O (ne)zakonitosti proračuna MOL še ni odločeno

Minister Boris Koprivnikar: Poslovnik mestnega sveta MOL ni povsem skladen z zakonom o lokalni samoupravi.

Objavljeno
04. maj 2015 18.07
Podpis pogodbe med sindikati in vlado. V Ljubljani 9.12.2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Ali sta bila odloka o proračunu MOL za leti 2015 in 2016 sprejeta zakonito ali ne, ministrstvo za javno upravo v odgovoru na poslansko vprašanje Anžeta Logarja še ni dalo dokončnega odgovora. O morebitnem nadaljnjem ukrepanju se bo izreklo šele, ko bo dobilo potrjeni zapisnik marčne seje mestnega sveta. Tega pa bodo potrjevali šele na majski seji.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je na državni zbor tik pred prvomajskimi prazniki poslal odgovor na poslansko vprašanje, ki ga je mestni svetnik in poslanec SDS Anže Logar poslal že 1. aprila. Iz njega je razvidno, da bo ministrstvo svojo odločitev »o morebitnem nadaljnjem ukrepanju sprejelo šele po prejemu vse zahtevane dokumentacije, torej tudi potrjenega zapisnika 4. seje mestnega sveta MOL«. Ker pa naj bi zapisnik potrjevali šele 18. maja (na aprilski se je župan Zoran Janković kljub zahtevi opozicije, da seje ne morejo nadaljevati brez potrditve zapisnika prejšnje seje, temu izognil oziroma je z večino predlog zavrnil), se bo odločanje ministrstva najverjetneje zavleklo v junij.

Je pa minister zapisal, da je ministrstvo za javno upravo po prejemu uradne prijave svetniških klubov Združene levice, SMC, SDS, NSi in samostojnega svetnika SLS zaradi nadzora zakonitosti postopka sprejemanja odlokov o proračunu MOL za leti 2015 in 2016 pregledalo poslovnik o delu mestnega sveta. Ugotovilo je, da ta ni povsem skladen z zakonom o lokalni samoupravi.

Zanj je določba v poslovniku mestnega sveta, ki pravi, da je ugotavljanje navzočnosti pred glasovanjem o sklepu fakultativno (uporabljena je beseda »lahko«), v neskladju s 35. členom zakona o lokalni samoupravi. Ta namreč pravi, da občinski svet sprejema odločitve na svoji seji z večino opredeljenih glasov navzočih članov in da lahko svet veljavno sklepa, če je na seji navzoča večina članov občinskega sveta. Sklepčnost je namreč pogoj za veljavno spremljanje odločitev mestnega sveta.

Mimogrede je še navedel, da bo služba za lokalno samoupravo v MOL letos izvedla strokovni nadzor njenih splošnih aktov (leta 2013 jih je ta služba po različnih občinah izvedla 48, ljubljanske pa ni bilo med njimi).

Navedbe brez komentarja

V nadaljevanju izvemo še, da je magnetogram marčevske seje mestnega sveta, ki je bil javno objavljen na spletni strani MOL, »v nekaterih delih pomanjkljiv, ker naj se ne bi slišalo razprave«. Prav tako so zapisali, da so do priprave odgovora (to je do 24. aprila) prejeli le osnutek zapisnika marčevske seje, da pri glasovanjih o dopolnilih k proračunskima odlokoma navzočnost ni bila preverjana in da so svetniki SMC, ZL, SDS, NSi in SLS v tej fazi zapustili dvorano. Po glasovanju o dopolnilih sta bila brez ugotavljanja navzočnosti dana dva sklepa: o sprejemu predloga odloka o proračunu MOL za leto 2015 (21 svetnikov za in nihče proti) in predlog odloka o proračunu MOL za leto 2016 (22 svetnikov za in nihče proti).

V nadaljevanju pa so dodali, »da je po opozorilu opozicijskih svetnikov, da odloka o proračunih za 2015 in 2016 nista bila veljavno sprejeta, ker mestni svet ni bil sklepčen, predsedujoči za 5. točko dnevnega reda ponovno preveril navzočnost svetnikov (23) ter na glasovanje dal skupni sklep za oba odloka o proračunih, ki sta bila sprejeta z večino opredeljenih glasov navzočih svetnikov.«