Ob svojem dnevu turistični vodniki vabijo na brezplačen potep

Ob 10. uri se bodo pod Trančo zbrale napovedane skupine, ob 13. uri pa vsi, ki si želijo prisluhniti ljubljanskim legendam.

Objavljeno
20. februar 2015 16.47
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Ob današnjem mednarodnem dnevu turističnih vodnikov so člani Združenja turističnih vodnikov Slovenije (ZTVS) znova pripravili brezplačna vodenja po Ljubljani. Odprta skupina za vse se bo zbrala ob 13. uri na Starem trgu 2, pod Trančo (Vineria del Ponte).

To bo tudi sicer zbirno mesto za vse skupine, ki se bodo zbrale ob 10. uri, ogled pa bo trajal približno uro in pol. Ker se turistični vodniki pri svojem delu med drugim srečujejo z vodenjem oseb s posebnimi potrebami, na ta dan namreč pripravijo tudi vodenje zanje. Letos je prijavljenih osem manjših skupin, približno 50 gostov, ki jih bo po Ljubljani popeljalo enajst vodnikov, je povedala vodja projekta z ZTVS Dominika Koritnik Trepel.

Napovedana vodstva

V teh skupinah bodo predšolski otroci s starši, slepi in slabovidni, gibalno ovirani na invalidskem vozičku, uporabniki dnevnovarstvenega centra, starostniki, sodelavci turističnih vodnikov iz drugih krajev – iz regionalnih razvojnih agencij oziroma turističnoinformativnih centrov, ki jih bodo obiskali v Ljubljani, in vsi drugi, ki jih takšen ogled mesta zanima. Takšno vodenje sicer poteka že tretjič zapored, letos pa so pripravili novost, in sicer vodenje vodnikov samih, ki sodelujejo v projektu – vodniki se bodo zbrali pred začetkom programa in se pod vodstvom kolegice podali na posebno tematsko vodenje po stari Ljubljani; tako se bodo na svoj praznik izobraževali tudi sami, razlaga vodja projekta.

Z zbirnega mesta bodo najprej krenili proti mestni hiši in poslušali zanimive zgodbe o starih meščanskih hišah, ki stojijo stisnjene pod grajski grič. Ustavili se bodo pri stolnici sv. Nikolaja in si ogledali zanimiva vhodna vrata. Po želji bodo pokukali še v notranjost cerkve. Na začetku Mesarskega mostu se bodo seznanili s sodobnimi kipi in ključavnicami, ki obešene na ograji predstavljajo ljubezen tistih, ki so jih tja obesili. Sprehodili se bodo čez Tromostovje, se srečali s Prešernom na njegovem, zdaj Prešernovem trgu, pomahali Primičevi Juliji in se po Wolfovi ulici napotili proti Kongresnemu trgu. Tu bodo obujali spomine na rimsko Emono, ki je Ljubljani dala ime. Seznanili se bodo s pomembnimi poslopji ob trgu, ki je nekaj let nazaj dobil današnjo, za pešce prijazno podobo.

V bližini si bodo ogledali še Trg francoske revolucije in Križanke, se napotili čez Novi trg s palačo Slovenske akademije znanosti in umetnosti do Šuštarskega mostu, ki je bil nekoč znan po čevljarjih. Ta most prečka Ljubljanico na njenem najožjem delu. Ogled bodo sklenili pod Trančo, na začetni točki sprehoda. Poslopje je bilo nekoč stara mestna hiša, a brez župana in le s sodnikom. Vodniki obljubljajo spoznavanje legend in zgodb, značilnih za Ljubljano, o zmaju, Juliji, povodnem možu itn. Oglede bodo prilagodili posamezni skupini, vsaka napovedana skupina pa si lahko ogled prilagodi po želji.

Turistični vodniki se sicer redno srečujejo tudi s skupinami s posebnimi potrebami. »Pomembno je, da vodnik pozna potrebe takšne skupine, še preden prevzame vodenje, in se ustrezno pripravi. Vsaka skupina oseb s posebnimi potrebami ima svoje zahteve, na primer pri gibalno oviranih na invalidskem vozičku in starostnikih je treba biti pozoren na arhitektonske ovire,« razlaga Dominika Koritnik Trepel. V skupini gluhih in naglušnih je treba uporabljati znakovni jezik, včasih tudi slušalke, slepi in slabovidni potrebujejo več opisovanja in podobno.

Vodenja danes tudi drugod po Sloveniji

Na ta dan bodo vodenja potekala še v Kranju, Žalcu, Velenju, Braniku in Šentjurju. Poleg članov ZTVS so se projektu pridružili tudi v nekaterih razvojnih agencijah in turističnoinformativnih centrih in na ta dan poleg splošnega vodenja pripravili prilagojeno za osebe s posebnimi potrebami.

ZTVS, trenutno edina stanovska organizacija, ki združuje slovenske turistične vodnike in spremljevalce, ima 130 članov, ki so vodniki ali spremljevalci z licenco gospodarske zbornice in lokalni vodniki. Pri zavodu Turizem Ljubljana imajo evidentiranih 131 vodnikov z licenco MOL, od ponedeljka, 23. februarja, do 19. marca pa organizirajo tečaj (v obsegu 72 ur) za 50 novih lokalnih vodnikov v Ljubljani. Obiskovalci lahko v glavnem mestu sicer izbirajo med petnajstimi programi vodenj, in to v šestnajstih jezikih. Lani so izvedli 911 rednih vodstev, ki se jih je udeležilo 5379 turistov, za devet odstotkov več kot predlanakim pa je bilo tudi naročenih vodstev, in sicer za 1672 skupin, ki se jih je skupaj udeležilo 47.106 gostov.