Ob dnevu vodnikov na potep v muzej

Klub profesionalnih turističnih vodnikov pričakuje več kot 50 ljudi v vnaprej napovedanih skupinah.

Objavljeno
18. februar 2016 21.23
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Tudi letos bodo ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov, v nedeljo, že četrtič zapored brezplačna vodenja – tokrat v Narodnem muzeju v Ljubljani za vnaprej napovedane skupine v organizaciji Kluba profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije.

Ko je svetovna zveza združenj turističnih vodnikov razglasila 21. februar za mednarodni praznik, ga je praznovalo samo 15 držav, danes pa ga veliko več. Na ta dan turistični vodniki pripravijo brezplačna vodenja za skupine, običajno v domačih krajih. Vodenja so namenjena predvsem lokalnim skupnostim, skupinam s posebnimi potrebami, ljudem, ki si ne morejo privoščiti izletov zaradi ekonomskih razmer, šolarjem, starejšim, pa tudi poslovnim partnerjem.

Prilagojen ogled piščali, vaške situle ...

Letošnji organizator dogodka pri nas je Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije (KPTVS), ki bo tokrat različnim skupinam obiskovalcev predstavil Narodni muzej Slovenije v Ljubljani. V nedeljo so v muzeju napovedane štiri skupine: predšolski otroci, ljudje s poškodbami glave, gibalno ovirani in nagrajenci iz njihovega poslovnega kotička na nedavnem sejmu Natour Alpe Adria 2016; polni pa se že tudi peta, skupina slepih in slabovidnih, je povedala vodja projekta Dominika Koritnik Trepel.

Pričakujejo več kot 50 ljudi. Vodenje bo trajalo približno uro in pol in bo vsebinsko ter gibalno prilagojeno posamezni skupini. Pri vodenju bodo sodelovali člani kluba, za strokovni del pa bodo poskrbeli njihovi muzejski kolegi. Udeleženci si bodo med drugim ogledali najpomembnejše razstavne eksponate v stalni zbirki, kot so najstarejša piščal na svetu iz Divjih bab, vaška situla, deblak ali monoksil, izdolbenec, drevak iz obdobja mostiščarjev, egipčanska mumija in nekaj drugih predmetov, najdenih na območju Slovenije.

Znakovni jezik, slušalke, več opisovanja

KPTVS ima trenutno 19 članov, ki so lokalni vodniki, vodniki z državno licenco ali pa oboje; včlanijo se lahko samo tisti, ki jim je vodenje primarni zaslužek, imajo eno od pravnih oblik podjetja in želijo delati profesionalno. Že pred leti so dobili potrebna znanja za pravilno vodenje skupin s posebnimi potrebami, je poudarila Dominika Koritnik Trepel: »Poznavanje takšnega načina vodenja je za vsakega turističnega vodnika velika prednost, je namreč precej drugačno od vodenja skupin, s katerimi se srečujemo vsak dan.« V skupini gluhih in naglušnih je treba uporabljati znakovni jezik, včasih tudi slušalke. Slepi in slabovidni potrebujejo več opisovanja. Pri gibalno oviranih na invalidskem vozičku in starostnikih pa je treba biti pozoren na arhitektonske ovire in podobno.

Osnovna šola Brihtna glava

Lani so vodenja na ta dan pripravili tudi v Kranju, Žalcu, Velenju, Braniku in Šentjurju. Letos je praznik ravno na nedeljo in je zanimanja na žalost manj, je dejala Dominika Koritnik Trepel. Letos pa se jim je v praznovanju pridružila Radovica pri Metliki, kjer bo v nedeljo ob 15. uri odprla vrata osnovna šola Brihtna glava, in sicer prebivalcem iz lokalne skupnosti, vsem, ki si zaradi ekonomskih razmer ne morejo privoščiti ogledov in izletov, ter gibalno oviranim. V zgradbi nekdanje prave osnovne šole namreč deluje zanimiva šola, obiskovalci se med poukom znajdejo v letu 1950. Udeleženci bodo spoznavali naravno in kulturno dediščino Bele krajine na duhovit in zabaven način. Spoznali bodo strogo učiteljico, palico, koruzo v kotu stare učilnice ter druge posebnosti nekdanjega šolanja. Po končani uri dobijo »izpričevala«, dokaz, da so osvojili temeljno znanje o deželi med Gorjanci in reko Kolpo.