Ob Tromostovju vse po starem

Zdajšnji najemnik, podjetje Seam, je edini oddal ponudbo za najem javne površine na Prešernovem trgu za prihodnja štiri leta.

Objavljeno
26. maj 2016 17.25
Ma. J.
Ma. J.

Ljubljana – Za najem javne površine na Prešernovem trgu je občina prejela le eno prijavo, oddal jo je sedanji najemnik, podjetje Seam. Če bo prijava izpolnjevala vse razpisne pogoje, večjih sprememb glede gostinske ponudbe ob Tromostovju v prihodnjih štirih letih ni pričakovati.

Predsednik razpisne komisije David Polutnik je dejal, da so pričakovali večji odziv. Zaradi sprememb odloka o posebni rabi javnih površin bo najem površine občutno cenejši (120.000 evrov na leto), kot je bil doslej, ko je o najemniku odločala dražba, a to ni pritegnilo gostincev. Kot so včeraj povedali člani komisije, je določitev takse omogočila sprememba zakona o financiranju občin.

Na kakšen način so določili višino takse za Prešernov trg, niso znali pojasniti; v obrazložitvi odloka so zapisali le, da višine taks izhajajo »iz dosedanjih izkušenj obračunavanja uporabnine«. A v primeru Prešernovega trga je taksa določena občutno niže, kot so bili interesenti zanj pripravljeni ponuditi pred štirimi leti. Takrat je Seam ponudil letno najemnino v višini dobrih 180 tisočakov (brez davka), drugi ponudnik pa 170.000 evrov na leto.