddelke morebitnega prizidka enoti Galjevica, kjer je v prizidku predvidena tudi razdelilna kuhinja.